במשך שנים, המשקה החמוץ והתוסס המכונה קומבוצ'ה מוכר כמעין סם בריאות. כעת, ייתכן שמדענים חשפו את הסוד המיקרוסקופי מאחורי היתרונות של התה הזה – במיוחד כשמדובר בשריפת שומנים וסיוע לירידה במשקל. Claude סייעה לנו לגמוע את הפרטים.
חוקרים מאוניברסיטת צפון קרוליינה בצ'פל היל גילו שהחיידקים המצויים בקומבוצ'ה יכולים למעשה "לתכנת מחדש" את חילוף החומרים שלנו באופן שמחקה את ההשפעות של צום, גם אם האדם ממשיך לצרוך מזון. החוקרים השתמשו בתולעים זעירות כשפני ניסוי, ומצאו שכאשר התזונה שלהן כללה את החיידקים מהקומבוצ’ה התולעים הראו מאגרי שומן מופחתים משמעותית בהשוואה למקבילות שהתזונה שלהן לא כללה את החיידקים הללו. למרבה הפלא, אפקט שריפת השומן הזה התרחש לא בגלל אכילה פחותה, אלא בשל הגברה של חילוף החומרים, שהגביר את פירוק השומן.
החיידקים השיגו זאת על ידי הגברת תהליכים כמו ליפופאגיה, שבה תאים מפרקים את מאגרי השומן הפנימיים שלהם בצורה אגרסיבית יותר. בנוסף, חיידקים אלו הובילו לייצור מופחת של שומנים מסוימים בתוך גופן של התולעים, והפחיתו עוד יותר את הצטברות השומן הכוללת.
ממצאי הצוות, שפורסמו בכתב העת PLOS Genetics, מצביעים על כך שחיידקי הקומבוצ'ה יכולים לדמות רבות מהיתרונות המטבוליים הקשורים בדרך כלל לצום או להגבלה קלורית, לפחות באורגניזמים פשוטים.
"התוצאות שלנו מראות שחיידקי הקומבוצ'ה גורמים לשינוי רחב בחילוף החומרים של המארח – במיוחד באופן הטיפול בשומנים", אומרת רייצ'ל דוּמֶז-קוֹרְנֶגאי, מובילת המחקר. "הם הגבירו פעילות של אנזימים שמפרקים שומנים בתהליך הדומה לצום, למרות שהאורגניזם (כלומר התולעת או האדם) ממשיך לאכול".
מדובר בתוצאות ראשוניות, אך הן ככל הנראה מלמדות לא מעט על היתרונות של הקומבוצ’ה לבריאות האדם ולניהול משקל, בהנחה שההשפעות המיקרוביאליות של החיידקים על תולעים ועל בני אדם דומות. כעת יש צורך במחקר רחב יותר, כדי לאמת את יכולות שריפת השומן של קומבוצ'ה בבני אדם – אך נראה שיש מי שלא צריכים את הגיבוי המחקרי כדי לפנות לקומבוצ’ה כאמצעי עזר מרכזי לדיאטה ובריאות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו