גבר בעיר העתיקה בירושלים, החודש. צילום: AFP

"חתונת האימה" והמבנה המקולל: סיורים מסתוריים בירושלים

הקללה השוכנת על "מרכז כלל", סיור מכושף בנחלאות והחתונה שהתנהלה ליד גופת החתן המת • סיורים מיוחדים בעקבות סיפורי האימה של ירושלים • כל הפרטים

מוסד יד בן צבי יוציא מהיום (רביעי) ולמשך שלושה ימים (6 עד 9 במאי) סיור לילי מיוחד בירושלים שמתחקה אחר סיפורים על מבנים "מקוללים", טראומות היסטוריות ואמונות עממיות - דרך נקודות בעיר שבהן נוצר מפגש בין מציאות, שמועות וזיכרון מקומי. הסיור נפתח בבניין כלל, מבנה מרכזי בלב העיר שנחשב למקום מסתורי. לצד הסברים רציונליים לכישלון היחסי של הבניין (תכנון מורכב, ריבוי בעלים והיעדר ניהול אחיד), מוצגות גם השמועות שדבקו בו - ובראשן הטענה כי אדם נקבר ביסודותיו. הסיור מציג הדרך שבה נבנית "קללה" סביב מקום.

סיור במבנים המסתוריים של ירושלים, צילום: אייל וינשטיין

משם ממשיכים לסיפור "חתונת האימה", מבנה סמוך שבו, על פי עדויות היסטוריות, חתן התמוטט ומת ביום חתונתו, והאם בחרה לקיים את הטקס לצד גופתו. האירוע הותיר טראומה עמוקה, והמבנה ננטש במשך שנים, כשסביבו מתפתחות אמונות על רוחות ושדים. בהמשך עובר המסלול דרך שוק מחנה יהודה, עם סיפורים על קמעות, אמונות ופרקטיקות עממיות - כולל תופעות מודרניות יותר של עיסוק בקמעות, הממשיכות להתקיים בעיר עד היום.

"קמע לשמירה מפני רוחות", צילום: אייל וינשטיין

בהמשך הסיור נכנס לשכונת נחלאות, שם עוקבים אחר דמותה של "המכשפה" מרקדה - חלק מהפולקלור הירושלמי (ומוכרת גם מהעיבוד התרבותי מלכת היופי של ירושלים). משם ממשיכים לאזורים המסורתיים יותר של השכונה, עם התמקדות בקמעות קדומים ואמונות ישנות. בהמשך מוצג סיפור על מבנה נוסף שקולל, לפי המסורת, על ידי רב מקובל לפני כ-100 שנה - ומאז מתקשה לשמור על יציבות עסקית. הסיור מסתיים בבית הקברות הישן הסמוך לבית החולים שערי צדק, עם סיפורים על קברים שהוזזו ממקומם מספר פעמים - עדות נוספת לאי-שקט שמלווה את המקומות גם לאחר המוות.

סמטה בשכונת נחלאות בירושלים, צילום: דודי ועקנין

הסיורים יתקיימו במסגרת מרתון הסיורים המסורתי של יד בן צבי, לקראת ״שבוע ירושלים״. בין התאריכים 6-9 במאי, יתקיימו כ-120 סיורים מודרכים ברחבי העיר, במחיר אחיד של 50 ש״ח. לפרטים והרשמה חפשו בגוגל מרתון הסיורים בירושלים של יד בן צבי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...