תפוסת המלונות צנחה ל-13%: משבר בדיקטטורה שישראלים יכולים לבקר

ענף התיירות בקובה מתמודד עם אחד המשברים החמורים ביותר שידע בעשורים האחרונים • 73% ממלונות האי נסגרו וקבוצות מלונאות בינלאומיות עזבו את המדינה • במקביל, מספר התיירים צנח ביותר מ-60%, לאחר שהמחסור בדלק הוביל גם לצמצום משמעותי במספר הטיסות

ירידה בביקוש מצד תיירים זרים יצר משבר עמוק בענף התיירות. הוואנה, קובה | צילום: GettyImages

קובה, הדיקטטורה הקומוניסטית שנחשבה במשך שנים לאחד היעדים המזוהים ביותר עם התיירות הקריבית, מתקשה כעת לשמור על אחד ממנועי הכלכלה החשובים שלה - התיירות, אשר במשך שנים סיפקה למדינה מטבע זר, מקומות עבודה וחיבור לשווקים בינלאומיים. שילוב של משבר כלכלי, מחסור בדלק, ירידה במספר הטיסות וירידה בביקוש מצד תיירים זרים יצר משבר עמוק בענף.

מדינת האי מוכרת בזכות הערים ההיסטוריות, הרחובות הצבעוניים, החופים הלבנים והמוזיקה והתרבות המקומית. ישראלים יכולים להגיע לעיר הבירה הוואנה דרך טיסת קונקשן ואין אזהרת מסע של משרד החוץ. מחיר לילה במלון 4 כוכבים לזוג בהוואנה נע בין 120-200 דולר, אם כי לא תוכלו להזמין דרך בוקינג (החברה אמריקנית ויש סנקציות כלכליות על קובה). ארוחה זוגית בת שלוש מנות במסעדת ביניים מוערכת בכ-20 דולר, אבל במסעדות טובות יותר או באזורים תיירותיים המחיר יכול להגיע ל-30-50 דולר ואף יותר. חצי ליטר בירה מקומית במסעדה או בר עולה סביב 2 דולר, קפוצ'ינו עולה בממוצע סביב 1.5-2.5 דולר, אם כי בבתי קפה באזורים תיירותיים המחיר יכול להגיע לכ-4 דולר.

מספר התיירים צנח ב-60.7%. הוואנה, בירת קובה |

היקף המשבר התברר לאחר שנחשף כי 73% מתשתית המלונאות בקובה אינה פעילה. זו מכה קשה למדינה שהשקיעה במשך עשרות שנים בפיתוח אתרי נופש גדולים ובשיתופי פעולה עם חברות מלונאות זרות. הסגירות משפיעות על אזורי התיירות המרכזיים באי, בהם הוואנה, ואראדרו, טרינידד, הולגין, ויניאלס וסנטה לוסיה. אזורים אלה משכו בעבר מיליוני מבקרים בזכות השילוב בין חופים, אתרי מורשת, טבע ותרבות. הפגיעה אינה מסתכמת בחדרי מלון ריקים. אלפי עובדים שהתפרנסו ממלונות, מסעדות ושירותים הקשורים לתיירות נפגעו מהירידה בפעילות. לפי הדיווחים, כ-25 אלף עובדי מלונות הוצאו למעמד של "זמינות", המשקף את הקיפאון בענף.

עבור קובה מדובר ביותר ממשבר עסקי זמני. המדינה בנתה במשך שנים תשתית תיירות שנועדה להתחרות ביעדים אחרים בקריביים, וההתכווצות הנוכחית מעלה שאלות לגבי היכולת להפעיל מחדש את המלונות ולמשוך את ההשקעות הדרושות.

חברות בינלאומיות עוזבות

גורם משמעותי נוסף הוא נסיגתן של חברות מלונאות בינלאומיות, שהיו שותפות מרכזיות בפיתוח התיירות הקובנית ובשיווק האי בחו"ל. בין החברות שצמצמו או הפסיקו את פעילותן נמצאות קבוצות ספרדיות גדולות, לצד חברות מקנדה, אינדונזיה וטורקיה. אחת העזיבות המשמעותיות הייתה של Meliá, שניהלה במשך שנים עשרות מלונות בקובה והייתה אחת השותפות הזרות הגדולות במדינה.

לעזיבת המותגים יש משמעות רחבה. החברות הבינלאומיות לא סיפקו רק ניהול של המלונות, אלא גם מערכות הזמנה, שיווק בינלאומי, ידע תפעולי וגישה למטיילים ברחבי העולם. כעת מלונות שפעלו תחת מותגים מוכרים נדרשים להמשיך לפעול תחת מודלים אחרים, בתקופה שבה הביקוש ממילא נמוך.

מספר התיירים צנח ב-60.7%

המשבר במלונות מלווה בקריסה במספר המבקרים הבינלאומיים. במחצית הראשונה של 2026 הגיעו לקובה 387,591 מבקרים בינלאומיים בלבד, לעומת 985,606 בתקופה המקבילה ב-2025. מדובר בירידה של יותר מ-598 אלף תיירים, או 60.7% בתוך שנה.

הבעיה חמורה במיוחד באתרי "הכול כלול", שתלויים בחבילות נופש, ובטיסות בינלאומיות. הוואנה, קובה | צילום: משה שי

הירידה פוגעת בשווקים המרכזיים של קובה, ובראשם קנדה. במשך שנים הייתה קנדה שוק המקור הגדול ביותר של תיירים לאי, כאשר מספר גדול של קנדים הגיע מדי שנה לאתרי הנופש, במיוחד בחודשי החורף.

הירידה במספר המבקרים הקנדים פגעה במיוחד ביעדים כמו ואראדרו ובאתרי הנופש לאורך החופים. כאשר שוק תיירות מרכזי מצטמצם, ההשפעה מתפשטת במהירות: המלונות מקבלים פחות הזמנות, חברות התעופה מצמצמות טיסות, מפעילי התיירות מקטינים את פעילותם והעסקים המקומיים מאבדים לקוחות.

תפוסת המלונות צנחה ל-12.9%

היקף המשבר משתקף גם בתפוסת המלונות. במהלך הרבעון הראשון של 2026 עמדה התפוסה במלונות בקובה על כ-12.9% בלבד. עבור אתרי נופש גדולים מדובר בבעיה כלכלית קשה. מלונות כאלה דורשים הכנסות קבועות מחדרים, מסעדות, תחזוקה ופעילויות תיירות. כאשר מספר האורחים נמוך כל כך, קשה לכסות את הוצאות התפעול. הבעיה חמורה במיוחד באתרי "הכול כלול", שתלויים בחבילות נופש, בטיסות בינלאומיות ובביקוש עונתי יציב.

המחסור בדלק פוגע בטיסות

אחד הגורמים שהעמיקו את המשבר הוא מחסור בדלק תעופתי. בעקבות המחסור, כמה חברות תעופה בינלאומיות השעו זמנית טיסות לקובה, מה שהפחית עוד יותר את מספר הקווים הזמינים לתיירים. עבור יעד אי, קישוריות אווירית היא תנאי בסיסי לקיומה של תעשיית תיירות. רוב המבקרים בקובה מגיעים בטיסה, ולכן כל צמצום במספר הטיסות משפיע ישירות על המלונות והעסקים המקומיים.

כך נוצר מעגל שלילי: פחות דלק מוביל לפחות טיסות, פחות טיסות מובילות לפחות תיירים, הירידה במספר התיירים מורידה את תפוסת המלונות, והירידה בהכנסות מקשה על העסקים להמשיך לפעול.

קובה מחפשת שותפים חדשים

למרות המשבר, הרשויות בקובה מנסות לשמור על פעילות תיירותית ולמצוא מפעילים ומשקיעים חדשים. הממשלה מדגישה כי מלונות עדיין פועלים ביעדים המרכזיים, בהם הוואנה, ואראדרו, טרינידד, הולגין, ויניאלס וסנטה לוסיה. האי עדיין מחזיק בנכסים תיירותיים משמעותיים, בהם חופים מפורסמים, ערים היסטוריות, אתרי מורשת, טבע ומורשת תרבותית עשירה. משיכת משקיעים חדשים לא תהיה פשוטה. חברות בינלאומיות בוחנות את התנאים הפוליטיים והפיננסיים, את עלויות התפעול ואת היכולת לייצר ביקוש יציב לפני שהן משקיעות במדינה.

קובה אינה מתמודדת עם המשבר לבדה. היא נמצאת בתחרות מול יעדים קריביים אחרים, בהם הרפובליקה הדומיניקנית וג'מייקה, שממשיכים להשקיע בשדות תעופה, בתי מלון ותשתיות תיירות.

כדי להתאושש, קובה תצטרך לא רק להחזיר טיסות ותיירים, אלא גם לגוון את שוקי המקור שלה. לצד אירופה וקנדה, המדינה מקווה למשוך יותר מבקרים מאמריקה הלטינית ומשווקים מתפתחים באסיה.

האי עדיין מחזיק ביתרון שקשה ליעדים אחרים לשחזר: זהות תרבותית חזקה, מוזיקה, אדריכלות, היסטוריה, אוכל מקומי ואווירה ייחודית. אך אטרקציות לבדן אינן מספיקות. תיירים זקוקים לטיסות אמינות, מלונות פעילים, שירות יציב ותחושת ביטחון לגבי החופשה שלהם.

מצד שני, קובה עדיין מחזיקה בתשתית תיירותית ובנכסים טבעיים ותרבותיים משמעותיים. היכולת להחזיר חברות תעופה, למשוך משקיעים ומפעילים זרים, לגוון את מקורות התיירים ולשקם את אמון המטיילים תקבע אם האי יוכל לחזור להיות אחד היעדים המובילים בקריביים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...