טרקים והייקינג (טיולים רגליים בטבע) נתפסים לעתים כתחביב של צעירים אחרי צבא או סטודנטים הרפתקנים. אלא שבשנים האחרונות התמונה משתנה: יותר ויותר אנשים בני 50 ומעלה מגלים את הטרקים בטבע, בארץ ובעולם. בכך הם שומרים על כושר, מכניסים צבע לחיים, מחזקים תחושת השייכות הקהילתית ולעיתים פשוט מגשימים חלום ישן שדחו לשלב מאוחר יותר בחיים.
אם בעבר רוב ההולכים בשבילי טרקים היו צעירים בני 20 עד 30, כיום חברות טיולים מדווחות שהגיל הממוצע עלה, ומשתתפים רבים חוצים גם את גיל 70 ולעתים 80. במסלולים מפורסמים כמו דרך סנטיאגו בספרד, הנתונים מראים כי קבוצת בני 50 פלוס מהווה את החלק הארי של ההולכים, לעתים אף יותר מהצעירים.
גם במסלולים ארוכים ומאתגרים דוגמת האפלאצ'י בצפון אמריקה מדווחים על מטיילים רבים בשנות ה-50 וה-60 לחייהם שהופכים לחלק פעיל מהקהילה. למה דווקא בגיל הזה? יש לכך כמה סיבות מגוונות. בשלב הזה של החיים לרבים יש יותר זמן פנוי, פחות עומס עבודה ומשפחה, ולעתים גם יותר יכולת כלכלית. הרצון לשמור על אורח חיים בריא ודינמי מתגבר, ואנשים מחפשים חוויות שיגרמו להם להרגיש צעירים מחדש. בנוסף, הקהילה המטיילת בגילים אלו מציעה גם מפגש חברתי ותחושת שייכות.
היעדים הפופולריים בעולם בקרב בני 50 ומעלה
בעוד שבישראל הבחירה נוטה למסלולים יומיים או לסופי שבוע, בחו"ל נרשמים כמה יעדים בולטים בהשתתפות בני 50 פלוס בטרקים ארוכים יותר. בין היעדים המובילים:
הר הקילימנג'רו בטנזניה
אחד הטרקים המפורסמים בעולם שמושך מאות ישראלים מדי שנה, בהם גם בני 50 ומעלה שבוחרים לאתגר את עצמם. העלייה לפסגה, הנחשבת לגג של אפריקה, היא חוויה בלתי נשכחת של התמודדות אישית מול נופים מגוונים - מיערות גשם ועד לכיפת שלג. המסע דורש כושר גופני, אך הוא מותאם למגוון רמות ומאפשר גם למבוגרים להגשים את החלום.
דרך סנטיאגו דה קומפוסטלה בספרד
מסלול צליינות עתיק שהפך לאחד הטרקים האהובים על מטיילים בגיל העמידה, שמחפשים שילוב של טבע, רוחניות וחוויה חברתית. הטרק כולל מגוון מסלולים באורכים שונים, כך שכל אחד יכול לבחור את האתגר המתאים לו, החל ממסלולים בני כמה ימים ועד למסלול מלא של חודש ואף יותר. המסע לאורך הדרך הוא הזדמנות להיכרות עם תרבויות מקומיות, אוכל מסורתי והתבוננות פנימית.
אתרי סקי באירופה
התשתיות התיירותיות המפותחות, הכוללות גם רכבלים, רכבות ובקתות מתוחזקות, הופכות את החוויה לנוחה ובטוחה. רונן כץ מנכ״ל ובעלים של חברת סקי דיל: "כשמדברים על אתרי סקי שמתאימים במיוחד לגילאי 50 ומעלה, שני יעדים בולטים במיוחד. הראשון הוא אזור ואל די פאסה (Val di Fassa) בצפון איטליה, בזכות מגוון רחב של מסלולים ברמות שונות, תנאים נוחים, ואירוח במלונות ברמה גבוהה. היעד השני הוא אישגל (Ischgl) שבאוסטריה, בזכות חיי הלילה העשירים והאפרה־סקי התוסס, שמעניקים חוויה מושלמת גם מחוץ למסלולים".
טרק האנפורנה בנפאל
מסלול עוצר נשימה שמושך אליו לא רק תרמילאים אלא גם מבוגרים שמגשימים חלום של פעם בחיים. למרות האתגר הפיזי, המסלול מתגמל בנופים מדהימים של הפסגות הגבוהות בעולם, כפרים אותנטיים ואירוח נפאלים מסורתי. ניתן להתאים את מסלול ההליכה לכל אחד על ידי בחירת מסלולים שונים, קצרים יותר או ארוכים יותר, בהתאם לכושר ולזמן של המטיילים.
"אנחנו רואים עלייה מתמדת בביקוש לטיולים בקרב גילאי 50 פלוס", מספר יוני וקסמן, משנה ליו"ר אופיר טורס. "יש להם זמן פנוי, יכולת כלכלית ורצון לחוות טבע ותרבות בצורה משמעותית. ישראל מציעה מגוון מסלולים שמתאימים בדיוק לקהל הזה, ובמקביל גם בעולם נפתחות בפניהם אפשרויות מרתקות כמו הדולומיטים, האלפים או סנטיאגו".
"כשמטיילים נכנסים לעולם ההייקינג בגיל מאוחר חשוב מאוד לבחור בציוד איכותי ונכון לגוף", מרחיב חנוך לופו, מנכ"ל ריקושט. "נעליים טובות, מקלות הליכה, תרמיל מותאם - אלה פריטים שמשנים לגמרי את חוויית ההליכה. המטרה היא לאפשר לכל אחד ליהנות מהטבע בנוחות ובבטיחות, בלי לוותר על ההנאה. בשנים האחרונות אנחנו מזהים גידול חד במספר הלקוחות בני 50 פלוס שמגיעים לרכוש ציוד, וזה מחזק את המגמה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
