שפלת יהודה קרובה אלינו מאוד. היא נמצאת במרחק 40 דקות מירושלים, מבאר שבע ומתל אביב. קצת נטשנו את האזור לטובת הגליל והנגב, אבל בשבוע הבא, ב-8 במארס, יחל פסטיבל "ירוק ולא רחוק", שיימשך עד 24 במארס ויכלול בתים פתוחים, הופעות ענק, תצפיות נוף, אתרי מורשת, סדנאות, מרחצאות חמים, טיולי יום במוקדי פריחה, סיורים מודרכים בירידים חקלאיים, פעילויות ביערות קק"ל ועשרות מוקדים קולינריים. ובזמן שאתם בסביבה יש מקומות נוספים ומהנים לכל המשפחה שכדאי לכם לבקר בהם.
סוסי הרכיבה בחוות הנוער בכנות // צילומים: נעמי גטניו
החוויה העמוקה שלנו החלה בכפר הנוער כנות, שם לומדים 520 תלמידים, 360מהם בפנימייה. בשבתות ובחגים הופך השטח הפתוח לחוות חוויות, פארק שעשועים לילדים. אפשר לרכוב שם על סוסים, להכין פיתות בטאבון, לשבת באוהל בדואי אותנטי, להשתעשע במתקנים ובמתנפחים, לחבק ארנבונים בפינת הליטוף ולהתענג על הזנב המפואר של הטווס שנפתח בניסיון למשוך תשומת לב.
פעילות החווה היא מקור הכנסה עבור התלמידים, שמקבלים 100 שקלים למשמרת של יום שלם, והיתרה עוברת לרווחת כל התלמידים בבית הספר.
nנהל כפר הנוער, ד"ר חזי יוסף, מתרגש מהתלמידים שמפגינים כאן עצמאות ובגרות, ומצ - ליחים להפוך את חוות החוויות מפארק שעשועים לילדים למנוף שמכין אותם לחיים הבוגרים. לדוגמה, המנכ"לית של המקום, שרית יצחקוב, תלמידת כיתה י', מפעילה את עמיתיה בחווה כמו מנהלת מנוסה. מחיר הכניסה לחווה: 30 שקלים. שרית יצחקוב: .052-2793002
כ-700 זנים של היביסקוס
15 ק"מ דרומה מכפר כנות, על כביש 40 בפאתי כפר ורבורג, פועלת חוות ההיביסקוס של עופרה ויעקב זיו. בשטח, שגודלו 150 דונם, גדלים יותר מ-700 זנים של פרחים מדהימים, שחלקם גדלו לאחר הכלאה שנעשית כאן בקפידה ובעבודת יד. "בכל שנה נוספים לנו עוד 15עד 20 זנים חדשים מהכלאות", אומר זיו.
בתוך החממה בנה יעקב בריכת משאלות שבה שטים דגי נוי, כמו במקדשים במזרח. הגשרונים והמעקים הוקמו כאן כדי לאפשר נגישות מלאה גם למתקשים ללכת.
גשר נגישות בחוות ההיביסקוס
אחד מסוגי ההיביסקוס משמש חומר גלם מצוין ליין, לליקר ולשמן טיפולי. ליקר ההיביסקוס יכול לשמש בסיס לפונץ' חם או קר, לתה וליצירת קוקטיילים, והוא גם יכול לשמש לתיבול בשרים ומאכלים מדרום מזרח אסיה.
יש בו כמות גבוהה של ויטמין C ונוגדי חמצון רבי עוצמה. מהיביסקוס אפשר להכין גם "קרקדה", משקה הפרעונים, בתוספת ג'ינג'ר, קינמון, לימון וציפורן עם קצת קרח.
מחקרים הוכיחו כי יש לו השפעה מצוינת להפחתת כולסטרול והורדת לחץ דם גבוה. הסיור בחווה נמשך כשעתיים, ובסופו מגיעים למרכז המבקרים, שם צופים בסרטון ומקבלים גלידה עם נגיעות היביסקוס כמו גם טעימות מהמוצרים.
מחיר כניסה בימי חול הוא 35 שקלים, ובימי שבת 40שקלים. את הביקור יש לתאם מראש. יעקב זיו: .050-4369396
על טהרת הארטישוק
במרחק 13דקות נסיעה משם על כביש 40 נמצא מושב ניר בנים.
נועם יעקבא, חקלאי שורשי, עובד כל השבוע בשדות הארטישוק, במטע הזיתים ובכרם ענבי המאכל, ובימי שישי ושבת הופך למדריך תיירים שייקח אתכם לסיור בשדה ויסביר על הסגולות המופלאות של הארטישוק, שהפך להיות מקור הפרנסה העיקרי שלו.
שדה הארטישוק של נועם
הסיור נמשך כשעתיים ובסיומו חוזרים אל המשק, מתיישבים בחברותא מסביב לשולחנות הענקיים כדי לאכול תבשילים, חלקם עתירי ארטישוק וחלקם נטולי הירק. יש גם מנות חל - ביות, פסטה, לזניה ומנות ילדים, כדי שאיש לא ייצא מכאן רעב.
לפני כמה שנים נועם הכין בעצמו את המאכלים, אבל עכשיו הוא מעסיק שתי שפיות. בסוף הארוחה אפשר לרכוש ארגז קטן של ארטישוק או שמן זית, זיתים ודבש מתוצרת מקומית וגם צימוקים מהכרם של נועם. נועם יעקבא: .054-2278637
דור שלישי ברפת
אחד האנשים שנועם הכניס לעולם התיירות החקלאית הוא הרפתן איתי גיל. כשיוצאים מהמשק של נועם פונים שמאלה ושוב שמאלה, ממשיכים ישר אחרי הכיכר ומגיעים אל הרפת של איתי בשביל החלב .53 הרפת משתרעת על שטח של עשרה דונמים, ובימי שבת מופעל בה מרכז מבקרים שבו אפשר להפוך לרפתנים ליום אחד. אפשר להגמיא עגלים רכים בבקבוקי ענק, להאכיל את הפרות ברפת הקדמית ולהציץ למכל החלב המתמלא.
הגמאת עגלים ברפת
איתי הוא דור שני לרפתנים, וגם בנו עידו ימשיך את השושלת. הוריו, נחום ועדינה, היו ממייסדי ניר בנים. בכל תחנה יש פעילות לילדים. הביקור מתבצע רק בשעות החליבה, לכן יש לתאם את הביקור, כי ייכנס רק מי שמופיע ברשימה. המחיר הוא 30שקלים לאדם. .050-5697361
ביציאה מניר בנים חולפים על פני גינת קקטוסים במשק ,31 שם יש קקטוסים שהובאו מכל העולם בשלל צורות וצבעים.
בדרכי אבות
את הסיור באזור אפשר לקנח במסעדת ג'ויס של השפית דניאלה במושב ביצרון. את המסעדה היא הקימה על חורבות הרפת של סבא וסבתא שלה. על קיר המסעדה יש תמונה גדולה של אביה, השחקן המנוח ז'אק כהן, שנפטר לפני כשנה. נראה שדניאלה נהנית מהקולינריה לא פחות מהאורחים, שהרעיפו תשבחות על כל מנה. .050-4557237
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
