שוק מחנה יהודה הירושלמי הוא הפופולרי ביותר בישראל עם למעלה מ-800 אלף מבקרים מידי שנה וכ-42 אלף חיפושים בחודש האחרון ברשת, כך עולה מנתונים שנאספו ממנועי חיפוש ומנתוני חברת תיירות השווקים "יאללה באסטה", המתמחה בסיורי שווקים בארץ ומשווקת את מיזם כרטיסי הטעימות.
מהנתונים מתברר עוד, כי השווקים העתיקים מצליחים לשמור על כוחם ואף להתחזק אל מול מתחמי האוכל החדשים שנפתחו בשנים האחרונות ומכנים עצמם גם כן כשווקים.
אחרי שוק מחנה יהודה, מככבים השווקים התל אביביים: שוק הפשפשים עם 600 אלף מבקרים בשנה ושוק הכרמל עם למעלה מחצי מיליון.
מגמה דומה נשקפת גם על ידי נתוני המכירות של "יאללה באסטה". במהלך 2017, מכרה החברה 50% מכלל כרטיסי הטעימות הפועלים בשוק מחנה יהודה. בשוק הפשפשים ושוק הכרמל נמכרו 20% מכלל הכרטיסים בכל אחד. שיעור המבקרים שפקדו את סיורי האוכל של החברה עומד על 60% במחנה יהודה ו-15% בכל אחד מהשווקים הנוספים.
שוק הכרמל בתל אביב // צילום: יהושוע יוסף
הסיבות לפופולריות של שוק מחנה יהודה הוא משום שהשכיל למצב את עצמו "כשוק של ישראל", והוא נהנה מעלייה של 15%-20% בכמות המבקרים מידי שנה. כמו כן, השוק עבר לאחרונה שיפוץ מקיף של הגגות, מערכת הניקוז ומערכת האוורור, במטרה להכשירו לכמות מבקרים גדולה יותר כבר בקיץ הקרוב.
אחת התופעות הצומחות בשנה האחרונה בשוק היא סצנת חיי הלילה, בה הפך השוק למועדון המוסיקה והבילוי הפתוח הגדול בישראל, עם מבלים שרוקדים בלב הסמטאות עד השעות הקטנות של הלילה.
בדומה לשוק מחנה יהודה, שוק הכרמל ממשיך ליהנות מהמיצוב כ״שוק של תל אביב״, גם בשוק זה נפתחו בשנים האחרונות בתי קפה ומסעדות רבות, והוא משלב סצנת יום צבעונית ועשירה וגם סצנת לילה תוססת.
מתחם הפשפשים עדיין נהנה מהמיצוב כ״שוק״, למרות ששוק הפשפשים המסורתי כבר אינו קיים שנים רבות באותה מתכונת מיוחדת בה פעל עשרות שנים. כיום שוק הפשפשים הוא מתחם בילוי ופנאי מוביל בתל אביב בעיקר בשעות הערב, ומושך אליו מבלים רבים למסעדות ולברים המגוונים שנפתחו בו בשנים האחרונות.
מתקשה לעמוד בציפיות. שרונה מרקט // צילום: לירון אלמוג
לדברי מיכאל וייס, מבעלי "יאללה באסטה", מימי קדם השוק שימש מקום מפגש בין אנשים וקבוצות ולא רק בין קונים – צרכנים לרוכלים – מוכרים. השוק התנהל באופן ססגוני וצבעוני המאופיין רק לתחומי הגזרה של השוק, בו ההתנהגות בין האנשים מושפעת מאווירת המסחר שבמקום. השווקים שהצליחו לשמור על כוחם הם אלו שידעו להתאים עצמם לרוח התקופה המשתנה ובד בבד לשמור על האותנטיות התרבותית הקבועה משנים עברו".
ומה לגבי שווקי האוכל החדשים בישראל?
לדבריו, שווקי האוכל החדשים שנפתחו בישראל בשנים האחרונות, כמו למשל השווקים החדשים בתל אביב: שרונה מרקט, שוק צפון בשכונת רמת החייל, ושוק רוטשילד – אלנבי, מתקשים לעמוד בציפיות ועומדים על סף קריסה כלכלית. זאת משום ש"הציבור מחפש את החוויה ומתחבר לבילוי הקולינרי גם בהיבט התרבותי וההיסטורי. למרות שהשווקים הללו מותגו כשוק, מדובר במתחמי מזון ללא ערכים נוספים מעבר״.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו