אוסטרליה הייתה עד השבוע היבשת האחרונה בעולם שנותרה נקייה מנגיף שפעת העופות H5N1, אבל גם המעוז הזה נפל. הרשויות במדינה אישרו כי הנגיף הקטלני התגלה לראשונה ביבשה, וכעת מפרסמות הנחיות למטיילים.
הגילוי הגיע בסוף השבוע, לאחר שהנגיף אותר בעוף ים נודד באזור מבודד בדרום-מערב המדינה. עם האישור הרשמי הפכה אוסטרליה ליבשת השביעית והאחרונה שאליה חדר הזן, מה שמשלים את התפשטותו לכל יבשות העולם המאוכלסות.
לפי משרד החקלאות האוסטרלי, הנגיף אותר בעוף מסוג Brown Skua שנמצא חולה בפארק הלאומי קייפ לה גראנד, כ-700 קילומטרים דרומית-מזרחית לפרת', בסמוך לעיירה אספרנס. במקביל, גם יסעור ענק שנמצא באותו אזור נמצא חיובי בבדיקות ראשוניות, ותוצאותיו ממתינות לאישור סופי.
למרות הגילוי - סיכון נמוך לציבור
למרות הגילוי המדאיג, בשלב זה אין אזהרות מסע או מגבלות על תיירים המבקרים באוסטרליה. הרשויות הבהירו כי הסיכון לציבור נותר נמוך, כי הנגיף לא אותר בענף הלול המקומי, וכי הדבקה בבני אדם היא נדירה מאוד ודורשת בדרך כלל מגע ישיר עם עופות נגועים.
עם זאת, פורסמו מספר הנחיות ברורות לציבור ולמטיילים. ההמלצה המרכזית היא לא לגעת בעופות חולים או מתים ולהימנע ממגע עם בעלי חיים שנראים חולים. במקרה של איתור כמה עופות מתים באותו אזור, יש לדווח לרשויות המקומיות. בעלי חיות מחמד מתבקשים להרחיק אותן מעופות בר ומיונקים ימיים חולים או מתים. עוד הובהר כי אין כל סיכון באכילת עוף או ביצים שבושלו וטופלו כראוי.
ברקע, הרשויות מנסות להרגיע ומדגישות כי המדינה נערכה לתרחיש הזה במשך שנים. הממשלה האוסטרלית השקיעה יותר מ-100 מיליון דולר אוסטרלי בהיערכות, בהידוק נהלי ביוסקיוריטי בחוות, בבדיקת עופות חוף ובחיסון מינים פגיעים. ראש הממשלה אנתוני אלבנזי הגדיר את ההתפתחות כמדאיגה והבטיח כי הממשלה תעשה כל שביכולתה כדי לבלום התפשטות, בעוד שרת החקלאות ג'ולי קולינס תיארה את הגילוי כצפוי על רקע התפשטות הנגיף בעולם.
לא פעם ראשונה
חשוב לציין כי לא מדובר בפעם הראשונה שהנגיף נוגע בשטח אוסטרלי. בסוף 2025 הוא אותר באי הרד, טריטוריה תת-אנטארקטית מרוחקת, אך זהו המקרה הראשון שמאומת ביבשה עצמה. הימים הקרובים יהיו קריטיים להבנת היקף ההתפשטות, והאם מדובר במקרה בודד או בתחילתה של חדירה רחבה יותר של הנגיף לאוכלוסיות העופות וחיות הבר במדינה.

