טיילתי ב-69 מדינות ואני אומר בפה מלא - אין מדינה בעולם יותר מתאימה לחופשה מתאילנד. אבל יש לתיירות שם גם צדדים פחות נוצצים.
הפעם הראשונה שלי בתאילנד הייתה ב-2011 כשהייתי בן 13 עם המשפחה. זאת הייתה הפעם הראשונה שלי במדינת עולם שלישי, מחוץ לאירופה. פעם ראשונה שנחשפתי לתרבות אחרת ושונה - ושם נפתחה אצלי האהבה לטיולים. טיילתי ביערות הגשם בצפון, שתיתי שייק אננס על החופים באיים בדרום, עשיתי שופינג בקניונים של בנגקוק.
הצד הלא נעים של תאילנד: תעשיית החיות למען הבידור האנושי // צילום: אורי לירון
בתאילנד באמת יש הכל מהכל וכל אחד יכול למצוא שם את מה שהוא אוהב ומחפש בחופשה. מאוכל טוב ומגוון - גם מקומי אבל גם מערבי; טבע מכל הסוגים - מיערות גשם מלאים במפלים וקופים בצפון, לחופים מושלמים באיים בדרום, מערים גדולות וסואנות כמו בנגקוק לכפרים שקטים ונידחים. מהוסטלים פשוטים למלונות פאר.
נכון שתאילנד התייקרה בשנים האחרונות אבל היא עדיין זולה מאוד, בטח לישראלים. עיסוי של שעה עולה 300 באט שהם כ-30 שקלים. ארוחה במסעדה פשוטה תעלה 20-30 שקלים ואין כמו האוכל התאילנדי.
אבל לתיירות המטורפת ששוטפת את תאילנד יש גם מחירים. ועם השנים התפתחו תעשיות שנועדו למשוך עוד תיירים שיש להן צד אפל, ואחת מהם היא תעשיית בעלי החיים.
גם אני בטיול הראשון שלי לא ידעתי. רכבתי על פילים, הצטלמתי מלטף נמר, הלכתי למופע תנינים והאכלתי קופים. התעשייה הזאת נראית מאוד תמימה והיה לי מרגש להתקרב לחיות בר האלה. אבל כשגדלתי שאלתי את עצמי בעצם - איך מאמנים את הפיל לציית ככה? ולמה נמר שהיא חיית בר טורף על, מסכים לזה ש-24/7 תיירים ילטפו אותו?!
את הפילים קושרים לעמוד קטן בשמש ומרעיבים אותם במשך ימים עד שהם נשברים נפשית והופכים להיות צייתנים
ככל שחקרתי ולמדתי יותר מה קורה בתעשיות האלה הזדעזעתי יותר. החיות עוברות התעללות ועינויים מגיל 0 כדי לעשות את ההופעות האלה. את הפילים קושרים לעמוד קטן בשמש ומרעיבים אותם במשך ימים עד שהם נשברים נפשית והופכים להיות צייתנים. כשתיירים רוכבים עליהם במשך שנים זה יוצר אצלם בעיות בגב עד שחלקם פשוט מתמוטטים. את הנמרים מסממים כדי שלא יהיו מודעים למה קורה וככה הם מעבירים את חייהם בכלוב קטן.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
אבל כן יש דרכים אתיות להתקרב אל החיות המדהימות האלה. יש חוות ומקלטים שמצילות חיות שעברו התעללות ודואגות לשקם אותן. מקומות ששמים את החיות בראש סדר העדיפויות לפני תיירות וכסף. לתיירות יש צדדים מדהימים אבל גם צדדים שלא. ואם יש משהו שלמדתי בשנים שלי מסביב לעולם הוא שגם כשאנחנו בחופשה יש לנו אחריות. וצריך לבדוק לאן הכסף שלנו באמת הולך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו