"ננעל אותם": האיום של חברות התעופה "בגלל דור הטיקטוק". צילום: אילוסטרציה

"בגלל דור הטיקטוק": חברות התעופה מאיימות

במהלך פינוי חירום, במקום לברוח מהמטוס במהירות, הנוסעים מעכבים את הפינוי כדי לשלוף את כבודת היד שלהם מתאי המטען, או גרוע מכך, שולפים את הטלפונים הניידים כדי לצלם סרטונים • כך הגיבו חברות התעופה

מגמה מסוכנת בשחקים מעוררת דאגה בקרב מומחי תעופה וראשי חברות התעופה הגדולות בעולם: יותר ויותר נוסעים מסרבים להישמע להוראות צוותי האוויר במהלך פינויי חירום. במקום לברוח מהמטוס במהירות, הנוסעים מעכבים את הפינוי כדי לשלוף את כבודת היד שלהם מתאי המטען, או גרוע מכך, שולפים את הטלפונים הניידים כדי לצלם סרטונים ותמונות עבור הרשתות החברתיות.

בתגובה לתופעה, השיק ארגון חברות התעופה הבינלאומי (IATA) קמפיין בטיחות תחת הכותרת "Save a Life, Not a Bag" (הצילו חיים, לא תיק). במהלך הכינוס השנתי של הארגון שנערך בריו דה ז'ניירו, הזהירו בכירים בתעשייה כי אם המצב לא ישתנה, החברות ייאלצו לעבור לצעדים דרקוניים במטרה להגן על הנוסעים, בהם הטלת קנסות כספיים כבדים או התקנת מערכות שינעלו אוטומטית את תאי המטען העיליים מרגע ההכרזה על מצב חירום.

הקמפיין נולד לאחר שורה של אירועי פינוי דרמטיים שהופצו ברשתות החברתיות, ובהם נראו נוסעים גוררים מזוודות טרולי מתוך מטוסים בוערים ומסכנים את חייהם של היושבים מאחוריהם. לפי תקני הבטיחות הבינלאומיים, צוותי אוויר נדרשים לפנות מטוס נוסעים מלא בתוך 90 שניות או פחות, כאשר במצבי אמת לרוב רק מחצית מיציאות החירום שמישות. שליפת מזוודה או עצירה לצילום גוזלת זמן קריטי ויוצרת סיכונים עצומים כמו חסימת מעברים, פציעת נוסעים אחרים, ואף קריעה ופיצוץ של מגלשות החירום המתנפחות על ידי פינות חדות של תיקים.

האש במטוס שגרמה לנחיתת החירום, צילום: שימוש לפי סעיף 27א׳ לחוק זכויות יוצרים

נתונים מדאיגים מסקר שערך הארגון מגלים כי רק 61% מהנוסעים מודעים בכלל לחובה להשאיר את כל החפצים מאחור בזמן פינוי. ארבעה מתוך עשרה נוסעים אינם מבינים את הדרישה הזו, וחלקם אף הודו כי בסבירות גבוהה ינסו להציל את המזוודה שלהם בכל זאת. מומחים להתנהגות אנושית מסבירים כי במצבי לחץ קיצוניים, מרבית האנשים פועלים בצורה לא רציונלית ונאחזים בחפץ מוכר כמו התיק שלהם. מנגד, מבקרי בטיחות מפנים אצבע מאשימה ישירה לדור הטיקטוק, שפועל מתוך אינסטינקט ראשוני לשלוף את הטלפון הנייד כדי לתעד אירוע חדשותי ואף להרוויח מכך כסף.

דרכון, כסף ותרופות - עליכם תמיד, השאר בתיק

בשל המצב, חברות תעופה רבות החלו לשנות את שיטות העבודה שלהן. דיילי אוויר עוברים כיום אימונים מיוחדים המלמדים אותם לזנוח את השירותיות, לעבור למוד תוקפני ולצעוק ישירות ובאופן אגרסיבי בפניהם של הנוסעים כדי לאלץ אותם לציית ולהתפנות מיד. ברשויות התעופה המובילות בעולם, כמו ה-FAA האמריקאי וה-EASA האירופי, מדגישים כי הציות להוראות הוא קריטי וקוראים לנוסעים לגלות אחריות בסיסית: לשמור חפצים חיוניים כמו דרכון, כסף ותרופות בכיסי הבגדים עוד לפני ההמראה, ובמקרה חירום - פשוט לעזוב את הכל ולרוץ ליציאה הקרובה ביותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...