תביעה בסך 20 מיליון שקלים נגד ארקיע: “חוסר תום לב קיצוני”

לארקיע נשלח מכתב התראה לפני תביעה עליו היא צריכה להשיב בתוך 5 ימים • טענות להפרת הסכמות, דפוס פעולה חוזר וחוסר שקיפות

ארקיע עומדת בפני תביעה . צילום: סהר אברהמי

קבוצת משקיעים, בהובלת איש העסקים אליוט זמל, שלחה מכתב התראה לפני תביעה לאחים נקש, בעלי השליטה בחברת התעופה ארקיע, בדרישה להשלים את עסקת מכירת השליטה בארקיע לקבוצת המשקיעים - או לשלם פיצוי של 20 מיליון שקל. לטענת הקבוצה, האחים נקש פעלו ב"חוסר תום לב קיצוני" במהלך ניהול המשא ומתן.

נטען כי העסקה לרכישת החברה טורפדה ברגע האחרון, צילום: צילום: יוסי זליגר

המכתב, שנשלח באמצעות עו"ד אייל אברמוב, מתבסס על שורה של טענות חמורות באשר להתנהלות בעלי השליטה בעסקה, שלדברי הרוכשים כבר הבשילה לכדי הסכמות מחייבות.

לפי מכתב ההתראה, בין הצדדים נחתם מסמך מחייב לעסקה בהיקף של 140-146 מיליון שקל, שכלל מתווה ברור והתחייבויות הדדיות. אלא שלטענת הקבוצה, במקביל לניהול המו"מ ובניגוד להסכם בלעדיות ("No Shop"), ניהלו האחים נקש מגעים עם רוכשים נוספים בניסיון להעלות את המחיר - מהלך שמוגדר כהפרה בוטה של ההסכמות.

עוד נטען כי קבוצת המשקיעים השקיעה סכומים משמעותיים בהשלמת בדיקת נאותות, בעלות של כמיליון שקל, והסכימה לכל תנאי העסקה - כולל תנאים שהוצגו בדיעבד. בין היתר, נענתה לדרישה לשלם 2 מיליון דולר כדמי רצינות, למרות שלטענתה דרישה זו לא הופיעה במסמך ההבנות המקורי. למרות זאת, כך נטען, העסקה טורפדה ברגע האחרון.

בקבוצה טוענים כי המו"מ שימש את האחים נקש ככלי ליצירת תחרות מול צדדים שלישיים, ללא כוונה אמיתית להשלים את העסקה. "מדובר בהתנהלות קלוקלת וחסרת תום לב חריג", נכתב.

במסגרת מכתב ההתראה נדרשים האחים נקש להפסיק לאלתר פניות לרוכשים אחרים ולהשלים את העסקה. אם לא ייענו לדרישה בתוך חמישה ימים - תוגש תביעה לבית המשפט.

הרקע: ניסיון להזרים הון ולהוביל לצמיחה

לפי גורמים המעורים במו"מ, המשא ומתן לרכישת ארקיע החל בסוף 2025, כחלק ממהלך רחב שנועד להזרים הון לחברה, לחזק את פעילותה הבינלאומית ואף להכין אותה לאפשרות של הנפקה עתידית.

אליוט זמל, איש עסקים יהודי-אמריקאי הפועל בארה"ב ובישראל, מוביל את קבוצת המשקיעים שמעוניינת ברכישת החברה. בשנים האחרונות היה מעורב ביוזמות בתחומי התעופה, הנדל"ן והטכנולוגיה.

מי שאיתר את קבוצת המשקיעים הוא תאגיד עובדי תעופה ותיירות (תו"ת), המחזיק ביותר מ־22% ממניות ארקיע. לפי גורמים המעורים בפרטים, העובדים ביקשו להבטיח את יציבות החברה וצמיחתה, תוך שמירה על זכויותיהם. צוות המו"מ מטעם התאגיד אף הוביל את המגעים בין הצדדים והביא לגיבוש מזכר הבנות מחייב.

העסקה נועדה להבטיח את יציבות החברה, צילום: יח"צ

עם זאת, הקפאת העסקה - כפי שמגדירים זאת גורמים המעורבים - עלולה לפגוע בהסכמות הארגוניות והכלכליות שנרקמו, ואף בחוסנה העתידי של החברה, דווקא בתקופה של צמיחה.

"לא אירוע חד פעמי": טענות לדפוס חוזר

לדברי גורמים המעורים במו"מ, ההתפתחויות האחרונות מעלות טענות דומות לאלו שעלו גם בעסקאות קודמות שבהן היו מעורבים האחים נקש.

כך למשל, בשנת 2021 נחתם מזכר עקרונות עם חברה ציבורית, אך העסקה לא הושלמה. בשנת 2022 נחתם מזכר הבנות למיזוג ארקיע עם שלד בורסאי, במהלך שנועד להוביל להנפקה - אך גם הוא בוטל רגע לפני הסיום. 

לטענת אותם גורמים, מדובר בדפוס חוזר של חתימה על מזכרי הבנות ולאחר מכן נסיגה מההסכמות ברגע האחרון.

פערי שווי והשלכות עתידיות

האחים נקש רכשו את השליטה בארקיע בשנת 2005 לפי שווי של כ־11 מיליון דולר. בעסקה הנוכחית, כך לפי גורמים המעורים בפרטים, סוכם על שווי של כ־45 מיליון דולר - שווי שממנו, לטענת קבוצת המשקיעים, חזרו בהם לאחר חתימת מזכר הבנות מחייב.

מכתב ההתראה שנחשף כעת עשוי להיות הצעד הראשון בדרך להליך משפטי, בניסיון לאכוף את ההתחייבויות שניתנו במסגרת העסקה שנועדה, לטענת הרוכשים, להוביל את ארקיע לשלב הבא בפעילותה.

עו״ד גדי אוזן ממשרד עורכי הדין שבלת ושות׳ מסר :

 

האחים נקש דוחים מכל וכל את הטענות המועלות במכתב שנשלח בשם אליוט זמל, הן מהפאן העובדתי והן מהפאן המשפטי. 

 

האחים נקש ימשיכו לפעול לטובת ארקיע, עובדיה ולקוחותיה, ולא ידונו בעניינים הנוגעים בחברה בתקשורת.

עו״ד גדי אוזן ממשרד עורכי הדין שבלת ושות׳ מסר :

"האחים נקש דוחים מכל וכל את הטענות המועלות במכתב שנשלח בשם אליוט זמל, הן מהפן העובדתי והן מהפא המשפטי.

האחים נקש ימשיכו לפעול לטובת ארקיע, עובדיה ולקוחותיה, ולא ידונו בעניינים הנוגעים בחברה בתקשורת".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר