היום (חמישי) התקיימה פגישה בישראל בין נציגי חברת וויז אייר לבין גורמים במשרד התחבורה, במסגרתה נדונה האפשרות להקים בסיס קבע לחברה בנתב"ג כבר בקיץ 2026.
מדובר בצעד שצפוי להשפיע באופן ישיר על שוק התעופה הישראלי - ומעורר התנגדות חריפה מצד החברות המקומיות.
בשבוע שעבר פורסם כי שרת התחבורה מירי רגב קיבלה החלטה לאשר לחברת הלואו קוסט ההונגרית וויז אייר, להקים בסיס קבע שיפעל בנתב"ג.
בתגובה, חברות התעופה המקומיות שיגרו מכתבים רשמיים לראש הממשלה ולשרת התחבורה, בהם הזהירו כי מדובר בתקדים מסוכן שיפגע בהן פגיעה אנושה.
במהלך המלחמה הוכח עד כמה התעופה הישראלית חיונית לכלכלה, לביטחון ולאזרחים. כעת, חברות התעופה המקומיות מדגישות כי המדינה מקדמת מהלך שיחליש אותן ויעדיף חברות זרות.
רק סיום המלחמה יביא להגדלת התחרות
תומכי המהלך מציינים כי הקמת בסיס לווויז אייר בישראל תגדיל את התחרות ותוזיל מחירים. אולם, חברות התעופה הישראליות טוענות כי מדובר בטענה מופרכת - לפני המלחמה פעלו בנתב"ג מעל 100 חברות תעופה - מספר חסר תקדים בעולם. הגורם היחיד, לטענת חברות התעופה הישראליות, שיפתח מחדש את השוק הוא סיום הלחימה, לא הקמת בסיס קבע כזה או אחר.
יתרון לא הוגן
חברות התעופה המקומיות מדגישות כי הן בעד תחרות אך בתנאי שהיא תהיה שוויונית.
על המקומיות מוטלות מגבלות בטחוניות ורגולטוריות, בעוד שהחברות הזרות אינן כפופות למגבלות האלו. עובדה זו מייקרת משמעותית את עלויות התפעול והגמישות התפקודית של החברות הישראליות לעומת הזרות.
בנוסף טוענות החברות המקומיות, הקמת בסיס קבע תעניק לווויז קדימות בסלוטים המבוקשים ביותר בנתב"ג - על חשבון החברות הישראליות.
פתח לחברות ענק נוספות
ההחלטה לאפשר לוויז אייר להקים בסיס קבע בישראל יוצרת הכרח משפטי לאפשר גם לחברות אחרות, בהן ריינאייר ואמירייטס, לפתוח בסיסי הפעלה דומים.
מדובר בחברות ענק עם צי מטוסים עצום: לוויז יש 183 מטוסים, לריינאייר 591 ולאמירייטס למעלה מ־300 - לעומת 47 בלבד לאל על, ו־8 לכל אחת מישראייר וארקיע.
החשש של המקומיות הוא כי פתיחת השוק בפני שחקניות ענק בסדרי גודל עולמי תכתוש את החברות הישראליות בתוך זמן קצר בשל מגבלות מקום וסלוטים.
אל על ציינה במכתבה לראש הממשלה ושרת התחבורה כי "מכאן קצרה הדרך לצמצום דריסת הרגל של החברות הישראליות בשוק הישראלי, עד אילוצן להעביר חלק מפעילותן אל מחוץ לישראל למדינות בהן ניתן יהיה לפעול בכללי תחרות הוגנים ושווים".
עוד נכתב "האמור יביא בהכרח לצמצום צוותי תעופה ישראלים זמינים ובכלל זה טייסים, טכנאי מטוסים וגורמים נוספים".
השפעה על הכלכלה הישראלית
לדברי חברות התעופה המקומיות פגיעה בהן תשפיע לא רק על ענף התעופה אלא על הכלכלה הישראלית כולה.
לטענתן, הצלחת החברות כיום אינה מבטיחה את עתידן. אם הן יפגעו מהתחרות הלא מאוזנת - הציבור והמשק כולו ישלמו את המחיר.
כפי שציינה ארקיע במכתבה לשרה רגב, "ככל שארקיע לא תוכל לפעול כחברה עסקית-רווחית בימי שגרה, היא לא תוכל לעשות זאת גם בימי חירום - שלצערנו הם אינם מעטים במדינת ישראל".
החברות המקומיות מזכירות כי החברות הזרות נטשו את ישראל עם פרוץ המלחמה וככל הנראה יחזרו לנטוש עם כל הסלמה ביטחונית ולכן לדבריהן, דווקא החברות הישראליות שהוכיחו את עצמן ונשארו לטוס גם תחת אש הן אלה שצריכות לקבל חיזוק, לא החלשה. לכן הן טוענות, יש להשוות את התנאים והמגבלות לאלו של החברות הזרות ולאפשר תחרות הוגנת. כזו שתועיל למשק הישראלי ולא תפגע בו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
