קטן, חריף ועושה פלאים -השום שיכול לשנות את הבריאות שלכם בכל ביס. צילום: Freepik

כך משפיעה צריכת שום יומיומית על הגוף - לפי תזונאיות מוסמכות

שום מפחית דלקת, מחזק את המערכת החיסונית ותורם לבריאות הלב והעצמות • עם זאת, מומחים מזהירים מפני אינטראקציות עם תרופות ובעיות עיכול אצל חלק מהאנשים

עבור רבים, שום איננו רק תבלין במזווה אלא מרכיב קבוע במטבח, לצד המלח והפלפל. יש המעדיפים לרכוש אותו טרי ולקצוץ אותו ישירות לתוך התבשילים. כך או כך, שום מוסיף עומק וטעם לכל ארוחה.

למעשה, מדובר בירק ולא בעשב תיבול, ששימש במשך מאות שנים לא רק לשדרוג הטעם, אלא גם למטרות רפואיות. בשל יתרונותיו הבריאותיים, ישנם אף הנוטלים אותו כתוסף תזונה בכמוסות.

אם לא ידעתם ששום עושה יותר מלהוסיף טעם, דיאטניות מוסמכות מסבירות כיצד צריכתו היומיומית משפיעה על הגוף.

שן קטנה, השפעה גדולה - שום כתוש בדרך להפוך כל מנה למרפאה טבעית, צילום: Pixabay

4 דרכים בהן צריכת שום יומיומית משפיעה על הבריאות

שום אינו התבלין היחיד שתורם לבריאות. ירקות ועשבי תיבול רבים מספקים יתרונות שונים, אולם לדבריהן של הדיאטניות, בטוח לצרוך שום מדי יום.

  1. שום מפחית דלקת
    אלכס קספרו, דיאטנית מוסמכת ומייסדת האתר Delish Knowledge, מסבירה כי “היתרונות הבריאותיים של שום מוכרים עוד מימי קדם, וצריכתו קשורה להפחתת הסיכון לסרטן.” קספרו מציינת מחקר מבוקר כפול סמיות שבו נשים שנטלו שתי טבליות שום מדי יום במשך שנה חוו ירידה בלחץ חמצוני בזכות נוגדי החמצון שבשום, מה שמקטין את הסיכון למחלות כרוניות.

  1. שום תורם לבריאות המוח
    לדברי למיין, צריכה קבועה של שום עשויה להגן מפני הידרדרות קוגניטיבית. מחקרים שנערכו בשנת 2019 מצאו כי לשום תרכובות המסייעות בהגנה על תאי מוח מפני דלקות נוירולוגיות ונזק חמצוני, ובכך עשוי לתרום להפחתת הסיכון לאלצהיימר.

    אישה בגיל השלישי קוראת ספר להנאתה, צילום: istockphoto
  2. שום מחזק את המערכת החיסונית
    נוגדי החמצון שבשום תומכים גם במערכת החיסון. מחקרים מצביעים על כך שצריכת שום מגבירה את פעילות תאי ההגנה של הגוף, ובכך מסייעת להגן עליו מפני מחלות כרוניות וגם לשפר את התגובה החיסונית לטווח הקצר.

  3. שום מחזק את העצמות
    מחקרים הראו כי לנשים שצרכו שתי טבליות שום ביום חלה עלייה בצפיפות העצם ושיפור בתהליכי הריפוי. החוקרים מסבירים כי השפעה זו נובעת גם מהפחתת הלחץ החמצוני, וכי שום עשוי לסייע במניעת אוסטיאופורוזיס.

ככה נראית תוצאה של תזונה חכמה - שום קטן, כוח גדול, צילום: מידג'רני

שום במקום מלח - יתרון ללב

הדיאטניות מציינות יתרון נוסף בצריכת שום יומיומית: תרומה משמעותית לבריאות הלב. קספרו מסבירה כי מחקרים קליניים מצאו קשר בין צריכת שום להפחתת טריגליצרידים וכולסטרול “רע” (LDL). לדבריה, “אם אתם מעוניינים להפחית את צריכת הנתרן, שום הוא אחת הדרכים הקלות ביותר להוסיף טעם מבלי להזיק ללב.”

למיין מוסיפה כי “שום הוא תחליף מצוין לתיבול עתיר נתרן, שצריכתו המרובה עלולה לפגוע במערכת הקרדיווסקולרית.”

קערת עלים ירוקים כהים - קייל, מנגולד ותרד - מתובלים בשמן זית, שום ושומשום. לא רק צבע מרהיב על השולחן, אלא גם דלק תזונתי שמחזק את המוח, העצמות והחיוניות היומיומית, צילום: מידג'רני

מי צריך להיזהר מצריכת שום?

למרות יתרונותיו הרבים, יש אנשים שצריכים להגביל את צריכתו. קספרו מזהירה כי “שום עשוי ליצור אינטראקציות עם תרופות מדללות דם, ולכן מי שנוטל אותן צריך להתייעץ עם רופא, במיוחד לפני ניתוח.”

בנוסף, למי שסובל מצרבת, צריכת שום עלולה להחמיר את התסמינים. קספרו ממליצה להשתמש באבקת שום או גרסה מיובשת, שגורמות לפחות גירוי. למיין מוסיפה כי אנשים עם תסמונת המעי הרגיז או בעיות עיכול חוזרות עשויים להרגיש טוב יותר בהפחתת הכמות.

באופן כללי, רוב האנשים יכולים ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של שום על בסיס יומי. אז אם יש לכם צנצנת שום ליד הכיריים או שיני שום טריות במקרר - תמשיכו לבשל איתו. זה טעים, וזה גם טוב לגוף.

החזיקו תמיד. צנצנות שיני שום כתוש, צילום: Pixabay

———
הערות סיום:
הכתבה מבוססת על דברי הדיאטניות אלכס קספרו ואמנדה בייקר למיין, ועל מחקרים שפורסמו בכתבי העת Experimental and Therapeutic Medicine.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...