הכוח הירוק שבכוס: למה תה ירוק משנה את הבריאות שלנו

הוא מרגיע, משפר את מצב הרוח, שומר על הלב ועל הזיכרון, ומסייע אפילו במניעת סוכרת וסרטן • מומחית תזונה מסבירה למה כוס תה ירוק ביום יכולה להיות ההרגל הבריא ביותר שתאמצו

תה ירוק יפני מוגש בפשטות אלגנטית – ספל ולחצן לבנים, עם עלי תה טריים הממתינים לצד הקנקן.. צילום: מידג'רני

כוס תה ירוק מהבילה על השולחן היא הרבה יותר מסמל של רוגע ושלווה. מדובר במשקה עתיק, אהוב ומרענן, שני בעולם רק לתה השחור, שמסתבר כי הוא גם אחד המשקאות הבריאים ביותר שניתן לשתות.

“תה ירוק עשיר בנוגדי חמצון עוצמתיים, תורם לבריאות הלב והמוח, מפחית חרדה, שומר על העצמות ואף עשוי להאריך חיים,” אומרת התזונאית הקלינית ג’וליה זומפאנו (Julia Zumpano), מוסמכת RD, LD. לדבריה, “זו בחירה יומיומית פשוטה שיכולה לשנות את הבריאות לאורך זמן.”

מה מסתתר בעלים הירוקים

תה ירוק מופק מאותם עלים מהם מכינים תה שחור; צמח הקמיליה סיננסיס - שיח ירוק-עד ובעל פרחים המכונה גם קמליה סינית או צמח התה, אם כי תהליך הייצור שלו שונה בתכלית. לאחר הקטיף, העלים עוברים אידוי, קלייה או ייבוש מהיר לפני שהם מתחמצנים והופכים לחומים. בזכות התהליך הזה נשמרים בעלים רכיבים פעילים שמעניקים לתה הירוק את טעמו הרענן ואת סגולותיו הבריאותיות.

לאורך מאות שנים נהנים ברחבי העולם מהטעם העדין ומהיתרונות הבריאותיים של התה הירוק, וצריכתו נמצאת במגמת עלייה מתמדת.

איזון מושלם בין צבע, ניחוח ורוגע. תה ירוק,

נוגד חמצון שמגן על הגוף

החומר הפעיל המרכזי בתה הירוק הוא קבוצה של פלאבונואידים בשם קטכינים (Catechins), ובראשם EGCG, נוגד חמצון חזק במיוחד. מחקרים מראים כי הם מסייעים בהפחתת דלקות, מגנים על התאים מפני רדיקלים חופשיים ואף עשויים לצמצם את הסיכון לסוגי סרטן שונים, בהם סרטן השד, המעי, הכבד והקיבה.

עם זאת, זומפאנו ממליצה לשתות תה ירוק בלי חלב, שכן חלבון ושומן חלביים עלולים להפחית את השפעת נוגדי החמצון.

לפי מחקרים מסוימים, שתיית תה ירוק עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן שד - אם כי הראיות עדיין אינן חד־משמעיות, צילום: wedmoments.stock, באמצעות שאטרסטוק

הלב מודה לכם

כמה מחקרים מצאו כי שתיית תה ירוק יכולה להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולתרום לגמישות כלי הדם. מחקר עדכני מ־2023 גילה כי שתיים עד ארבע כוסות תה ירוק ביום הפחיתו את הסיכון לשבץ מוחי בעד 24 אחוזים.

לדברי זומפאנו, “נוגדי החמצון שבתה עוזרים לכלי הדם להתרחב ולהישאר גמישים, וכך מאפשרים זרימת דם טובה יותר.”

אור בוקר רך נשפך פנימה -כוס תה חמימה ממתינה על שולחן העץ,

מניע למוח ולזיכרון

גם המוח נהנה מהתה הירוק. שילוב החומצה האמינית L-theanine עם נוגדי החמצון שבו משפר ריכוז ומגן על תאי מוח. מחקר בקרב מבוגרים מצא כי שתיינים קבועים של תה ירוק הפחיתו את הסיכון לירידה בזיכרון ולבעיות ריכוז ב־64 אחוזים.

עצמות חזקות, סוכר מאוזן

מטה־אנליזה של 17 מחקרים גילתה כי שתיית תה ירוק מסייעת בשמירה על צפיפות העצם ומפחיתה סיכון לשברים. בנוסף, אצל אנשים עם סוכרת סוג 2, התה הירוק נמצא כמסייע לאיזון רמות הסוכר בדם ומשפר את רגישות הגוף לאינסולין. מחקר יפני מצא כי שתייה של ארבע כוסות ויותר ביום הפחיתה ב־40 אחוזים את הסיכון לתמותה מסיבוכי סוכרת.

לא רק שלווה בכוס; תה ירוק שתומך בצפיפות העצם וביציבה יציבה, צילום: מידג'רני

נוגד סטרס טבעי

החומצה L-theanine, המצויה רק בתה, מסייעת להפחתת מתח וחרדה ומשפרת את מצב הרוח ואת איכות השינה. השפעתה מרככת את פעולת הקפאין, כך שהתוצאה היא ערנות רגועה, לא עצבנות.

עור צעיר, גוף קליל

נוגדי החמצון שבתוך הכוס תורמים גם למראה העור, מגבירים ייצור קולגן ומשפרים את גמישות העור. כמה מחקרים מצאו כי תה ירוק עשוי גם לעזור בצמצום פצעי אקנה. בנוסף, יש עדויות לכך שהקטכינים שבו מעודדים פירוק שומן ויכולים לתמוך בירידה במשקל, אם כי לא מדובר בפתרון קסם.

כל לגימה משתקפת בעור - תה ירוק להזנה טבעית מבפנים, צילום: מידג'רני

כמה לשתות, ואיך

לרוב האנשים, שתייה של עד שמונה כוסות ביום נחשבת בטוחה. לנשים הרות או מניקות מומלץ להגביל לשש כוסות ביום בשל תכולת הקפאין.

כדי ליהנות מהטעם האופטימלי, יש לחלוט את העלים במים שחוממו ל־71 עד 82 מעלות צלזיוס במשך דקה עד שלוש בלבד. אפשר גם להתנסות במאצ'ה, אבקת תה ירוק מרוכזת ועשירה במיוחד בנוגדי חמצון, אך טעמה המריר דורש הסתגלות.

הכנת מאצ'ה. תוספת עוצמתית לתה הירוק הקלאסי, צילום: Getty Images

הערות סיום:
הכתבה מבוססת כאמור על דבריה של התזונאית ג’וליה זומפאנו ונתונים ממחקרים רפואיים שפורסמו עד שנת 2023.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר