אורגנו: 8 יתרונות בריאותיים מפתיעים של התבלין הים תיכוני

הרבה מעבר לטעם – כך העלים הקטנים עשויים לשמור על הגוף והנפש

כשפרמזן נוזל, שמן זית מנצנץ ואורגנו גונב את ההצגה. צילום: מידג'רני

אנו אולי רגילים לחשוב על אורגנו רק כתיבול לפיצה, פסטה או תבשיל ים־תיכוני, אבל צמח המרפא הזה מחזיק היסטוריה ארוכה הרבה יותר מסיר הרוטב שלכם. מזה מאות שנים נעשה בו שימוש ברפואה מסורתית במזרח ובמערב לטיפול במגוון מצבים – מהצטננות ועד כאבי בטן. בשנים האחרונות גם המדע מתחיל לגלות את הפוטנציאל הבריאותי שטמון בעלים הקטנים, וככל שהמחקר מתרחב, מתברר שאורגנו הוא לא רק תבלין – אלא כלי עזר משמעותי בשמירה על בריאות הגוף והנפש.

מרכזי במטבח הים־תיכוני. אורגנו, צילום: Getty Images

אופני השימוש באורגנו

הדרך המוכרת ביותר היא כמובן שימוש בעלים טריים או יבשים לתיבול מנות. עם זאת, קיימות צורות נוספות:

  • תה אורגנו – בעל טעם מעט מריר ופלפלי, המיוחס לו פוטנציאל השפעה מיטיבה על מערכת העיכול.

  • שמן אורגנו – ניתן ליטול אותו כתוסף תזונה או להשתמש בו בבישול.

  • שמן אתרי אורגנו – מיועד לשימוש חיצוני או לארומתרפיה בלבד, ולעולם לא לבליעה, בשל ריכוזו הגבוה. 

מיוחס לו פוטנציאל השפעה מיטיבה על מערכת העיכול. תה אורגנו, צילום: מידג'רני

1. מאגר עשיר של נוגדי חמצון

נוגדי חמצון הם חומרים כימיים שמנטרלים רדיקלים חופשיים המזיקים לתאים בגופנו. באורגנו מצויים מגוון נוגדי חמצון, בהם פלאבונואידים, פנולים, קרבקול ותימול. מחקרים מצביעים על כך שצריכת מזונות עתירי נוגדי חמצון עשויה להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת ואף סוגי סרטן מסוימים. 

2. פעילות אנטי־בקטריאלית

באורגנו נמצאים רכיבים המסייעים להילחם בחיידקים. מחקרים מעבדה מצאו כי חומרים פעילים בצמח עשויים לעכב התרבות של חיידקים מסוימים. אמנם דרושים מחקרים קליניים רחבים כדי לקבוע השפעה ישירה על בני אדם, אך הפוטנציאל האנטי־בקטריאלי שלו ברור. 

סלט ים תיכוני עם גבינה בולגרית ואורגנו, צילום: מידג'רני

3. יכולת אנטי־ויראלית

קרבקול ותימול – שני נוגדי חמצון מרכזיים באורגנו – נבדקו במחקרים מעבדה והראו השפעה מעכבת על נגיפים שונים, ביניהם נגיף ההרפס ונורובירוס. אף שאין עדיין מחקרים קליניים מקיפים, הנתונים הראשוניים מראים שאורגנו עשוי להוות כלי נוסף בחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף. 

לבבות ארטישוק צלויים עם אורגנו, גרגירי כוסברה ופסטו, צילום: לירון אלמוג

4. הפחתת תהליכי דלקת

דלקת כרונית נחשבת אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות מחלות מודרניות רבות, ובהן מחלות לב וכלי דם וסוכרת. מחקרים ראשוניים מצביעים על כך שחומרים המצויים באורגנו עשויים להפחית תהליכי דלקת בגוף. מדובר בתחום מחקר מבטיח, אך נדרשת הוכחה קלינית רחבה יותר. 

5. השפעה אפשרית על מתח וחרדה

בשנים האחרונות נבדק הקשר בין אורגנו לבריאות הנפשית. מחקרים מעבדה מצאו כי רכיבים מסוימים בצמח עשויים להשפיע לטובה על מצבי דיכאון וחרדה. אף שאין עדיין הוכחות קליניות בבני אדם, השימוש המסורתי בו כצמח מרגיע תואם את הכיוונים שמראים המחקרים הראשוניים. 

6. תרומה למערכת העיכול

שתיית תה אורגנו נתפסת כבעלת השפעה מיטיבה על העיכול. החומרים הפעילים בצמח עשויים לעודד ייצור מיצי עיכול, לסייע בפירוק מזון ולמנוע תחושת כבדות. בנוסף, לאורגנו תכונות אנטי־עוויתיות, היכולות להקל על נפיחות וגזים. גם כאן מדובר בממצאים ראשוניים, אך החפיפה בין המסורת למחקר הופכת את הנושא למבטיח. 

פיצה נפוליטנית טרייה, מוצרלה מבעבעת, רוטב עגבניות, אורגנו מפוזר מעל, צילום: מידג'רני

7. תמיכה אפשרית באיזון סוכר

מחקרים קודמים העלו השערה כי אורגנו עשוי לסייע במניעת סוכרת ואף באיזון רמות הסוכר אצל מי שכבר אובחנו. עם זאת, מרבית המחקרים נעשו בתנאי מעבדה או בבעלי חיים. המדע עדיין לא קבע חד־משמעית לגבי ההשפעה בבני אדם, אך הכיוון בהחלט מעורר עניין. 

8. פוטנציאל אנטי־סרטני

אחת השאלות המרכזיות סביב אורגנו היא האם הוא יכול לסייע במניעת התפתחות תאים סרטניים. הודות לריכוז הגבוה של נוגדי חמצון, עלתה ההשערה כי לצמח יכולת לעכב נזקים לתאים. מחקרים ראשוניים אכן מצביעים על השפעה אפשרית, אך עדיין מדובר בתחום מחקר בחיתוליו.

תופעות לוואי ושיקולי זהירות

למרות יתרונותיו, חשוב לדעת גם את הצד הפחות נוח:

  • קרישת דם – שמן אורגנו עלול לעכב קרישת דם ולכן אינו מומלץ לפני או אחרי ניתוח.

  • ספיגת מינרלים – הטאנינים שבאורגנו עלולים להפחית ספיגה של מינרלים חיוניים כמו ברזל, אבץ ונחושת.

  • רמות סוכר – אורגנו עשוי להוריד סוכר בדם ולכן יש לנקוט זהירות בשילוב עם תרופות לסוכרת.

  • תגובות אלרגיות – שימוש חיצוני בשמן אתרי אורגנו עלול לגרום לגירוי בעור ואף לדרמטיטיס.

  • הריון והנקה – לא מומלץ להשתמש בשמן אורגנו, תה מרוכז או תוספים בתקופות אלה. 

השורה התחתונה: האורגנו אולי מוכר לכם כתיבול פשוט למאכלים, אך מאחוריו מסתתר עולם שלם של יתרונות בריאותיים פוטנציאליים – ממערכת החיסון ועד מערכת העיכול. עם זאת, חשוב לזכור שהמחקר בבני אדם עדיין בראשיתו, ולכן אין לראות בו תרופת פלא. פיזור נדיב של עלי אורגנו על הפסטה שלכם בטוח ומומלץ, אבל שימוש בתוספים, שמנים או מיצויים – מצריך ייעוץ רפואי מקדים.


המאמר נכתב בסיוע כלי AI ונערך על ידי עורכת המדור והוא מבוסס על פרסום באתר Cleveland Clinic, גוף רפואי אמריקאי מוביל המוכר באמינותו ובהנגשת מידע רפואי מבוסס מחקר לציבור הרחב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר