"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
בשורה למשותקים: "קורא מחשבות" יתרגם אותן לדיבור
ניסויים הנערכים בימים אלה בכמה אוניברסיטאות בארה"ב חוקרים את האפשרות של ממשק שיהפוך מחשבות לדיבור, לטובת פגועי ראש ומשותקים • הדרך להתקן מעשי עוד ארוכה מאוד, אבל תוצאות הניסויים הראשוניים נראות מבטיחות
אלקטרודות יקראו מחשבות ישירות מהמוח. פיתוח חדש שיחזיר דיבור למשותקים // אלקטרודות יקראו מחשבות ישירות מהמוח. פיתוח חדש שיחזיר דיבור למשותקים // צילום המחשה: Getty Images

בשורה למשותקים: "קורא מחשבות" יתרגם אותן לדיבור

ניסויים הנערכים בימים אלה בכמה אוניברסיטאות בארה"ב חוקרים את האפשרות של ממשק שיהפוך מחשבות לדיבור, לטובת פגועי ראש ומשותקים • הדרך להתקן מעשי עוד ארוכה מאוד, אבל תוצאות הניסויים הראשוניים נראות מבטיחות

אסף גולן
, עודכן

האם בעתיד אנשים משותקים לחלוטין או פגועי ראש יוכלו לדבר בסיוע מחשב? מתברר שהדרך עוד ארוכה מאוד, אך חוקרים משורה של אוניברסיטאות מבצעים לאחרונה התקדמויות בתחום פענוח אותות מרכזי הדיבור והשמע במוח.

כיום, אנשים שעברו שבץ, משותקים או פגועי ראש, משתמשים בשרירים חיצוניים שעדיין נותרו פעילים אצלם כדי להקיש מסרים על מקלדת או להפעיל מחשב המפיק עבורם דיבור. פרופ' סטיבן הוקינג המנוח, למשל, היה מכווץ את לחיו כדי להפעיל התקן סינתזת דיבור שהיה מותקן במשקפיו. אבל המחקר הנוכחי עשוי להביא חיים חדשים לאלה, באמצעות ממשק ישיר בין המוח למחשב שיהפוך את המחשבות והמילים הנהגות בראש לקול.

החוקרים השתמשו באלקטרודות שהוכנסו במהלך ניתוחים לחולי אפילפסיה ולחולים שעברו ניתוחים להסרת גידולים בראש. המחקר עסק בהבנת התגובות של מרכזי הדיבור והשמע של אנשים אלו, כדי לבנות דפוס פעילות מוחית שניתן לפענח אחר כך. במצבים אחרים, חולים שאינם סובלים משיתוק, שמעו או הקריאו בקול טקסטים מתוכננים, ואז מערכת ממוחשבת ניסתה לחזור ולהבין אותות אחרים, שאנשים אלו חשבו עליהם אך לא אמרו בקול.

מדובר באתגר אדיר, כיוון שמתרר שרשתות העצביות העוסקות בכך משתנות מאדם לאדם והן בשל הגישה הקצרה בזמן שהייתה לחוקרים ישירות למוח במהלך הניתוחים (כ-30 דקות לכל היותר). בין השאר, הונחו החיישנים ישירות על קליפת המוח עצמה, ללא החסימה הרגילה של עצם הגולגולת.

עוד בנושא:

מסתבר כי ברגע שדפוסים מסוימים נלמדו, יכלו אחר כך החוקרים לשחזר בצורה חלקית או מלאה מילים ומשפטים שהחולים בשיתוק חשבו עליהם. ההצלחה של הצוותים שמשתמשים במתודות שונות מגיעה בחלק מהמקרים לדיוק של 80 אחוז - אך מדובר רק בחלק מהמשפטים ולא בכולם.

לדברי כריסטיאן הרף מאוניברסיטת מאסטריכט שבהולנד, "המטרה היא להגיע למציאות שבה מחשב יפענח את אותות המוח וידבר בשם האדם. קרי ממש פענוח חשיבה והפיכתה למילים, כאילו יש לנו פרוטזה עבור הדיבור".

עם זאת לדברי ג'רווין שאלק, ניורולוג במרכז הלאומי לחקר הסתגלות עצבי המוח באלבני שבמדינת ניו יורק מציין כי "להפוך מחשבה של משותק לדיבור עדיין מצריכה זינוק מחקרי ענקי ואנחנו עדיין לא שם".

פיתוח מסתעף אחר מהמחקר, הוא למידה משותפת של מוח ומחשב: קרי, המחשב ינסה לפענח את דברי האדם, האדם יגיב מוחית בחיוב או בשלילה וכך המחשב ידע האם הוא פענח נכון את הדברים וגם האדם יצליח להתאים את עצמו לתוכנה. יתכן ושיטה זו של למידה הדדית תתקדם מהר יותר בשל ההיזן החוזר המיידי בין שני גופים חושבים.

מקור:

Science

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...