פרס נובל לרפואה הוענק לצמד חוקרים על עבודתם בתחום חוש המגע

פרופסור דייויד ג'וליוס ופרופסור ארדם פטאפוטיאן אחראים על גילוי הקולטנים בגוף שאחראים על תחושת המגע שלנו ועל הטמפרטורה שאנחנו חשים • השניים יחלקו פרס של מיליון דולר שיוענק להם בשבדיה בחודש דצמבר

 , מסך
, צילום: מסך

ועדת פרס נובל הכריזה היום (שני) על הזוכים בפרס נובל בתחום הרפואה לשנת 2021: דייויד ג'וליוס (Julius) וארדם פטפוטיאן (Patapoutian) קיבלו את הכבוד על גילויים הקשורים להבנה כיצד פועלים התאים והחיישנים אשר מדווחים לגוף על מגע ועל חישת של טמפרטורה.

שני החוקרים עסקו בפענוח הדרך דרכה הגוף מזהה מגע וחום ומפענח את הקשר שלו עם העולם החיצוני. השאלה היתה כיצד המגע עם האור או החום עוברים למוח, מה בדיוק אחראי על המידע הזה? מדובר בדבר שהיה לא ברור עד כה והוא כולל שאלות כמו איזה חוזק להחזיק כוס קפה, איך להבין חיבוק, איך לזהות איומים של חום.

זוכי פרס נובל לרפואה לשנת 2021, צילום: מסך

פרופסור ג'וליוס זיהה את הגן האחראי על החום בגוף אחרי סקירה של כמות עצומה של גנים ופטפוטיאן גילה את הגנים של המגע. מדובר בגנים שמייצרים תעלות (מעברים דרכם עוברים מטענים חשמליים) שמפענחות את המגע המכאני או התחושתי לאותות חשמל. את הגן הראשון זיהו על ידי מחקר על פלפל חריף (צ'ילי) שגורם לגוף תחושה של חום ולא רק חריפות, וכך אפשר היה לראות איזה גן לא מעביר את המידע שחם לגוף - ברגע שמשתיקים אותו. באותו אופן התגלה גם גן שיודע לפענח מה קורה בגוף שלנו בזמן חיבוק.

השניים יחלקו ביניהם מלבד הכבוד הרב - גם המחאה על סך מיליון דולר וגם את הכבוד להיות נוכחים בטקס הממלכתי שייערך בשבדיה בחודש דצמבר בנוכחות מלך שבדיה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר