חבר מושבעים פדרלי בארה"ב קבע כי אילון מאסק הטעה משקיעים של טוויטר בשנת 2022, כאשר מתח ביקורת פומבית על החברה בניסיון להוזיל את רכישתה, שעמדה אז על כ-44 מיליארד דולר. ההכרעה, שהתקבלה לאחר כשלושה ימי דיונים בבית משפט בסן פרנסיסקו, מסמנת הפסד נדיר עבור האיש העשיר בעולם, שניצח בשורה של מאבקים משפטיים מתוקשרים בשנים האחרונות.
אילון מאסק (ארכיון) // רויטרס
לפי פסק הדין, מאסק הטעה במכוון את בעלי המניות כאשר טען כי בפלטפורמה - שכיום נקראת X - יש שיעור גבוה של חשבונות מזויפים, ואף הודיע כי העסקה "בהשהיה זמנית". חבר המושבעים דחה שניים מתוך ארבעת האישומים, אך קבע כי התנהלותו תרמה לירידה חדה בשווי החברה לאורך תקופה של כחמישה חודשים.
הרכב המושבעים אף חישב את היקף הפגיעה במחיר המניה בכל יום מסחר בתקופה הרלוונטית. היקף הפיצויים שיידרש מאסק לשלם טרם נפסק, והוא ייקבע בשלב מאוחר יותר לאחר הגשת תביעות מצד המשקיעים. לפי הערכות שהוצגו בבית המשפט, מדובר בסכומים שעשויים להגיע למאות מיליונים ואף למיליארדי דולרים.
הציוצים, הבוטים והמאבק על המחיר
המשקיעים טענו כי סדרת ציוצים והצהרות פומביות של מאסק, ובראשן ההודעה כי העסקה מוקפאת עד לבדיקת היקף הבוטים, לא היו מקריות - אלא חלק ממהלך מתוכנן להורדת מחיר המניה כדי לשפר את תנאי הרכישה. לדבריהם, המסר שהועבר לשוק היה כי טוויטר "מוצפת בספאם", מה שהוביל לפגיעה באמון המשקיעים.
במהלך המשפט העיד מאסק כי הסתמך על מידע שגוי שסיפקה הנהלת החברה דאז, כולל המנכ"ל פרג אגרוואל וסמנכ"ל הכספים נד סגל, בנוגע להיקף החשבונות המזויפים. עם זאת, הוא הודה כי הציוץ שבו הודיע על "השהיה זמנית" של העסקה היה טעות, ואמר כי ייתכן שלא היה מהחכמים שפרסם.
תנודתיות במניה והכרעה יקרה
במהלך החודשים שבהם התלבט מאסק אם להשלים את העסקה, מניית טוויטר הפגינה תנודתיות חריפה, ונמחקו ממנה מיליארדי דולרים משווי השוק. כאשר החברה תבעה את מאסק בדלאוור ביולי 2022 על ניסיון לסגת מהעסקה, צנחה המניה לרמה של 32.52 דולר - כ-40% פחות ממחיר הרכישה שהציע.
מאסק העיד כי לבסוף הסכים להשלים את העסקה במחיר המקורי של 54.20 דולר למניה, בין היתר משום שסבר כי השופט שדן בתביעה מוטה נגדו. לדבריו, גם בתקופה שבה הצהיר על הקפאת העסקה, לא התכוון לבטל אותה לחלוטין.
הפסיקה הנוכחית צפויה להוביל להמשך הליכים משפטיים סביב גובה הפיצויים, כאשר מומחים מעריכים כי גם אם יגיעו למיליארדי דולרים, לא יהיה בכך כדי להשפיע באופן מהותי על הונו של מאסק.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו