"שוויון הזדמנויות כבר מהיום הראשון": אתר חדש עוזר לילדים להתכונן לכיתה א'

חוקרות מבר אילן פיתחו פלטפורמה חינמית עם משחקים מבוססי בינה מלאכותית להקניית אוריינות • הכלי מותאם לילדים שחוו חוסר יציבות לימודית במלחמה • "הילדה שלי יושבת ומתרגלת עם חיוך", מספרת אם לילדה שפונתה מביתה

שלום כיתה א'. צילום: עמי שומן

אחרי כמעט שנתיים שבהן מאות אלפי ילדים בישראל חוו חוסר יציבות לימודית, ימי לימוד חסרים, מתח נפשי ולעיתים גם פינוי מהבית, אחת השאלות שהעסיקו לא מעט הורים בארץ הייתה "איך הילדים יעלו לכיתה א׳ מוכנים?"

המערכת של multi. תרגולים אינטראקטיביים מבוססי בינה מלאכותית, צילום: יח"ץ

כדי להציע מענה לאתגר הזה, שלוש חוקרות מאוניברסיטת בר אילן (פרופ' שרון ערמון-לוטם, פרופ' כרמית אלטמן וד"ר הדר אבוטבול), פיתחו יחד עם חן ברקת (יזם בתחום האימפקט החברתי) את Multi, כלי אינטרנטי חינמי, פשוט ונגיש, שמיועד במיוחד לילדים העולים לכיתה א׳.

הקלטת מסך של מערכת multi // מולטי

הפלטפורמה החדשה שפיתחה הקבוצה כוללת תרגולים אינטראקטיביים מבוססי בינה מלאכותית, משחקי למידה, תכנים שפתיים ותרגול מודעות פונולוגית והכל בפורמט צבעוני, מותאם לגיל, וללא צורך בהורדה או ברישום.

באתר אפשר למצוא ארבעה משחקים חינוכיים המותאמים לילדים העולים לכיתה א': "האות הפותחת" (המטרה: למצוא את האות הנכונה שפותחת את המילה), "חלוקת הברות" (למצוא את מספר ההברות הנכון במילים), "הצליל הפותח" (למצוא את המילה שמתחילה באותו צליל) ו"מילים מתחרזות" (למצוא את שתי המילים שמתחרזות).

הצוות של multi. "יצאנו לדרך בגלל מצוקה אמיתית שראינו בשטח", צילום: multi

"יצאנו לדרך בגלל מצוקה אמיתית שראינו בשטח", מספר ברקת ל"ישראל היום". "הרבה מאוד ילדים חוו למידה לא סדירה בעקבות המלחמה. חלקם לא חזרו למסגרות, אחרים פוזרו בין ערים או גנים זמניים, וההורים פשוט לא יודעים מאיפה להתחיל. לכן, הכלי הזה בא לעזור גם לילדים, וגם להורים בתקופת הקיץ, רגע לפני העלייה לכיתה א'".

ברקת מספר שמייד לאחר הפצתו - תוך 48 שעות בלבד - נכנסו עשרות אלפי אנשים לאתר. במקביל, הוא אומר כי למרות שהכלי עדיין נמצא בפיתוח, הוחלט לפתוח אותו כבר כעת לציבור הרחב. "החלטנו לשחרר אותו בחינם, גם כשהוא עדיין בעבודה, כי הדחיפות גוברת על הכול", הוא מסביר. "המטרה היא לצמצם פערים ולאפשר שוויון הזדמנויות כבר מהיום הראשון בכיתה".

המערכת של multi. ארבעה משחקים חינוכיים המותאמים לילדים העולים לכיתה א', צילום: יח"ץ

מירב שמואלי, אם לילדה בת שש שפונתה מהיישוב שלומי בזמן המלחמה, מספרת כי בתה כבר ניסתה את הכלי החדש: "הילדה שלי לא הייתה בגן חודשים. היא שכחה כמעט את כל מה שלמדה, ואיבדה ביטחון. פתאום, נשלחה הודעה בקבוצת וואטסאפ של ההורים של הגן על האתר החדש. עכשיו, כל ערב היא יושבת ומתרגלת עם חיוך. היא פתאום אומרת לי 'אמא, אני יודעת לקרוא את המילה שלי' וזה מחמם את הלב", היא מתארת.

"מאז השקת האתר הגיעו אלינו פניות רבות של הורים שסיפרו שהילדים שלהם משחקים ולומדים", מספר ברקת. "קיבלנו גם הרבה בקשות להכניס פיתוחים נוספים לאתר -אנחנו כבר עובדים עליהם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר