ChatGPT. צילום: רויטרס

מלחמת תוכן: ענקיות התקשורת בקנדה תובעות את OpenAI - "גניבת תוכן בשווי מיליארדי דולרים"

חמש מחברות החדשות הגדולות במדינה הגישו תביעה משותפת • הטענה: החברה מאחורי ChatGPT השתמשה בתכנים עיתונאיים ללא אישור לאימון הצ'אטבוט • התובעות דורשות פיצוי של כ-15 אלף דולר עבור כל כתבה שנעשה בה שימוש לא חוקי • זוהי התביעה הראשונה מסוגה בקנדה, בעקבות מהלך דומה של ה"ניו יורק טיימס" בארה"ב

[object Object]

מאבק חסר תקדים בעולם התקשורת והטכנולוגיה נפתח הבוקר (שישי) בקנדה, כאשר חמש מחברות התקשורת הגדולות במדינה, ביניהן Globe and Mail, טורונטו סטאר ותאגיד השידור הקנדי (CBC), הגישו תביעת ענק נגד OpenAI, החברה מאחורי צ'אטבוט ChatGPT.

OpenAI. תביעה של 84 עמודים, צילום: רויטרס

התביעה, שהוגשה לבית המשפט העליון באונטריו, מאשימה את החברה בשימוש שיטתי ובלתי חוקי בתכנים עיתונאיים לצורך אימון מערכת הבינה המלאכותית שלה.

הקואליציה התקשורתית הקנדית דורשת פיצוי של כ-15 אלף דולר עבור כל כתבה שנעשה בה שימוש ללא אישור, סכום שעשוי להגיע למיליארדי דולרים. בנוסף, התובעים מבקשים נתח מרווחי החברה שנבעו משימוש בתכנים שלהם, ודורשים צו שיאסור על המשך השימוש הבלתי מורשה בתוכן העיתונאי שלהם.

"עיתונות היא אינטרס ציבורי. שימוש של OpenAI בעיתונות של חברות אחרות לרווח מסחרי אינו אינטרס ציבורי - זה בלתי חוקי", נכתב בהצהרה משותפת של ארגוני התקשורת.

ChatGPT. נקודת מפנה במאבק המתפתח, צילום: רויטרס

התביעה, המשתרעת על פני 84 עמודים, חושפת כיצד OpenAI התעלמה במכוון ממנגנוני הגנה טכנולוגיים ומשפטיים שהציבו אתרי החדשות, כולל פרוטוקול חסימת רובוטים, הצהרות זכויות יוצרים וחומות תשלום. לטענת התובעים, החברה ביצעה "גרידת תוכן" (scraping) נרחבת מאתרי החדשות הקנדיים, תוך הפרה בוטה של זכויות היוצרים שלהם.

OpenAI, שגייסה לאחרונה 6.6 מיליארד דולר לפי שווי של 157 מיליארד דולר, הגיבה בזהירות לתביעה. דובר החברה מסר כי "טרם הייתה לנו הזדמנות לבחון את הטענות", אך הדגיש כי המודלים של החברה מאומנים על "נתונים זמינים לציבור, תוך הקפדה על עקרונות שימוש הוגן וזכויות יוצרים בינלאומיות".

התביעה הקנדית מצטרפת לשורת תביעות משפטיות נגד OpenAI, כולל תביעה מקבילה של הניו יורק טיימס בארה"ב ותביעה של קבוצת סופרים מובילים כמו ג'ון גרישם.

מטה CBC news בטורונטו, צילום: CBC news

מומחי משפט מציינים כי למרות שהפרת זכויות היוצרים נראית ברורה, ההוכחה הטכנית מורכבת ומדגישה את הצורך הדחוף בהסדרה רגולטורית של תעשיית הבינה המלאכותית, במיוחד בכל הנוגע לשקיפות בנתוני האימון של המערכות.

מקרה זה מהווה נקודת מפנה במאבק המתפתח בין תעשיית התקשורת המסורתית לבין חברות הטכנולוגיה המפתחות מערכות בינה מלאכותית, ועשוי להשפיע באופן דרמטי על עתיד העיתונות הדיגיטלית ועל האופן שבו חברות טכנולוגיה יורשו להשתמש בתוכן מקצועי לפיתוח מוצריהן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו