נחשף אירוע הברחת השבבים הגדול בהיסטוריה: כך מגיעה טכנולוגיה מערבית לסין

משרד המכס הדרום קוריאני הודיע כי עלה על מבצע נרחב להברחת שבבים בעלי טכנולוגיה אמריקנית לסין, דרך חברה קוריאנית בשם "חברה A" • אופן ההברחה הפשוט אך המתוחכם מציף מחדש את הקלות בה בייג'ינג עוקפת את הסנקציות נגדה

וושינגטון מפעילה מאמצים נרחבים לבלום את גישתה של סין לטכנולוגיה מערבית. אילוסטרציה. צילום: רויטרס

משרד המכס של דרום קוריאה הודיע כי עלה בימים האחרונים על מבצע הברחה גדול שכלל 53,000 שבבים בשווי 11.6 מיליון דולר, מה שהפך אותו לאירוע הברחת השבבים הגדול ביותר עד כה, כך לפי דיווח שעלה ב- BusinessKorea.

לפי הפרסום, אחד מנתיבי ההברחה העיקריים של "שבבים אסטרטגיים בעלי טכנולוגיה אמריקנית" (כמו למשל שבבי הבינה המלאכותית של אנבידיה) עובר דרך דרום קוריאה, ומשם סין.


יתרה מכך, התברר כי פעולת ההברחה הייתה כה מסיבית, עד שחברה שלמה, הידועה רק בשם "חברה A", עמדה מאחוריה לאורך שלוש שנים. האירוע הזה מצטרף להמשך מאמציה של סין לשים את ידיה על טכנולוגיה מערבית. 

נתיב הברחה מתוחכם, אך פשוט

מאוגוסט 2020 עד אוגוסט 2023, "חברה A" קנתה שבבים מתוצרת ארה"ב באופן חוקי וייבאה אותם, גם באופן חוקי, לדרום קוריאה. לאחר מכן, חלק מאותם השבבים הוברחו לסין ב-144 טיסות שונות, פשוט על ידי אי הצהרתם למכס.

"חברה A" פעלה בצורה מאוד מתוחכמת גם בכל הנוגע לרכישה החוקית כביכול של השבבים, כשהיא משתמשת בכיסוי של עסק לגיטימי – החברה פשוט הזמינה יותר שבבים ממה שהיא הייתה צריכה בפועל מהמפיצים הרשמיים, והבריחה רק חלק מהם. אם כל השבבים היו מוברחים, זה היה מעורר חשדות הרבה יותר מוקדם.

שר החוץ הסיני וואנג יי. בייג'ינג לא בוחלת באמצעים להשגת טכנולוגיה מערבית., צילום: GettyImages

ההבדל העיקרי במבצע ההברחה הדרום קוריאני הזה בהשוואה לאחרים, שמתרחשים על בסיס קבוע, הוא שהסחורה כולה הוברחה בהצלחה, והפשע לא התגלה חודשים לאחר שהסתיים, כך לפי הדיווח.

בעוד שהמנכ"ל והמנהלים של "חברה A" צפויים להתמודד עם השלכות חמורות, יש להניח שהשבבים שהוברחו משמשים כבר עכשיו למטרות סיניות אסטרטגיות כאלה ואחרות. יש לציין כי אחד החששות הגדולים של ארה"ב הוא שסין תשתמש בטכנולוגיה לטובת התעצמות צבאית שתסכן את העולם.

מבט מקרוב על מחשב העל של אנבידיה בישראל. גם סין רוצה כאלו., צילום: אנבידיה

לפני כשבועיים דווח כי גופים צבאיים סיניים, מכוני מחקר לבינה מלאכותית בניהול המדינה ואוניברסיטאות קטנות, רכשו במהלך השנה האחרונה מוליכים למחצה מחברת אנבידיה, למרות שהייצוא שלהם לסין נאסר על ידי ארה"ב.

בין אותם השבבים שהגיעו לידיים סיניות ניתן למצוא את ה- A100 ואת שבב ה-H100 החזק יותר, שהיצוא שלו לסין והונג קונג נאסר בספטמבר 2022, וכן את שבבי ה-A800 וה-H800 האיטיים יותר שאנבידיה פיתחה עבור השוק הסיני, אך גם נאסרו לייצוא באוקטובר האחרון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר