"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
מרגישים שעוקבים אחריכם? יש לזה סיבה מפחידה
מדענים חשפו "נשק ביולוגי" טבעי שמסתתר בקירות הבית שלכם, ומסוגל להשתלט על הגוף והמוח שלכם מבלי שתשמעו דבר • לפני שאתם נכנסים לפאניקה, כדאי שתקראו מה באמת גורם לכם לרעוד מפחד
הבית שלכם עובד עליכם: הסיבה המצמררת לתחושה שמישהו מסתכל עליכם בחושך. צילום: Gemini

מרגישים שעוקבים אחריכם? יש לזה סיבה מפחידה

מדענים חשפו "נשק ביולוגי" טבעי שמסתתר בקירות הבית שלכם, ומסוגל להשתלט על הגוף והמוח שלכם מבלי שתשמעו דבר • לפני שאתם נכנסים לפאניקה, כדאי שתקראו מה באמת גורם לכם לרעוד מפחד

אסף גולן
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

האם הרגשתם פעם שיש לכם בבית רוח רפאים או שמעתם נוכחות לא מוסברת ומעוררת חרדה?מחקר חדש מצא הסבר. ולצערם של חובבי העל טבעי - מדובר בתדר קולי נמוך בשם אינפרא-סאונד, שהאוזן האנושית לא יכולה לשמוע. התדר משפיע על מצב הרוח שלנו ומעצים את הפרשת הורמון הלחץ קורטיזול. ההפרשה הזו היא שגורמת לנו לחוש מוטרדים בבתים ישנים. כך לפי החוקרים מאוניברסיטת אלברטה הקנדית.

מתברר כי בבתים ישנים תנודות עדינות בצנרת הישנה מייצרות תדר אינפרא-סאונד. קולות אלו מעצימים את הלחץ הטבעי שאנו חשים בעת שהות בבית - שנאמר לנו כי הוא רדוף רוחות.

לא רוחות רפאים ולא שדים: מה באמת קורה בגוף שלכם כשאתם נכנסים לחדר ריק?, צילום: Gemini

פרופ' רודני שמאלץ, החוקר הראשי בצוות שערך את המחקר, מסביר: "אם תבקרו בבית שאמרו לכם שהוא רדוף, מלכתחילה מצב הרוח שלכם ישתנה ותהיו חשדניים ורגישים לכל קול. בפועל, אתם חשים עוררות גבוהה אבל לא שומעים כלום ולא רואים שום דבר חריג. אתם עלולים ליחס את המצב הרגשי שלכם לנוכחות על טבעית, כשמה שבפועל קורה זה חשיפה לקול שהאוזן האנושית לא שומעת. למעשה, בבתים ישנים יש סיכוי גדול לכך שבמרתפים ובמקומות סגורים יש תנודה לא מורגשת של הצינורות ומערכות האיוורור. אלו מייצרים את הקול שגורם לכם לתחושה המוזרה".

כדי להוכיח את מסקנתם, 36 נסיינים לקחו חלק בניסוי מיוחד במוזיקה וקולות. לפני הניסוי נלקחה דגימת רוק מכל אחד מהמשתתפים כדי למדוד את רמת הקורטיזול בגופם. לאחר מכן הם הוזמנו לשבת בחדר ולהקשיב למוזיקה. הקבוצה חולקה לשתיים, כשלחצי אחד הושמעו יחד עם המוזיקה קולות אינפרא-סאונד בתדר של 18 הרץ (האוזן שלנו שומעת קולות עד תדר של 20 הרץ) וזאת על ידי סאב וופרים נסתרים. אחרי ההקשבה למוזיקה התבקשו הנסיינים לדווח על ההרגשה שלהם תוך כדי שמיעת המוזיקה.

בית רדוף או סתם צנרת?, צילום: shutterstock

התברר כי בקרב אלו ששמעו את האינפרא-סאונד, רמות הקורטיזול היו גבוהות יותר מאלו של קבוצת הביקורת. משתתפים גם דיווח על תחושת עצבנות, טענו שהמוזיקה היתה עצובה וגילו פחות עניין במה שהם שמעו.

החוקר קייל סקאטרטי, שלקח חלק במחקר, מסביר: "עצבנות מוגברת ורמות קורטיזול גבוהות קשורים יחד באופן טבעי. כאשר אדם עצבני יותר, רמות הקורטיזול שלו עולות. כאן התוצאות הראו כי למרות שהאנשים לא שמעו בפעול את הקול, הגוף שלהם הגיב באופן חריג".

פרופ' שמאלץ הוסיף כי "המחקר מראה שהגוף מגיב גם לאינפרא-סאונד למרות שאנחנו לא שומעים אותו. המשתתפים לא ידעו שהם שומעים את הקול הזה ולכן הם לא ידעו שיש לו השפעה פעילה וניתנת לזיהוי על האמונות שלהם והחשיבה שלהם. כמי שחוקר פסאדו-מדע ומדעים שגויים, בלט לי במחקר שאינפרא-סאונד מייצר תגובות אמיתיות ומדידות גם כשהאדם לא שומע את הקול".

עוד ציין החוקר כי "בפעם הבאה שתהיו בבית עתיק או במרתף ותרגישו תחושות לא מוסברות, קחו בחשבון שהסיבה עלולה להיות צינורות רוטטים ולא רוחות חסרות מנוחה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...