צוות מאוניברסיטת יוליוס-מקסמיליאנס-וירצבורג דיווח ב-ACS Central Science כי יצר מסטיק ללא סוכר המכיל מתג ארומטי מהונדס המשחרר תימול – תרכובת הטעם בטימין – כאשר הוא נתקל באנזים נוירמינידאז של שפעת. פרץ של טעם טימין יאותת על זיהום תוך דקות ספורות לאחר הלעיסה, ויאפשר למשתמשים לאבחן את עצמם ללא ציוד מעבדה.
כדי לבנות את המתג, החוקרים קישרו את התימול למצע נוירמינידאז סינתטי. כאשר אנזימים נגיפיים ניתקו את הקשר, התימול ייצר טעם צמחי חזק שהמשתמשים יכלו לזהות בבירור על הלשון, כך נכתב במחקר. בדגימות רוק של חולים חיוביים לשפעת, המתג שחרר תימול שניתן היה לזהות תוך 30 דקות, כך דיווח Science Daily.
קבוצתו של פרופ' לורנץ מיינל לא מצאה השפעות רעילות בתרבויות תאים של בני אדם או עכברים ואישרה שהמולקולה מגיבה רק לאנזימים נגיפיים, ולא לאנזימים חיידקיים. "המטרה שלנו היא פיתוח שיטה פשוטה, חסכונית ומהירה לאיתור שפעת, שניתן יהיה להשתמש בה בחיי היומיום באופן טבעי, כמו שמדחום חום משמש כיום", אמר מיינל.
הצוות הגיש בקשה לפטנט אירופי ושותף עם סטארט-אפ כדי לשלב את החיישן במסטיקים וסוכריות על מקל. ניסויים בבני אדם צפויים להתחיל בעוד כשנתיים, והמוצר צפוי להיות זמין למכירה בעוד שלוש עד ארבע שנים.
מיינל הוסיף כי החלפת יחידת הסוכר הספציפית לנגיף בפפטיד ספציפי לחיידקים עשויה להתאים את הטכנולוגיה לזיהומים וטעמים אחרים. גמישות כזו עשויה לסייע לבתי ספר, בתי אבות ואזורים חסרי מתקנים רפואיים מתקדמים, על ידי מתן אבחון מהיר וקל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
