מזיגת שתייה קלה לכוס (אילוסטרציה). צילום: Getty Images

מחקר חדש: כך החום גורם לכם לצרוך יותר סוכר

עד סוף המאה, אם ההתחממות העולמית תימשך בקצב הנוכחי, הצריכה הלאומית עלולה לגדול בכמעט 3 גרמים ליום • הקפיצה הגדולה נרשמה בטמפרטורות 20–29 מעלות ובעיקר ממשקאות ממותקים וגלידות, עם פגיעה חזקה יותר במשקי בית בעלי הכנסה והשכלה נמוכות

מחקר אמריקני חדש שפורסם ב‑Nature Climate Change מצא כי עלייה בטמפרטורה הובילה לעלייה בצריכת הסוכר ברחבי ארצות הברית, במיוחד ממשקאות קלים וגלידות. הניתוח הראה קשר בין טמפרטורה לצריכה: עבור כל עלייה של מעלה צלזיוס אחת בטווח של 12-30 מעלות, צריכת הסוכר המוסף עלתה ב‑0.70 גרם לאדם ליום.

החוקרים בחנו רכישות מזון של משקי בית אמריקאיים בין השנים 2004 ל‑2019. הם ניתחו את נתוני הרכישות של משפחות לצד רשומות מזג אוויר אזוריות - תנודות טמפרטורה, מהירות הרוח, משקעים ולחות - כדי להעריך כיצד תנאי האקלים קשורים לצריכת סוכר מוסף.

משדר מיוחד לכבוד החזרה ללימודים - ביס לבי״ס %2F%2F צילום%3A גרגורי ירין

העלייה הייתה בולטת במיוחד כאשר הטמפרטורות עלו מעל 20 מעלות, כשהקפיצה החדה ביותר נרשמה בין 20 ל‑29 מעלות, בעיקר בשל משקאות ממותקים. העלייה בסוכר מוסף נבעה בעיקר ממשקאות ממותקים כגון משקאות קלים ומיצים, לצד קינוחים קפואים, בעוד שהסוכר ממוצרי מאפייה, שמנים וסוכרים גולמיים ירד מעט. העלייה בצריכת קינוחים קפואים הייתה איטית יותר מהעלייה בצריכת משקאות ממותקים.

"ככל שהטמפרטורות עולות, אנשים נטו להגדיל את צריכת הסוכר המוסף שלהם", אמר פאן הי, מדען סביבה מאוניברסיטת קרדיף ואחד ממחברי המחקר. "ייתכן שמקבלי החלטות ברחבי העולם יצטרכו לשקול דרכים לניהול צריכת הסוכר כחלק מההסתגלות לשינויי האקלים".

טמפרטורות גבוהות יותר הגבירו את הצורך בהידרציה, מה שעשוי היה להניע צריכה של מוצרים קרים וממותקים כמו גלידות ומשקאות קלים. "זה די אינטואיטיבי: אנשים זקוקים ליותר נוזלים כשחם בחוץ, פשוט כדי לשמור על נוחותם", אמר דואו צ'אן, מדען אקלים מאוניברסיטת סאות'המפטון ואחד ממחברי המחקר.

גלידה. קבוצות פחות מבוססות נטו לצריכת סוכר בסיסית גבוהה יותר, צילום: GettyImages

המחקר זיהה שהתוצאות נראות אחרת בקרב אוכלוסיות שונות. בני אדם בקבוצות הכנסה נמוכות ובעלי השכלה נמוכה נטו יותר להגדיל את צריכת הסוכר המוסף עם עליית הטמפרטורות, בעוד שקבוצות הכנסה והשכלה גבוהות הגיבו לכך פחות. קבוצות פחות מבוססות נטו לצריכת סוכר בסיסית גבוהה יותר, היו בעלות סבירות גבוהה יותר לבחור במוצרים ממותקים בחום, וייתכן שבילו פחות זמן בחללים ממוזגים. המחברים הצביעו על טמפרטורות מיקרו‑סביבתיות שונות, במיוחד במקום העבודה, ועל הבדלים הקשורים להשכלה בבחירות מזון ומשקה מטעמי בריאות, כסיבות אפשריות לפערים הללו. קבוצות פגיעות - אנשים מוחלשים חברתית וכלכלית, כולל נשים, בעלי הכנסה מוגבלת ובעלי השכלה נמוכה - ניצבו בפני הסיכון הגבוה ביותר.

החוקרים מצאו כי צריכת הסוכר של אמריקנים עלתה בקיץ, בעיקר בשל משקאות קלים, משקאות אנרגיה ומיצים ממותקים. אנשים ששתו באופן קבוע משקאות עתירי סוכר היו בסבירות גבוהה פי חמישה ומעלה להגביר את צריכתם במזג אוויר חם. "משקאות כאלה קל לשתות, אך הם אינם מספקים תחושת שובע, שיכולה הייתה לאותת לאנשים להפסיק לאכול או לשתות", אמרה לינדזי סמית' טיילי, מדענית תזונה מאוניברסיטת צפון קרוליינה.

בהסתכלות קדימה, צריכת הסוכר עלולה לעלות בכמעט 3 גרם לאדם ליום עד 2095 אם שינוי האקלים יימשך בקצב הנוכחי, כאשר האנשים העניים ביותר עשויים לצרוך עד חמישה גרם נוספים ביום בתרחישי קיצון. עד שנת 2100, האמריקאי הממוצע עלול לצרוך למעלה מקילוגרם של סוכר נוסף בשנה אם הצריכה תעלה בקצב שנמצא במחקר - שווה ערך ליותר מ‑4 מיליארד פחיות קולה כשמכפילים באוכלוסיית ארה"ב הנוכחית.

הסיכונים הבריאותיים כוללים השמנה, סוכרת ומחלות לב, וכן סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. צריכת סוכר עודפת נקשרה גם לבעיות שיניים כגון עששת, בעיות נוירולוגיות ושינויים במיקרוביום של המעי. איגוד הלב האמריקני המליץ להגביל סוכרים מוספים ללא יותר מ‑6% מסך הקלוריות היומיות, עם מגבלות יומיות של 36 גרם לגברים ו‑26 גרם לנשים.

"מדיניות בריאות הציבור צריכה לתת עדיפות לכך שהבחירה במים במקום משקאות ממותקים תהיה קלה וחינמית", אמרה לורה לרה-קסטור, אפידמיולוגית במכון למדדי בריאות והערכה באוניברסיטת וושינגטון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...