ממתיק מלאכותי (אילוסטרציה). צילום: המחשה - מידג'רני

חוקרים מזהירים: זה פופולרי בדיאטה - אבל עלול לפגוע בזיכרון

מחקר תצפיתי בברזיל מצא קשר בין צריכה גבוהה של ממתיקים מלאכותיים להזדקנות מוחית מהירה יותר - אך עדיין לא הוכח קשר סיבתי

צוות חוקרים ברזילאים פרסם מחקר בכתב העת Neurology שקישר בין צריכה גבוהה של ממתיקים מסוימים לבין הידרדרות בכישורים קוגניטיביים ובזיכרון, תוך ציון שהמחקר אינו מוכיח סיבתיות. הניתוח מצא כי משתתפים שצרכו כמויות גדולות יותר של ממתיקים מלאכותיים הציגו ירידה מהירה יותר בזיכרון ובכישורי חשיבה לעומת אלה שצרכו פחות, כאשר ההשפעות היו חזקות במיוחד אצל אנשים עם סוכרת ובקרב מבוגרים מתחת לגיל 60.

המחקר עקב אחר 12,500 מבוגרים שגילם הממוצע הוא 52 במשך כשמונה שנים, במסגרת המחקר ELSA-Brasil (Longitudinal Study of Adult Health), מחקר מקיף שעוקב אחר בריאותם של עובדי ציבור בשש ערים בברזיל. בתחילת המחקר מילאו המשתתפים שאלונים על תזונתם במהלך השנה שקדמה לכך, ולאחר מכן עברו מבחנים קוגניטיביים שהתמקדו בזיכרון, שטף מילולי, מהירות עיבוד, היגיון, זיכרון עבודה ושליפה של מילים.

המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות לפי צריכת הממתיקים הכוללת: נמוכה (כ-20 מ״ג ליום), בינונית (כ-65 מ״ג ליום) וגבוהה (כ-191 מ״ג ליום). אלו שצרכו את מירב הממתיקים הראו ירידה מהירה יותר ב-62 אחוז בזיכרון ובכישורי חשיבה לעומת אלו שצרכו את המעט ביותר, דבר השקול לכ-1.6 שנות הזדקנות, ואילו הקבוצה הבינונית הראתה ירידה מהירה יותר ב-35 אחוז, השקולה לכ-1.3 שנות הזדקנות.

החוקרים עקבו אחר שבעה ממתיקים מלאכותיים הנפוצים במזונות אולטרה-מעובדים ולעיתים גם נצרכים ישירות: אספרטיים, סכרין, אצסולפאם-K, אריתריטול, קסיליטול, סורביטול וטגטוז. סורביטול היה הנצרך ביותר, עם צריכה ממוצעת של 64 מ"ג ביום. מבין הממתיקים הבודדים, אספרטיים, סכרין, אצסולפאם-K, אריתריטול, סורביטול וקסיליטול נקשרו לירידה מהירה יותר בקוגניציה הכוללת, במיוחד בזיכרון; טגטוז לא הראה קשר מדיד.

“ראינו שאנשים שצורכים כמויות גדולות יותר של ממתיקים נוטים להראות ירידה קוגניטיבית מהירה יותר, במיוחד חולי סוכרת. חשוב להדגיש, עם זאת, שהמחקר אינו קובע קשר של סיבה-תוצאה", אמרה קלאודיה קימיה סואמוטו, פרופסור במחלקה לגריאטריה ב-FMUSP.

"נדרשים מחקרים נוספים כדי לאשש את ממצאינו וכדי לבדוק האם חלופות אחרות לסוכר מזוקק, כגון רסק תפוחים, דבש, סירופ מייפל או סוכר קוקוס, עשויות להיות יעילות. העצה שלי היא למתן את מה שאתם ממתיקים, להפסיק או להפחית את השימוש, לאמן מחדש את החך לאכול דברים עם פחות סוכר, ולחפש אפשרויות ממתיק טבעיות, כמו דבש", אמרה.

סואמוטו הוסיפה כי "ממתיקים מלאכותיים יכולים לעורר תהליכים כגון דלקת במוח, התנוונות מוחית, או שינוי בציר מעי-מוח". לדבריה, מתוכננות סריקות MRI ל-2,000 משתתפים במחקר עוקבה כדי לבחון מנגנוני פעולה אפשריים.

האקדמיה האמריקנית לנוירולוגיה מסרה כי לא נמצאו קשרים בין צריכת ממתיקים מלאכותיים לירידה קוגניטיבית אצל משתתפים מעל גיל 60. הכותבים אמרו שזהו מחקר תצפיתי ועל כן אינו יכול להוכיח סיבתיות, והעירו על מגבלות ובהן כיסוי חלקי של כל הממתיקים המלאכותיים והישענות על דיווח עצמי לגבי התזונה.

"קורלציה אינה מעידה על סיבתיות", הדגיש מיגל א. לורואניה, טכנולוג מזון. "מחקר זה הוא בסך הכול מחקר תצפיתי ומראה רק מתאם סטטיסטי, ואינו מוכיח סיבתיות", מסר איגוד הממתיקים הבינלאומי.

"ממתיקים שאינם סוכר נמצאים בשימוש נרחב במזון, בתרופות, במוצרים דנטליים ובמשקאות זה עשרות שנים, והוכרו כבטוחים על ידי כל רשויות הבריאות המרכזיות ברחבי העולם", אמר גאווין פרטינגטון, המנהל הכללי של איגוד המשקאות הקלים הבריטי.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...