מחקר שפורסם בכתב העת Neuron הראה שתזונה עתירת מלח גרמה לדלקת במוח, מה שהעלה את לחץ הדם על ידי הגברת ייצור ההורמון הוזופרסין. המחקר זיהה מנגנונים מוחיים הקשורים ללחץ דם גבוה והצביע על מטרות חדשות לטיפול במצב.
המחקר מצא שתזונה עתירת מלח הפעילה תאי חיסון באזורים ספציפיים במוח של חולדות. כדי לדמות את דפוסי האכילה של בני האדם, החוקרים נתנו לחולדות מים המכילים שני אחוזי מלח, בדומה לתכולת הנתרן בתזונה עשירת מלח דוגמת מזון מהיר, בייקון, גבינה מעובדת ומנות חמות. באמצעות הדמיית מוח וטכניקות מעבדה, הצוות צפה בשינויים אלה בזמן אמת. הדלקת שנגרמה מצריכת מלח מוגזמת הגדילה את שחרור הוזופרסין, הורמון המשפיע על לחץ הדם.
"תפקידו של המוח בלחץ דם גבוה לא זכה לתשומת לב רבה, בין השאר משום שקשה יותר לחקור אותו. אך בעזרת טכניקות חדשות, אנו מסוגלים לראות את השינויים הללו בפעולה", אמרה פראגר-חוטורסקי, פרופסורית חברה במחלקה לפיזיולוגיה באוניברסיטת מקגיל. "זוהי עדות חדשה לכך שלחץ דם גבוה עשוי לנבוע מהמוח, מה שפותח את הדלת לפיתוח טיפולים הפועלים על המוח", אמרה.
המחקר מאתגר את התפיסה המסורתית שלפיה לחץ דם גבוה מתחיל בכלי הדם ובכליות, ולא במוח. הצוות השתמש בחולדות ולא בעכברים מכיוון שהוויסות של מלח ומים אצל חולדות דומה מאוד לזה של בני אדם.
עד שליש מהאנשים הסובלים מלחץ דם גבוה לא מגיבים לתרופות הקיימות, מה שמדגיש את הצורך להבין גורמים חלופיים. לעתים קרובות אין למצב זה תסמינים, אך הוא מגביר את הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, אי ספיקת כליות ובעיות בריאותיות אחרות. הוא משפיע על כ-66 אחוז מהאנשים מעל גיל 60 ותורם לכמעט 10 מיליון מקרי מוות בשנה ברחבי העולם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו