הדבקת פה בזמן שינה – טרנד שמתפשט בפלטפורמות כמו טיקטוק – מעורר דאגה גוברת בקרב מומחים רפואיים. השיטה, הכוללת הנחת סרט הדבקה על הפה כדי לעודד נשימה דרך האף בלבד, מוצגת על ידי משפיענים וסלבריטאים כדרך לשפר את איכות השינה, בריאות הפה ואפילו את מראה העור. אך מחקר חדש מזהיר: אין הוכחות לכך שהשיטה מועילה – והיא עלולה להיות מסוכנת.
מחקר שפורסם בכתב העת PLOS One על ידי חוקרים ממוסדות המחקר של בית החולים London Health Sciences Centre, מכון המחקר Lawson ואוניברסיטת Western בקנדה, מצא שאין ביסוס מדעי לטענות שמייחסים להדבקת הפה.
"מדאיג לראות סלבריטאים ומשפיענים ממליצים על הדבקת פה ללא כל ראיות מדעיות", אמר ד"ר בריאן רוטנברג, אחד ממובילי המחקר, המצוטט בהודעת המוסדות. "בשפה של הרשתות החברתיות זה הרגיש לנו 'חשוד', אז בדקנו מה באמת אומרת המדע על הטרנד הזה – והאם הוא בטוח".
רוטנברג וצוותו סקרו 86 מחקרים קודמים בנושא, וביצעו ניתוח מעמיק של עשרה מחקרים שכללו 213 מטופלים. המסקנה: השיטה עלולה להיות מסוכנת, במיוחד עבור אנשים שאינם מודעים לכך שהם סובלים מדום נשימה בשינה.
"הממצאים שלנו מראים שהדבקת הפה בזמן שינה מסוכנת, בעיקר בקרב מי שאינם יודעים שיש להם דום נשימה", הזהיר רוטנברג. "הם עלולים להחמיר את מצבם ולהעמיד את עצמם בסיכון לסיבוכים בריאותיים חמורים, כמו מחלות לב".
ג'ס רי, מתמחה ברפואה בבית הספר לרפואה על שם שוליך באוניברסיטת ווסטרן, הוסיפה: "קל מאוד למידע שגוי להתפשט ברשתות החברתיות – ראינו את זה שוב ושוב בשנים האחרונות", היא ציינה. "צריך לקבל החלטות בריאותיות על בסיס ראיות מדעיות חזקות. אנו מקווים שאנשים יפסיקו להדביק את הפה שלהם ויבינו שהשיטה מסוכנת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו