מחקר חדש בהובלת ד"ר א.מ. וולקוביץ' מאוניברסיטת קולומביה הבריטית (University of British Columbia), שפורסם ב-21 במאי בכתב העת PLOS Climate, מגלה כי שינויי האקלים משפיעים על כל אזורי גידול הענבים בעולם – אך בדרכים שונות ולעיתים הפוכות. מדובר במחקר הראשון שמספק תמונה גלובלית מקיפה של האופן שבו שינוי האקלים משפיע על ענף היין, תוך דגש על עונת הגידול של הגפנים.
המחקר מציג תמונה מורכבת: אזורים מסוימים נהנים מהבשלה מהירה יותר של ענבים והצטברות סוכרים גבוהה – מה שמשפיע על טעם היין – ואילו באזורים אחרים משתנה המיקום המתאים לגידול הענבים, שנדחק לעבר הקטבים.
במחקר נבחנו נתונים של יותר מ-500 זני ענבים ליין ועשרה מדדים אקלימיים שונים, בהם טמפרטורות מינימליות בתקופת התרדמה, גלי חום בעונת הגידול ותנאים סביב תקופת הבציר. הממצאים מראים שהשינויים האקלימיים אינם מתרחשים באותו קצב או אופן בכל האזורים, מה שמקשה על מגדלי הענבים לשתף ביניהם אסטרטגיות הסתגלות יעילות.
בין הממצאים הבולטים: באירופה חלה עלייה משמעותית במספר הימים שבהם הטמפרטורה חצתה את רף 35 מעלות צלזיוס ובטמפרטורות המקסימליות בעונת הגידול. לעומת זאת, בצפון אמריקה נרשמו עליות מתונות יותר בטמפרטורות ובקיצוניות האקלימית.
"הופתעתי מאוד מהיקף ההתחממות הגלובלית, במיוחד באירופה, שם הנתונים מצביעים בבירור על כמה עונת הגידול התחממה", אמרה ד"ר וולקוביץ'. "אני מבקרת באירופה כבר למעלה מ-15 שנה, וראיתי את גלי החום הגוברים, אבל לראות את הנתונים – ולראות את ההתמודדות עם השינוי של מגדלי הענבים זה היה מעבר למה שציפיתי".
עוד ציינה וולקוביץ' כי הופתעה מכך שהשינויים הגדולים ביותר נרשמו דווקא בקצה העליון של סולם הטמפרטורות. "ציפינו לראות שינוי משמעותי יותר בטמפרטורות הנמוכות סביב תקופת הלבלוב והבציר. אבל דווקא מדדים הקשורים לחום קיצוני וטמפרטורות מרביות היו אלה שהראו את השינויים הבולטים ביותר".
"המחקר הזה היה פרויקט בין-תחומי ובינלאומי נרחב, שהצריך שיתוף פעולה בין קלימטולוגים, מומחי גידול חקלאי, אקולוגים של מאקרו ומומחי גנטיקה של ענבים מצרפת, ספרד, ארה"ב וקנדה", ציינה וולקוביץ'. לדבריה, "המחקר לא היה מתאפשר ללא מאגרי המידע רחבי ההיקף של תחנת המחקר Domaine de Vassal בצרפת, שמתעדת עשרות שנים של מידע על זני ענבים".

