מחקר חדש שפורסם ב-Nutrients Journal הצביע על כך שצריכה מופרזת של עוף עלולה להוביל לשיעורי תמותה גבוהים יותר וסיכון מוגבר לסרטן במערכת העיכול.
המחקר עקב אחר נתוני תזונה ובריאות של כ-5,000 אנשים, רובם בשנות החמישים לחייהם, במשך כמעט שני עשורים. המחקר נועד לבחון את הקשר בין צריכת בשר לבין סיכון לתמותה וסרטן במערכת העיכול. הממצאים חשפו כי משתתפים שצרכו יותר מ-300 גרם עוף בשבוע היו בסיכון גבוה ב-27 אחוז לתמותה בהשוואה לאלו שאכלו פחות מ-100 גרם בשבוע.
יתר על כן, המחקר הצביע על כך שצריכת עוף מופרזת עלולה להגביר את הסיכון למוות מסרטן במערכת העיכול. לפי החוקרים, סיכון התמותה מסרטנים אלה עלה על זה הקשור לצריכת בשר אדום בכמות דומה. הסיכון היה בולט במיוחד בקרב גברים, כאשר הסיכוי למוות מסרטן במערכת העיכול היה גבוה יותר אצל משתתפים גברים שצרכו כמויות מופרזות של עוף.
החוקרים הציעו מספר השערות להסבר ממצאים אלה. תיאוריה בולטת אחת היא שבישול עוף בטמפרטורות גבוהות עלול להוביל להיווצרות כימיקלים מזיקים הגורמים לשינויים בתאי האדם, מה שעלול להוביל לסרטן. בנוסף, הם הציעו שהבדלים הורמונליים בין המינים עשויים לשחק תפקיד בסיכון המוגבר שנצפה אצל גברים. גורמים אפשריים נוספים כוללים את איכות המזון, ההורמונים או התרופות המשמשות בגידול עופות, אשר עלולים להותיר שאריות מזיקות בבשר.
המחקר הכיר במספר מגבלות שעלולות להשפיע על פרשנות התוצאות. באופן בולט, החוקרים לא הבדילו בין עוף מעובד ולא מעובד או התחשבו בשיטות בישול שונות, גורמים שעשויים להשפיע על סיכון לסרטן. היעדר מידע מדויק על שיטות בישול העוף או האם נצרך כמזון מהיר או כאוכל ביתי זוהה כמגבלה. יתר על כן, הנתונים לא כללו את רמת הפעילות הגופנית של המשתתפים.
למרות מגבלות אלה, מתינות בצריכת עוף ותזונה מאוזנת חשובים כדי למנוע נזק בריאותי פוטנציאלי. מומחים ממליצים לצרוך עוף במתינות ולשים לב לשיטות הבישול, כמו הימנעות מבישול בטמפרטורות גבוהות מדי או לפרקי זמן ממושכים. שילוב מגוון מקורות חלבון, כולל אפשרויות מבוססות צמחים, והגדלת צריכת פירות, ירקות וסיבים תזונתיים עשויים לתרום לתוצאות בריאות טובות יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו