מחקר שפורסם על ידי המכון האמריקני לפיזיקה חשף כי ניתן להכין קפה חזק יותר באמצעות פחות פולים על ידי יישום עקרונות פיזיקליים בסיסיים. חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה גילו כי מזיגת מים מגובה רב יותר מובילה לקפה פילטר חזק יותר.
קפה פילטר, הידוע גם כקפה מסונן, פופולרי בארה"ב ובאירופה. צוות המחקר בדק טכניקות מזיגה שונות עם קפה אמיתי, ואישר כי ניתן להכין קפה פילטר חזק יותר על ידי החזקת הקומקום בגובה הגבוה ביותר האפשרי תוך שמירה על זרימת מים יציבה. על פי המחקר, מזיגת מים מגובה של כ-30 סנטימטר יכולה להפיק כוס קפה חזקה יותר תוך שימוש באותה כמות פולים.
"גם מזיגה איטית וגם מזיגה מגובה הם גורמים חשובים. הגובה מפצה על המזיגה האיטית. מקבלים את אפקט המפולת רק אם יש מספיק אנרגיה זמינה", אמר ד"ר ארנולד מתייסן, פיזיקאי באוניברסיטת פנסילבניה ושותף למחקר. אפקט המפולת מתייחס למה שקורה כאשר מוזגים מגובה רב - החלקיקים מהשוליים נעים למרכז, מה שמשפר את הערבוב.
"אם יש זרם דק, הוא נוטה להתפרק לטיפות. זה מה שרוצים למנוע במזיגות פילטר, כי זה אומר שהזרם לא יכול לערבב את הקפה ביעילות", אמרה מרגוט יאנג, שותפה למחקר ופיזיקאית באוניברסיטת פנסילבניה. החוקרים ממליצים "פשוט להוסיף מים לאט וביציבות מקומקום gooseneck תוך הגדלת גובה המזיגה לכ-28 סנטימטר".
"מה שאנחנו ממליצים הוא להגביה את המזיגה ככל האפשר, תוך שמירה על זרימה שבה הזרם לא מתפרד כשהוא פוגע בקפה", הוסיף ארנסט פארק, שותף למחקר. הם מדגישים שאפקט כזה ניתן להשיג רק עם זרם מים רציף.
הצוות מצא שבעוד מזיגה איטית מגדילה את זמן המגע בין המים לקפה, בגבהים נמוכים מהירות המים הייתה נמוכה מדי. מזיגה מגובה משפרת את הערבוב ומאפשרת להפיק יותר קפה. הגובה הנוסף מגביר את מהירות המים, יוצר מעין מפולת שחודרת למצע הקפה וממקסמת את חשיפת הקפה למים החמים.
יחד, מזיגה איטית ומגובה תורמות להפקת טעם יעילה יותר, מה שמוביל לכוס קפה חזקה יותר עם פחות פולים. החוקרים מציעים להשתמש בקצת פחות קפה, למשל, 18 גרם במקום 20 גרם, כדי להפחית את כמות הקפה הטחון בעשרה אחוזים תוך שמירה על החוזק הרגיל.
השיטה החדשה פורסמה בכתב העת Physics of Fluids. "אנחנו יכולים ללמוד הרבה הן מבחינה כימית והן מבחינה פיזיקלית על ידי התבוננות במטבח. זה מוביל למדע חדש במקום שלא ציפית לו", אמר ד"ר מתייסן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו