נתונים חדשים התגלו: האם זוהי תיבת נח?

צוות מחקר בינלאומי גילה ראיות חדשות לפעילות אנושית עתיקה ומשקעים ימיים בתצורה הגיאולוגית בהר אררט - אך הזיהוי עם הסיפור התנ"כי עדיין שנוי במחלוקת

תצורת התיבה. צילום: NoahsarkScans

תצורת דורופינר, מבנה גיאולוגי באורך 164 מטרים המורכב מלימוניט—עפרת ברזל—בהר אררט משכה בעבר תשומת לב בשל צורתה הדומה לאונייה ומידותיה התואמות את התיאור התנ"כי של תיבת נח.

צוות בינלאומי של מומחים עובד יחד מאז 2021 כדי לחקור את תצורת דורופינר חשף כעת נתונים חדשים.

"על פי התוצאות הראשוניות, אנחנו מאמינים שהיו פעילויות אנושיות באזור זה מאז התקופה הכלקוליתית" ציין פרופסור פארוק קאיה, חוקר מוביל בפרויקט. 

דגימות קרקע שנלקחו מתצורת דורופינר הכילו עקבות של חומרים דמויי חרסית, משקעים ימיים ושרידי מאכלי ים. דגימות אלה תוארכו לתקופה שבה המבול התנ"כי אמור היה להתרחש, לפני 3,500 עד 5,000 שנה. "המחקרים שלנו מראים שבאזור זה היו חיים בתקופה ההיא ושבשלב מסוים הוא כוסה במים, מה שמחזק את האפשרות שהתרחש אירוע קטסטרופלי בעל עוצמה רבה" ציינו החוקרים.

מידות תצורת דורופינר תואמות את התיאור התנ"כי של תיבת נח, שנאמר עליה שהייתה "באורך שלוש מאות אמה, רוחבה חמישים אמה, וגובהה שלושים אמה". 

הר אררט עצמו, המתנשא לגובה 5,137 מטרים הוא ההר הגבוה ביותר בטורקיה. הוא מוזכר בטקסטים דתיים כמקום מנוחת התיבה. עם זאת, גובהו וכיסוי השלג הקבוע שלו הפכו אותו למועמד לא סביר למקום הנחיתה הסופי של התיבה. במקום זאת, תשומת הלב הוסטה לתצורת דורופינר שממוקמת בערך 30 קילומטרים דרומית לפסגת ההר.

מאז גילויה ב-1948 על ידי חקלאי כורדי, תצורת דורופינר הייתה נושא לתיאוריות ומחקרים שמטרתם לבסס קשר עם הסיפור התנ"כי של תיבת נח. ב-1980, החוקר דייוויד פסולד וצוותו השתמשו במכ"ם חודר קרקע לחקור את התצורה, אך לא התגלו עדויות מכריעות. 

הזיהוי של תצורת דורופינר כתיבת נח שנוי במחלוקת. בעוד שהצורה והמימדים של התצורה תואמים את התיאור התנכ"י, המבקרים טוענים שהדמיון זה הוא מקרי ושהתצורה נוצרה בשל כוחות גיאולוגיים. מחקר קודם הצביע על כך שפעילות אנושית כנראה התרחשה באזור אך הזהיר שאין בכך כדי לאשר שמדובר בתיבה. 

חלק מהחוקרים סבורים שסיפור תיבת נח אולי התבסס על אירועים אמיתיים, כמו שיטפונות מקומיים במסופוטמיה העתיקה. "העדויות מרמזות שלסיפור עשוי להיות בסיס במציאות" ציינו חוקרים שמעורבים בפרויקט.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר