"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

ממלכה אבודה? ממצאים חדשים מתקופת הברזל מרמזים על קיומו של מלך נורבגי קדום

"ישנם כתבים סקנדינביים עתיקים שמספרים על מלכים לפני ישו. אבל עד כה הם נדחו כסיפורים טובים. אבל אולי יש בזה משהו בכל זאת"

,עודכן
0השמעה
ממלכה אבודה בנורווגיה?. צילום: Museum of Cultural History

ארכיאולוגים שחפרו באוברה אייקר ליד אוסלו ב-2023 גילו בית ארוך, מבנה מלבני ברוחב 16 מטרים עם אולם מרכזי בעל מפתח של תשעה מטרים בין העמודים התומכים בגג, על פי NRK Forhold. תחילה האמינו החוקרים שהוא נבנה במאה ה-15 בשל ממדיו יוצאי הדופן לאזור. תיארוך פחמן חשף שהוא נבנה במאה ה-3 לספירה, יותר מ-1,000 שנה מוקדם ממה שחשבו תחילה. בדיקות נוספות אישרו את גיל המבנה, למרות ספקות ראשוניים מצד הארכיאולוגים.

"היה קשה להאמין. הבתים הארוכים שנמצאו קודם לכן מאותה תקופה היו ברוחב חמישה עד שבעה מטרים. בתים כאלה היו נכנסים בתוך המבנה הזה" אמר יס מרטנס, מנהל הפרויקט ופרופסור חבר במוזיאון ההיסטוריה התרבותית באוניברסיטת אוסלו, על פי Forskning.

המבנה שנמצא גדול יותר מכל מבנה ידוע מדנמרק או שבדיה מאותה תקופה.

במאה ה-3, האקלים באזור היה יחסית מתון, ומפלסי המים היו גבוהים בהרבה, מה שאפשר לספינות גדולות להפליג עד למקום. המיקום האסטרטגי בסביבה עשירה במשאבים יבשתיים וימיים מצביע שיתכן שהאתר היווה מוקד כוח.

"אם מלך שלט מהאזור הזה מתקופת הברזל, 700 שנה לפני הרולד יפה השיער שנחשב באופן מסורתי למלך הראשון של נורבגיה, ייתכן שיהיה צורך לכתוב מחדש את ההיסטוריה" אמר מרטנס.

מרטנס הציג מספר תגליות שתומכות בהשערה שמלך נורדי שלט מהמקום, ומציע שפעילותו של מלך כזה עשויה היתה להתמקד באיחודה של דרום סקנדינביה לממלכה אחת בתקופה הרומית. "ישנם כתבים סקנדינביים עתיקים שמספרים על מלכים לפני ישו. עד כה הם נדחו כסיפורים טובים. אבל אולי יש בזה משהו בכל זאת" הוא אמר.

"ביוטלנד ובפונן בדנמרק, נמצאו אלפי כלי נשק וציוד מלחמה מאותה תקופה שמקורם בנורבגיה ושבדיה. כלי נשק אלה חייבים היו להיות מועברים לשם על ידי צבא שניסה לכבוש את מערב דנמרק. צבא זה חייב היה להיות מאורגן ממקום כלשהו, ומי שארגן אותם חייב היה להיות בעל כוח רב וגישה למשאבים רבים" הסביר מרטנס.

ממצא נוסף שאותר בביצה ליד המבנה שנמצא עשוי להוות תמיכה נוספת בתיאוריה. בביצה הסמוכה התגלה אגרטל רומי מפואר - היחיד מסוגו שהתגלה מחוץ לגבולות האימפריה הרומית. האגרטל מרמז שהיה בבעלות אנשים רבי עוצמה ואולי ניתן כמתנה למלך בצפון.

"במשך זמן רב, אנשים תהו מה האגרטל עושה בנורבגיה. עכשיו אנחנו אולי קרובים יותר לתשובה" אמר מרטנס, על פי Science Norway. "תמיד מרגש למצוא תגליות סנסציוניות שמאשרות את ההיסטוריה. תגליות שנותנות לנו מבט חדש על ההיסטוריה מרגשות עוד יותר".

"בדקנו רק חצי מהמבנה ויש לנו שאלות רבות. איננו יודעים למה שימשו החדרים השונים והמסדרונות הצדדיים. אנחנו מאמינים שיש תשובות בחלקים אחרים שיכולות לספר עוד על מה שהתרחש שם" הוסיף מרטנס.

הגג המשופע של המבנה היה עשוי להיות בגובה 11 עד 12 מטרים, וכדי למנוע עומס שלג בחורף הוא חייב היה להיות בזווית חדה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר