זיהוי מצבי כאב בקרב פרות הוא מרכיב חיוני בניהול הבריאות במשקי החלב ואמצעי חשוב להפחתת הסבל שלהן. עם זאת, לפרות קיימת נטייה אבולוציונית להסתיר סימני כאב ומצוקה, דבר המקשה על אבחון מוקדם ומתן טיפול מהיר.
מחקר ישראלי חדש מצא כיוון מבטיח לשיפור היכולת לזהות כאב בפרות. ממצאי המחקר מצביעים על כך שרמות האנזים ביוטינידאז (Biotinidase) בדם עולות בתגובה לכאב ודלקת, ולכן עשויות לשמש כסמן ביולוגי חדש ואמין לזיהוי מצבים אלה בפרות.
תפקידו העיקרי של האנזים ביוטינידאז ביונקים הוא מחזור של ויטמין B7 (ביוטין), החיוני לתהליכי ייצור אנרגיה וחילוף חומרים תקינים בגוף. מסתבר כי לביוטינידאז פעילות נוספת: פירוק חומרים המופרשים בגוף המשתתפים בוויסות כאב ותהליכי דלקת. פעילותו זו של ביוטינידז הובילה את החוקרים לשער כי שינויים בריכוז האנזים בדם עשויים להצביע על מצבי כאב בבקר.
החוקרים מצאו, כי רמות הביוטינידאז בדם עלו בצורה מובהקת במצבי הכאב שנבחנו. באופן מעניין, ריכוזי ביוטינידאז עלו באופן עקבי, זאת בשונה מהסמנים המקובלים עד כה לזיהוי כאב – קורטיזול ו- Subtance P. הממצא החדש הזה מהווה עדות ראשונית לכך שהביוטינידאז עשוי לשמש כסמן יעיל ומהימן יותר לזיהוי מצוקה בקרב פרות.
המחקר חדש נערך בהובלת חוקרי מכון וולקני ד"ר אריאל שבתאי, ד"ר יעל זלצר וד"ר מירי כהן-צינדר, בשיתוף ד"ר חן הניג ממשרד החקלאות וביטחון המזון, וחוקרים נוספים ממו"פ צפון, מועצת החלב והאוניברסיטה העברית.
הממצאים החדשים פורסמו בחודש שעבר, ע"י צוות החוקרים, בכתב העת Pain Reports, והוצגו בכנס מדעי הבקר והצאן שנערך השבוע, במושב שעסק ברווחת בעלי חיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
