מחקר חדש מאוניברסיטת הרווארד מספק הוכחה נוספת לקשר בין נטילת ויטמין D לבין האטת תהליכי ההזדקנות. המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי "The American Journal of Clinical Nutrition", מצא כי נטילת כדור ויטמין D יומי עיכבה את קיצורם של הטלומרים - מדד ביולוגי מרכזי להזדקנות.
הטלומרים משמשים כ"קצוות מגן" על גדילי הכרומוזומים. ככל שהאדם מזדקן, הטלומרים מתקצרים, מה שמגביר את הסיכון לבעיות בריאותיות ותמותה, כפי שהוכיחו מחקרים קודמים. המחקרים הקודמים הציעו גם כי רמות גבוהות יותר של ויטמין D בדם קשורות לטלומרים ארוכים יותר.
במחקר החדש, כ-1,000 משתתפים מגיל 50 ומעלה חולקו לשתי קבוצות במהלך ניסוי מבוקר רנדומלי. קבוצה אחת נטלה 2,000 יחידות בינלאומיות של ויטמין D מדי יום - מינון הגבוה פי שלושה מהמינון הבסיסי המומלץ ושווה לכמות הנמצאת בכ-20 כוסות חלב מועשר או 300 גרם סלמון ביום. הקבוצה השנייה קיבלה כדורי פלצבו.
אחרי ארבע שנים, הטלומרים של המשתתפים שנטלו ויטמין D התקצרו בקצב איטי בחצי מזה של הקבוצה שקיבלה פלצבו - כלומר, הוויטמין הגן על התאים מפני הזדקנות מואצת.
פרופ' ג'ואן מנסון, שהובילה את המחקר בבית הספר לרפואה של הרווארד, ציינה כי הממצאים "מעניקים תפקיד מבטיח לוויטמין D בהאטת מסלול ההזדקנות הביולוגית ומחלות כרוניות הקשורות לגיל".
החוקרים אמנם הופתעו מהיקף ההגנה שסיפק הוויטמין נגד קיצור הטלומרים, מנסון הסבירה שהממצאים עולים בקנה אחד עם עדויות קודמות. לדבריה, "ויטמין D מפחית דלקות, גורם מרכזי לקיצור הטלומרים ולמחלות כרוניות של הזקנה". נוסף על כך, קבוצת נוטלי הוויטמין D גם הראתה פחות מחלות אוטואימוניות וסמנים מופחתים של דלקת.
השאלה מהי רמת דם "מספקת" של ויטמין D נותרת נושא שנוי במחלוקת. במחקר הנוכחי, הצוות מצא כי 2,000 יחידות ביום היו "בטוחות מאוד", ללא תופעות לוואי או אירועים שליליים. עם זאת, הרשויות הרפואיות בארה"ב לא ממליצות על בדיקות נרחבות של רמות ויטמין D בדם או שימוש שגרתי בתוספי מזון.
האקדמיה הלאומית לרפואה ממליצה על 600 יחידות ויטמין D ביום למבוגרים עד גיל 70, ו-800 יחידות מעל גיל זה. עם זאת, הנחיות האגודה האנדוקרינולוגית מציעות כי תוספי ויטמין D עשויים להועיל למבוגרים מגיל 75 ומעלה, לתינוקות וילדים, לנשים הרות ולמי שאובחנו עם פרה-סוכרת.
עבור אנשים החששים שהם לא מקבלים מספיק ויטמין D מהתזונה או מחשיפה לשמש, מנסון אמרה כי נטילת תוספת של 1,000 עד 2,000 יחידות ביום תהיה "הגיונית מאוד". בארה"ב, מזונות כגון מוצרי חלב, דגנים ומיץ תפוזים מועשרים לעתים קרובות בוויטמין D. דגים שמנים כמו סלמון, סרדינים וטונה, וכן פטריות בר, מהווים מקורות טבעיים נוספים.
מנסון הדגישה כי נטילת תוסף מזון אינה תחליף לתזונה מזינה ואורח חיים בריא. לדבריה, "למרות שהרבה יותר קל לבלוע כדור מאשר להיות פעיל פיזית בחוץ ולאכול בריא, גורמי אורח החיים הללו יעשו יותר כדי לשמור על הבריאות ולהפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סרטן, סוכרת סוג 2 ומחלות כרוניות אחרות של הזקנה".
החוקרת הוסיפה כי יציאה להליכה של 15 דקות מספר פעמים בשבוע בשעות הצהריים תספק בדרך כלל חשיפה מספקת לאור השמש כדי שהעור ייצר ויטמין D באופן טבעי. "אפילו חשוב יותר לבריאותכם יהיה להתרגל בחוץ, כמו הליכה מהירה, ריצה או ספורט".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
