"תהיו ערניים": האוכל שלנו משנה את השפעת התרופות - וזה עלול להיות מסוכן

מדענים בוחנים את האינטראקציות בין מזון ותרופות, וזה מורכב יותר משחשבו • גבר הודי חווה זקפה של 5 שעות אחרי שלקח ויאגרה ושתה מיץ רימון • מקרים נדירים כאלה מראים כיצד שילובים עלולים להגביר יעילות, להפחית ממנה או אפילו להרעיל

תזונה עשירה בסיבים עלולה להפחית את ספיגת חלק מהתרופות. תרופות ומזון. צילום: נוצר באמצעות בינה מלאכותית Grok

המזון שאנו אוכלים עלול להשפיע על אופן הפעולה של תרופות. כעת, מדענים בוחנים כיצד ניתן לנצל את ההשפעות הללו בכדי לשפר את יעילות הטיפולים.

מקרה חריג התרחש בהודו, כאשר גבר בן 46 הגיע לחדר מיון לאחר שחווה זקפה ממושכת וכואבת במשך חמש שעות. הגבר לקח את התרופה סילדנאפיל (המוכרת כויאגרה) לפני קיום יחסי מין עם אשתו, אך למרות שהקפיד על המינון המומלץ - התרופה פעלה בעוצמה רבה יותר מהצפוי, כך פורסם ב-BBC.

בבדיקה נוספת התברר כי הגבר שתה מיץ רימון בכמות גדולה לפני נטילת התרופה. הצוות הרפואי טיפל במצב באמצעות זריקה ייעודית והמליץ לו להימנע משתיית המיץ בעתיד, זאת לאחר שקבעו כי הוא הגביר על ידי זה את עוצמת התרופה.

זהו רק אחד ממקרים רבים שמראים כיצד המזון שאנו צורכים יכול ליצור אינטראקציות בלתי צפויות עם תרופות. מחקרים מצביעים על מספר דרכים שבהן מזון, משקאות וצמחים יכולים להשפיע על התרופות בגוף.

שימו לב למינונים בטרם נטילת תרופות. רימון, צילום: Getty Images

אשכולית, לדוגמא, ידועה בהשפעתה על תרופות שונות: היא עלולה להגביר את עוצמתן, להעלות את הסיכון לתופעות לוואי ואפילו להפוך במינון מסויים לרעילה. מצד שני, מזונות עשירים בסיבים עלולים להפחית את יעילות חלק מהתרופות.

למרות שתרופות עוברות בדרך כלל פיתוח ובדיקות מקיפות בכדי להבטיח את בטיחותן ויעילותן, קיימים אלפי סוגי תרופות ואינספור שילובי מזון אפשריים - ולא את כולם ניתן לבחון. סקירות מדעיות מצביעות על כך שאינטראקציות בין מזון לתרופות עשויות להוות סיכון משמעותי לבריאות. מומחים מתחילים לעקוב אחריהן באופן שיטתי, ואף מנסים לנצל את השילובים הללו לטובת שיפור יעילות התרופות.

"מרבית התרופות אינן מושפעות ממזון", אמר פטריק צ'ן, פרופסור לפרקטיקה וניהול רוקחות מקליפורניה. "במקרים שבהם יש השפעה - צריך להיות ערניים".

בסקירה שביצע ה-BBC הוצג כי ה-FDA האמריקני והסוכנות האירופית לתרופות דורשים את בדיקת ההשפעה של מזון על תרופות, עם ניסויים בהם המשתתפים צמו, ומנגד - במקרים בהם המשתתפים אכלו ארוחה עתירת קלוריות ושומן. כמובן שקשה עד בלתי אפשרי לבדוק את כל האפשרויות, שכן חילוף החומרים האנושי מורכב מאוד ואינדבידואלי.

עלולה להגביר את עוצמת המינון של התרופה. אשכולית, צילום: גדעון מרקוביץ'

מזון יכול להשפיע על התרופות בשתי דרכים: על ידי אינטראקציה עם המרכיבים הפעילים של התרופה, או על ידי שינוי האופן שבו הגוף עצמו מגיב לתרופה. חלק מהשילובים ידועים עוד משנות ה-80, כמו האינטראקציה בין אשכולית למספר תרופות הכוללות סטטינים, nifedipine ו-felodipine, תרופות לדיכוי מערכת החיסון כמו cyclosporine ועוד.

אשכולית עלולה גם להעלות את כמות התרופה בדם ולהגביר את עוצמת המינון, כולל תרופות אנטי-מלריה ואנטי-ויראליות, בכך שהיא מעכבת את האנזים cytochrome P450 3A4, שאחראי לפירוק תרופות רבות. "בלי האנזים הזה, התרופות נשארות זמן רב יותר בגוף והריכוזים עלולים להגיע לרמות רעילות", אמרה מריה דה גרסה קמפוס, מנהלת מרכז האינטראקציות בין צמחי מרפא לתרופות באוניברסיטת קוימברה.

גם מיצי פירות אחרים יכולים להיות בעלי אינטראקציה חזקה, משום שהם מרוכזים ומכילים רמות גבוהות יותר של חומרים פעילים. כך גם דובדבן, שנחשב בעבר לפרי שמחזק את ההשפעה של warfarin, אך ניסויים קליניים סדירים הראו כי צריכה רגילה אינה מפריעה לתרופה.

מזון וצמחים אחרים עלולים להשפיע גם על תרופות אחרות. למשל, ליקוריץ עשוי להשפיע על digoxin ועל תרופות אנטי-דיכאוניות, ותוספים כמו כורכום או תמציות על בסיס alga chlorella עשויים לגרום לרעילות בכבד בשילוב עם תרופות לסרטן או סוכרת. "חשוב להבין שצמחים יכולים לגרום להרבה אינטראקציות", מסבירה דה גרסה.

לא תמיד האינטראקציות מסוכנות - רק צריך לבצע התאמות בין התרופה לתזונת המטופל, צילום: נוצר באמצעות בינה מלאכותית

חשוב לציין כי לא תמיד האינטראקציות מסוכנות. לעיתים, הן יכולות פשוט להחליש את השפעת התרופה. לדוגמא, ירקות ירוקים עשירים בוויטמין K עשויים להחליש את warfarin, ולכן יש להתאים את מינון התרופה לתזונה הקבועה של המטופל.

לפי ה-BBC, חלק מהחוקרים מנסים אף לנצל את האינטראקציות הללו בכדי לחזק טיפולים, כמו במחקר של לואיס קנטלי מהרווארד שמצא שתרופות נגד סרטן פועלות טוב יותר כשהן משולבות עם מזון דל סוכר. ניסויים ראשוניים במטופלים בניו יורק ובבוסטון הראו תוצאות מבטיחות.

עם זאת, כמות האינטראקציות בין מזון לתרופות עצומה - ולכן חוקרים עובדים על בניית מאגר מסודר שיאגד את כל המידע הקיים במטרה לעקוב אחריהן בצורה טובה יותר. "חשבנו שתהליך איסוף הנתונים יהיה פשוט יותר, אבל מהר מאוד הבנו שהמידע מפוזר ולא עקבי - ולכן נאלצנו להתחיל הכל מהתחלה", אומר חוקר המחשוב אנריקה קארילו דה סנטה פאו.

בעתיד, ייתכן שהרופאים יוכלו להמליץ על תזונה שתשלים את הטיפול התרופתי, אך עד אז - כדאי להיזהר משילובים מסוימים, כמו ויאגרה עם מיץ רימון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר