לראשונה: הלשון המלאכותית שיודעת לזהות טעמים בדיוק כמו בני אדם

לשון מלאכותית שפותחה לראשונה השיגה דיוק של כ-96% בהערכת משקאות מורכבים כמו קפה וקוקה קולה, הודות למבנה הכימי שלהם • הפיתוח מייצג פריצת דרך מדעית משמעותית ומציע תקווה לחולים הסובלים מבעיות טעם

לשון. צילום: פידי באמצעות FLUX.1

בצעד מדעי יוצא דופן, צוות מחקר פיתח את "הלשון המלאכותית" הראשונה שחשה ומבחינה בטעמים בנוזלים, תוך חיקוי בלוטות הטעם האנושיות. הפיתוח פותח אפשרויות חדשות ליישומים בבטיחות מזון ואבחון רפואי.

הטכנולוגיה, על פי מחקר שפורסם בכתב העת PNAS, מסתמכת על ממברנות דקות של תחמוצת גרפן הפועלות כמסננים מולקולריים המאטים את תנועת היונים, ומאפשרות ללשון המלאכותית לזהות ולאחסן טעמים. בניגוד למסננים קונבנציונליים, טכנולוגיה זו מזהה הבדלים עדינים בין טעמים.

בדיקות הראו כי הלשון המלאכותית הצליחה להבחין בין ארבעת הטעמים הבסיסיים (מתוק, חמוץ, מלוח ומר) בדיוק שנע בין 72.5% ל-87.5%. הניתוח השיג דיוק של כ-96% בהערכת משקאות מורכבים כמו קפה וקוקה קולה, הודות למבנה הכימי שלהם, המקל על זיהוי טעמים מורכבים.

רופאים רואים בחידוש התקדמות בטכנולוגיית חישה וצעד לקראת "נוירו-מחשוב", מערכות בינה מלאכותית המחקות את הלמידה של המוח האנושי. הם מדגישים כי דיוק הטעימה של הלשון האנושית נותר עדיף.

ד"ר מוחמד עבד אל חלים אל-טנטאווי, מרצה ויועץ לנוירולוגיה וצנתור מוחי בפקולטה לרפואה באוניברסיטת מנסורה, אישר כי פיתוח לשון מלאכותית שיכולה לטעום בדיוק העולה על 70%, מייצג פריצת דרך מדעית משמעותית ומציע תקווה לחולים הסובלים מבעיות טעם.

אל-טנטאווי הסביר כי "הלשון האנושית מסתמכת על עצב הגולגולת השביעי, חלק מעצב הגולגולת החמישי, ועל עצב הגולגולת התשיעי לצורך טעם. חידוש זה יכול לסייע למגוון רחב של מטופלים, עם פוטנציאל לפיתוח עתידי שיפתח אופקים ויישומים טיפוליים רחבים יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר