האורז, שנחשב למזון הבסיסי החשוב ביותר בעולם, צפוי להפוך רעיל יותר ככל שכדור הארץ מתחמם וריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה עולה, כך עולה ממחקר חדש שפורסם השבוע בכתב העת היוקרתי "לאנסט". הממצאים המטרידים מעלים חשש כבד לגבי בריאותם של מיליארדי אנשים הצורכים אורז מדי יום.
פרופ' לואיס זיסקה, פיזיולוג צמחים ופרופסור חבר באוניברסיטת קולומביה, חקר אורז במשך שלושה עשורים והוביל מחקר ראשון מסוגו שבחן כיצד זני אורז שונים מגיבים לעליית טמפרטורה וריכוז פחמן דו-חמצני גבוה יותר - שני תרחישים צפויים כתוצאה משינוי האקלים.
במשך שש שנים, זיסקה וצוותו גידלו אורז בשדות מבוקרים תחת רמות משתנות של פחמן דו-חמצני וטמפרטורה. התוצאות היו מטרידות: "כאשר שני הגורמים עלו יחד, בהתאם לתחזיות של מדעני אקלים, כמות הארסן בגרגרי האורז עלתה בצורה משמעותית", הסביר זיסקה. "זה היה ממצא שלא ציפינו לו. כשמדובר במזון בסיסי שנצרך על ידי מיליארד אנשים מדי יום, לכל השפעה על מידת הרעילות יש השלכות נרחבות".
הסיבה לבעיה טמונה באופן גידול האורז - בשדות מוצפים במים, שיטה המדכאת עשבים שוטים, אך מאפשרת לאורז לשגשג. האורז סופג בקלות את המים וכל מה שמצוי בהם, כולל ארסן. המחקר החדש מראה כי שינוי האקלים יעלה את רמות הארסן האנאורגני, החומר המסוכן ביותר לבריאות האדם.
חשיפה לארסן אנאורגני נקשרה לסרטן עור, שלפוחית השתן וריאות, מחלות לב ובעיות נוירולוגיות בתינוקות. מחקרים קודמים מצאו כי באזורים בעולם עם צריכת אורז גבוהה, ארסן אנאורגני מגביר את הסיכון לסרטן.
החוקרים בחנו נתוני צריכה בשבע מהמדינות המובילות בצריכת אורז באסיה - ויאטנם, אינדונזיה, סין, בנגלדש, הפיליפינים, מיאנמר והודו - וחזו כיצד סיכוני המחלות עלולים לעלות. הם מצאו עלייה גורפת בסיכונים בכל המדינות הללו.
ארגוני הארגולציה העולמיים טרם קבעו מגבלות מחמירות מספיק לריכוזי ארסן במזון, וכעת החוקרים קוראים להפעיל לחץ נוסף על הרשויות כדי שיעשו זאת.
המחקר מציע מספר התערבויות אפשריות להגבלת החשיפה לארסן אנאורגני מאורז, כולל פיתוח זני אורז שסופגים פחות חומרים מזיקים והדרכת צרכנים לגבי חלופות.
"אורז תמיד היה מזון שבו ארסן מהווה בעיה, ושינוי האקלים מחמיר זאת", מסכם פרופ' קיב נאכמן, אחד מכותבי הדוח. "הדבר החשוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות הוא לפעול בכל יכולתנו להאטת שינוי האקלים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו