כאשר אנו מתכוננים לחג הפסח, "זמן חירותנו", אולי הגיע הזמן לבחון את השעבוד המודרני שרבים מאיתנו חווים - ההתמכרות הדיגיטלית. ב-2025, להיות מקוון פירושו, לעתים קרובות מדי, להיות פשוט תלוי בגחמות של המכשירים שאמורים להפוך את חיינו לקלים יותר.
רגע לפני שאנחנו מספרים את סיפור יציאת מצרים בליל הסדר, ראוי שנשאל את עצמנו: האם אנחנו באמת חופשיים? האם אנחנו באמת שולטים בזמן שלנו? כשאנחנו מתיישבים לגלול באינסטגרם או ביוטיוב ומרימים את הראש רק כדי לגלות ששעתיים חלפו כלא היו, זו לא תאונה - זו תוצאה של תכנון מכוון של חברות וארגונים שמתמחים בכך.
הבעיה האמיתית היא לא האינטרנט - הוא רק כלי שאפשר להשתמש בו לטוב או לרע - אלא הגלילה האינסופית המונעת על ידי אלגוריתמים, שתוכננו לשמור אותנו מרותקים למסך, בדיוק כמו שהמצרים רצו להשאיר את בני ישראל תחת שליטתם. כל אחד והפרעה שלו.
אולם בניגוד לאבות-אבותינו, אנחנו יכולים להשתחרר מהכבלים שלנו גם ללא עזרה אלוהית ומעשי ניסים. המפתח טמון בהתגברות על מה שמומחים מכנים "רפיון אלגוריתמי" - הנטייה להעדיף שתוכנת מחשב תחליט עבורנו מה נראה כשאנחנו מתחברים לרשת, גם כשאנחנו יודעים שיש אלטרנטיבה אחרת - כזאת שאנחנו בחרנו לעצמנו בעצמנו.
הנה כמה דרכים להתגבר על הרפיון הזה ולצאת מעבדות דיגיטלית לחירות אמיתית בחג הפסח הקרב:
אתם - ולא חברות הטכנולוגיה - צריכים לשלוט מתי וכיצד המכשיר שלכם מנסה למשוך את תשומת לבכם. לכן:
אלפו את ההתראות: בהגדרות הטלפון, גללו להתראות וכבו אותן עבור כמה שיותר אפליקציות. אם אתם עונדים שעון חכם היו בררניים עוד יותר לגבי האפליקציות שמורשות להתריע לכם.
ערכו את מסך הבית: כמו שלא הייתם מניחים קינוח לפני הירקות על השולחן, אל תפתו את עצמכם על ידי הצבת הסחות דעת כמו אפליקציות מדיה חברתית ומשחקים במסך הראשון. ניתן גם להסיר אפליקציות מועדות במיוחד פורענות (כמו אינסטגרם ופייסבוק) לחלוטין, או לפחות להסיר אותן ממסך הבית.
כשהטלפון אינו מונח כל העת לפניכם, הסיכוי שתרימו אותו או תחשבו עליו נמוך יותר. לכן:
הרחיקו את הטלפון מחדר השינה: כשאתם עייפים, אתם פגיעים במיוחד לגלילה חסרת מחשבה. צרו פינת טעינה מחוץ לחדר השינה, בטווח שמיעה למקרה חירום. רכשו שעון מעורר ישן לשידה - בנוסף, מומחי שינה מאשרים שתישנו טוב יותר.
שמרו על שולחן האוכל נקי מטלפונים בזמן הארוחה: במיוחד אם יש לכם ילדים.זו גם הזדמנות לתת דוגמה אישית ואפילו להכיר קצת יותר טוב את שאר בני המשפחה - אולי הם נחמדים? לכו תדעו.
מצאו דרך חדשה למלא זמן: אם אתם יודעים שאתם תמיד מושיטים יד לטלפון בזמן המתנה, החליטו על משהו אחר לעשות במקום, כמו שתיית כוס מים (טוב לבריאות), או אפילו קריאת ספר או עיתון מודפס (זה עדיין קיים). למטיבי לכת: נסו טכניקת נשימה פשוטה שתאפשר למוח שלכם לנוח.
האנשים סביבנו יוצרים תחושה שאנחנו חייבים להיות בתקשורת מתמדת. לכן:
הודיעו למנהלים ולעמיתים לעבודה מתי לא תהיו זמינים: הסירו את הציפייה שתענו להודעות בכל שעה. אם זה באמת חירום, שיתקשרו אליכם (כן, במכשיר הזה אפשר גם לשוחח).
ספרו גם לחברים על ההחלטה שלכם: מחקרים מראים שתמיכה חברתית חיונית לשינויים התנהגותיים מתמשכים. חברים יכולים גם להיות שימושיים מעשית: אם הפחד להחמיץ הוא חלק ממה שהופך את המדיה החברתית למפתה כל כך, חברים יכולים ליצור אתכם קשר כמשהו שבאמת לא תרצו להחמיץ מתרחש.
כאמור, אחד ממשעבדי הזמן הקשוחים ביותר הוא האלגוריתם של הרשתות החברתיות. כך ניתן לצמצם את השפעתו:
השתמשו בחוכמה ברשתות החברתיות: במקום להיכנס לעמוד הבית של יוטיוב דרך האפליקציה, גשו ישירות לכתובת המציגה רק את הערוצים שנרשמתם אליהם. כך תראו תוכן שאתם באמת רוצים לראות.
חזרו לקורא ה-RSS: טכנולוגיה ותיקה זו, שרבים מאיתנו זנחו מזמן, מאפשרת לכם לקרוא חדשות ותוכן מאתרים שאתם בוחרים, בסדר כרונולוגי, ללא התערבות אלגוריתמית.
נטשו את חיפוש גוגל: תוצאות חיפוש איכותיות לא-פחות קיימות במנועי חיפוש אלטרנטיביים, שלא מבססים את הוצאות שלהם על התנהגות קודמת שלכם, כמו KAGI, DuckDuckGo ,Brave Search או Ecosia.
קחו פיקוד על הפיד: רוב הפלטפורמות מאפשרות לראות רק תוכן מחשבונות שבחרתם אקטיבית לעקוב אחריהם, זאת כדי שלא תיסחפו לגלילת אלגוריתם אינסופית.
הגבילו זמן גלילה: קבעו גבולות קשיחים לזמן שאתם מבלים בגלילה. 15 דקות לכל היותר, למשל. אכפו את הזמן הנבחר באמצעות טיימר פיזי, רצוי כזה שנמצא בצד השני של החדר, יכולים להספיק כדי לשבור את המעגל (יש גם אפליקציות ייעודיות שינעלו אתכם מחוץ לאינטרנט - ואפשר אפילו לתת את הקוד לבן הזוג, כי לפעמים עדיף לתת את הכוח הזה לאדם אחר).
מחר נקרא בהגדה "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". ב-2025, זה כולל גם את היציאה משעבוד האלגוריתמים.
חג חירות שמח - גם בעולם הדיגיטלי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו