אפילו לילה אחד ללא שינה משנה את התנהגות תאי החיסון בגוף. צילום: גטי אימג'ס

גילוי מטריד: מה משותף לחוסר שינה ולהשמנת יתר?

מחקר חדש מכווית: כבר אחרי 24 שעות ללא שינה, תאי מערכת החיסון משתנים באופן מדאיג • הממצאים מעוררים חשש מפני מחלות כרוניות

[object Object]

לא הצלחתם לישון בלילה? אל תיבהלו, אבל מחקר חדש חושף קשר מטריד בין מחסור בשינה לשינויים במערכת החיסון. מדענים ממכון דסמן לסוכרת בכווית גילו שאפילו לילה אחד ללא שינה משנה את התנהגות תאי החיסון בגוף, באופן שדומה למה שמתרחש אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר.

המחקר, שפורסם בכתב העת Journal of Immunology, מצא שכאשר אנשים צעירים ובריאים נשארים ערים במשך 24 שעות רצופות, מערכת החיסון שלהם עוברת שינויים משמעותיים שעלולים להגביר דלקת ולהעלות את הסיכון למחלות שונות.

"מה שמפתיע הוא המהירות שבה מערכת החיסון מגיבה לחוסר שינה", אומרת ד"ר פאטמה אל-ראשד, שהובילה את המחקר. "הממצאים שלנו מדגישים אתגר הולך וגובר בבריאות הציבור. התקדמויות טכנולוגיות, זמן מסך ממושך ונורמות חברתיות משתנות פוגעות יותר ויותר בשעות השינה הרגילות. הפרעה זו בשינה יש לה השלכות עמוקות על בריאות החיסון והרווחה הכללית".

במהלך המחקר, שכלל 237 משתתפים, החוקרים ניתחו את דפוסי השינה ואספו דגימות דם לבדיקת תאי החיסון וסמני דלקת. הם מצאו שאנשים עם השמנת יתר סובלים מאיכות שינה ירודה, ובמקביל מרמות גבוהות יותר של דלקת כרונית ברמה נמוכה.

המפתח להבנת המחקר הוא תאי דם לבנים מסוג מונוציטים. תאים אלה נחשבים לקו ההגנה הראשון של הגוף: הם נעים בזרם הדם, מזהים חיידקים ווירוסים, "בולעים" אותם ומעוררים תגובה חיסונית. החוקרים גילו שאצל אנשים עם השמנת יתר יש עלייה בסוג מסוים של מונוציטים הנקראים "מונוציטים לא-קלאסיים" (nonclassical monocytes), שידועים כמעוררי דלקת.

"מה שמפתיע הוא המהירות שבה מערכת החיסון מגיבה לחוסר שינה", צילום: Getty Images

המעגל המסוכן: שינה, דלקת והשמנה

הקשר בין השמנה לדלקת כרונית מוכר למדענים זה זמן רב. במצב של השמנת יתר, רקמות השומן בגוף משחררות חומרים המעוררים דלקת קלה אך מתמשכת. מצב זה של "דלקת כרונית בדרגה נמוכה" קשור להתפתחות של סוכרת, מחלות לב, ובעיות בריאותיות נוספות.

החידוש המשמעותי במחקר הנוכחי הוא הגילוי שחוסר שינה כשלעצמו – אפילו ללא קשר להשמנה – יכול לגרום לשינויים דומים בתאי החיסון.

כדי לוודא את הממצאים, החוקרים ערכו ניסוי מבוקר עם חמישה מתנדבים רזים ובריאים. המתנדבים נשארו ערים במשך 24 שעות רצופות, ודגימות הדם שלהם הראו עלייה ברורה ב"מונוציטים לא-קלאסיים" – בדיוק כמו אצל אנשים עם השמנת יתר. הבשורה המעודדת היא שכאשר המתנדבים חזרו לישון כרגיל, דפוס תאי החיסון שב למצבו התקין.

"הממצאים מצביעים על 'מעגל קסמים' מסוכן", מסבירה ד"ר אל-ראשד. "השמנה עלולה לפגוע באיכות השינה, שינה גרועה מגבירה דלקת, ודלקת בתורה עלולה להחמיר בעיות בריאותיות הקשורות להשמנה. אבל גם אנשים במשקל תקין שסובלים מחוסר שינה – למשל בגלל לחץ בעבודה או שימוש יתר במסכים – עלולים להיכנס למעגל דומה".

החוקרים מתכננים כעת לחקור לעומק את המנגנונים המקשרים בין חוסר שינה לשינויים במערכת החיסון. הם גם מעוניינים לבדוק אם התערבויות לשיפור איכות השינה יכולות להפוך את השינויים החיסוניים הללו.

"בטווח הארוך, אנו שואפים שמחקר זה יניע מדיניות ואסטרטגיות המכירות בתפקיד הקריטי של שינה בבריאות הציבור", מסכמת ד"ר אל-ראשד. "אנו מדמיינים רפורמות במקום העבודה וקמפיינים חינוכיים המקדמים הרגלי שינה טובים יותר, במיוחד עבור אוכלוסיות בסיכון להפרעות שינה בשל דרישות טכנולוגיות ותעסוקתיות. בסופו של דבר, זה יכול לעזור להפחית את הנטל של מחלות דלקתיות כמו השמנת יתר, סוכרת ומחלות לב וכלי דם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו