האם אפשר להאט את קצב ההזדקנות? שעון AI חדש מתכוון לגלות

צוות מדענים בבריטניה פיתח טכנולוגיה חדשנית לניטור קצב ההזדקנות של הגוף - דרך בדיקת דם • המחקר התבסס על נתונים של יותר מ-225 אלף משתתפים

"בניגוד לגיל הכרונולוגי, שאי אפשר לשנות, הגיל הביולוגי הוא דינמי וניתן להשפעה". צילום: אי.פי

האם גופנו מזדקן מהר מדי? בדיקת דם מיוחדת יכולה לענות על השאלה הזו - כך עולה ממחקר חדשני שערכו חוקרים מהמכון לפסיכיאטריה, פסיכולוגיה ומדעי המוח (IoPPN) בקינגס קולג' לונדון. החוקרים פיתחו מערכת למידת מכונה המנתחת חומרים שנוצרים בתהליכי חילוף החומרים בגוף ומעריכה את "הגיל הביולוגי" - שיכול להיות שונה מהגיל הרשום בתעודת הזהות.

המחקר, שהתבסס על אחד ממאגרי המידע הגדולים בעולם, התבסס על בדיקות של יותר מ-225 אלף משתתפים בגילאי 40-69 במאגר הרפואי הלאומי של בריטניה. החוקרים בחנו את הגיל המטבולי, המכונה "MileAge", המתבסס על מולקולות קטנות בדם הנקראות מטבוליטים - תוצרי חילוף החומרים שנוצרים כאשר הגוף מפרק מזון לאנרגיה או מייצר חומרים חדשים.

הגיל המטבולי מתבסס על מולקולות קטנות בדם הנקראות מטבוליטים, צילום: Getty Images

סימני אזהרה מוקדמים

המחקר הראה שאנשים שגופם מזדקן מהר יותר מגילם הכרונולוגי היו, בממוצע, חלשים יותר פיזית, בעלי סיכון גבוה יותר למחלות כרוניות, ובעלי סיכון תמותה מוגבר. החוקרים גם מצאו אצלם סימנים של הזדקנות מואצת ברמה התאית, כולל קיצור של מבנים מיוחדים בקצות הכרומוזומים שקשורים להזדקנות ולמחלות כמו טרשת עורקים.

"גילינו שכאשר הגיל הביולוגי של אדם גבוה מגילו הכרונולוגי, זהו סימן אזהרה משמעותי", אומר ד"ר ג'וליאן מוץ, החוקר הראשי. "בניגוד לגיל הכרונולוגי, שאי אפשר לשנות, הגיל הביולוגי הוא דינמי וניתן להשפעה. המערכת שפיתחנו יכולה לעזור לזהות מי נמצא בסיכון לבעיות בריאות עתידיות, ולאפשר התערבות מונעת מוקדם יותר".

"זוהי אבן דרך משמעותית בפיתוח כלים שיעזרו לנו להבין טוב יותר את תהליך ההזדקנות", צילום: ללא

טכנולוגיה חדשנית

במחקר, שמומן על ידי המכון הלאומי הבריטי לבריאות ומחקר רפואי (NIHR), החוקרים ערכו לראשונה השוואה מקיפה בין אלגוריתמים שונים של למידת מכונה לפיתוח שעוני הזדקנות ביולוגיים. הם בחנו 17 אלגוריתמים שונים, ומצאו שהשיטה המדויקת ביותר לחיזוי מצב הבריאות ותוחלת החיים התבססה על אלגוריתם מיוחד בשם Cubist regression, שהצליח לזהות את הקשרים בין החומרים בדם לבין סימני ההזדקנות והבריאות. לחוקרים התברר כי אלגוריתמים המסוגלים לזהות קשרים מורכבים בין המטבוליטים השונים לבין הגיל הצליחו טוב יותר בניבוי מצב הבריאות העתידי.

קתרין לואיס, פרופסור לאפידמיולוגיה וסטטיסטיקה גנטית שהשתתפה במחקר, מדגישה את חשיבות הממצאים: "זוהי אבן דרך משמעותית בפיתוח כלים שיעזרו לנו להבין טוב יותר את תהליך ההזדקנות. המערכת שפיתחנו יכולה לשמש ככלי חשוב במחקר הביו-רפואי, לעזור לאנשים לקבל החלטות מושכלות לגבי אורח חייהם, ולסייע למערכת הבריאות לפתח אסטרטגיות מניעה יעילות יותר. אנחנו מקווים שהכלים החדשים האלה יסייעו בפיתוח דרכים יעילות יותר לשמור על בריאות טובה לאורך זמן".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר