פיראטים ואוצרותיהם מרתקים את הדמיון האנושי זה מאות שנים. מעבר לסיפורי הרפתקאות כמו "אי המטמון" וסרטי "שודדי הקריביים", מתגלים סיפורים היסטוריים של מעשי שוד אמיתיים שביצעו פיראטים אמיתיים. חמישה ממעשי השוד הגדולים ביותר בהיסטוריה מגלים כיצד פיראטים הצליחו לשדוד אוצרות בשווי מיליוני דולרים במונחים של ימינו. למרות העושר האדיר שצברו, רוב הפיראטים לא חיו זמן רב כדי ליהנות מהשלל, ורבים מהם מצאו את מותם בתלייה או במאסר ממושך - אך אחרים הצליחו לחמוק מידי התליין.
השוד הגדול ביותר: חצי מיליון מטבעות זהב וכסף
בספטמבר 1695 ביצע הנרי אוורי את השוד הגדול ביותר בהיסטוריה של הפיראטים. צי של ספינות בפיקודו תקף שיירה של 25 ספינות השייכות לאימפריה המוֹגוּלית בדרום אסיה. הפיראטים הצליחו לכבוש מספר ספינות, כולל ה"גאנג'-אי-סוואי" - ספינה שהייתה שייכת לקיסר המוגולי עצמו.
הפיראטים שדדו יותר מחצי מיליון מטבעות זהב וכסף, מה שהופך את המעשה לשלל הגדול ביותר שנתפס אי פעם על ידי פיראטים. כך עולה ממחקר של סרינבאס רדי, פרופסור-אורח ללימודי דתות באוניברסיטת בראון, שפורסם בכתב העת "Asian Review of World Histories".
לאחר השוד, אוורי נמלט מהממשלה הבריטית וחברת הודו המזרחית הבריטית, שהציעו פרס גדול על ראשו. אוורי מעולם לא נתפס.
ויליאם קיד והספינה "קוודאג' מרצ'נט"
ב-30 בינואר 1698 כבש הקפטן ויליאם קיד ספינה בשם "קוודאג' מרצ'נט" שהייתה עמוסה זהב, כסף, משי, סאטן וחפצי ערך אחרים. קיד היה "פרייבטיר" - שודד שקיבל רישיון מהכתר האנגלי לתקוף ספינות של אויבי הממלכה. אולם הספינה "קוודאג' מרצ'נט" לא הייתה שייכת לאויבים - היה לה קפטן אנגלי והיא נשאה סחורות של חברת הודו המזרחית והאימפריה המוגולית.
בעקבות המעשה הוכרז קיד כפיראט על ידי אנגליה. הוא נתפס בניו יורק, הועבר ללונדון ונתלה ב-1701. מה שקרה לאוצרו של קיד נותר עד היום נושא לספקולציות וסיפורים על אוצר חבוי שהוא הטמין לפני לכידתו.
העורב וצלב הזהב
ב-8 באפריל 1721 כבש צוות ספינות פיראטים את הספינה הפורטוגלית "נוסה סניורה דו קאבו", שנשאה מטען עבור נציג המלך בגואה והארכיבישוף של העיר. האוצר כלל מטילי זהב וכסף, תיבות מלאות פנינים וצלב זהב שמשקלו הגיע לכ-100 קילוגרם ועוטר באבני חן.
למרות השוד המרשים, הסוף לא היה טוב עבור אוליבייה לווסר (הידוע גם כ"לה בוס" - "העורב" בצרפתית), שהיה אחד ממנהיגי הפיראטים שביצעו את השוד. הוא נתפס ונתלה באי ראוניון ב-1730.
על פי סיפור אחד, ממש לפני תלייתו הוא השליך אל הקהל הנאסף כתב יד המכיל קריפטוגרמה - מסר מקודד - ואמר שהיא מובילה למיקום חלק מהאוצר. עד היום האוצר מעולם לא נמצא והחוקרים סבורים שהסיפור בדוי ושהקוד נוצר לאחר מותו. כך או כך, חוקרי אוצרות מודרניים עדיין מחפשים את השלל הנעלם.
האוצר הטבוע: ספינת ווידאה גאלי
ב-1717 כבש צוות פיראטים בהנהגת סם בלמי את ספינת העבדים "ווידאה גאלי" באיי בהאמה. הפיראטים הפכו אותה לספינת הדגל שלהם ואחסנו בה שלל מעשרות ספינות שכבשו בקריביים. הספינה טבעה בסערה באפריל 1717, וכל הצוות למעט שניים, טבע, כולל בלמי עצמו.
הניצולים טענו שהספינה הכילה אוצר בשווי של יותר מ-30,000 לירות בריטיות - כ-5.4 מיליון ליש"ט בשווי של היום. ב-1984, הצליח צוות חוקרים למצוא את השרידים ולחשוף חלק מהחפצים, שמוצגים כיום במוזיאון הפיראטים של ווידאה ביארמות', מסצ'וסטס. זה אחד האוצרות הנדירים שהתגלו במלואם ומוצגים בפני הציבור.
שוד הצליינים: הגרייט מוחמד
ב-1698 התאחדו שני פיראטים - דירק צ'יבר ההולנדי ורוברט קוליפורד האנגלי - יחד עם צוותיהם כדי לכבוש את "הגרייט מוחמד", ספינה שנשאה צליינים בדרכם למכה. על פי פרופסור טים טרברס, פרופסור אמריטוס להיסטוריה מאוניברסיטת קלגרי, השלל שנתפס היה שווה כ-130,000 לירות - יותר מ-19 מיליון ליש"ט בערך של היום.
הפיראטים לקחו את השלל לאי סנט מרי ליד מדגסקר. במהלך הנסיעה עברו הנוסעים ייסורים נוראים, כאשר עדויות ניצולים מתארות עינויים ואונס שביצעו הפיראטים. שני הפיראטים נתפסו זמן קצר לאחר מכן: צ'יבר מת בכלא בבומביי ואילו קוליפורד החליט להעיד נגד פיראטים אחרים בתמורה לחירותו. לא ברור מה קרה לאוצר.
מורשת של אלימות ועושר
מעשי שוד היסטוריים אלה מגלים לא רק את העושר האדיר שהצליחו פיראטים לאגור, אלא גם את האלימות הרבה שליוותה את פעולותיהם. הפיראטים לא היססו לפגוע באנשים חפים מפשע, לענות נוסעים ולהרוג כל מי שעמד בדרכם. בנוסף, רוב הפיראטים הללו לא זכו להנות מעושרם זמן רב - הם נתפסו ונתלו או מתו בנסיבות אלימות.
מבחינה ארכיאולוגית, האוצרות הללו מספקים תובנות יקרות על דפוסי הסחר הימי במאות ה-17 וה-18, על עושר האימפריות הקולוניאליות ועל הקשר בין פיראטיות לכלכלה העולמית של התקופה. חלק מהאוצרות התגלו במאה ה-20 ומוצגים במוזיאונים, אך אחרים עדיין מלבים את דמיונם של חוקרי אוצרות מודרניים המנסים לפתור את התעלומות ההיסטוריות שהותירו אחריהם שודדי הים הידועים לשמצה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו