בתוכנית ייחודית בגן החיות התנ"כי בירושלים לטיפול באמצעות בעלי חיים, מסייעים בעלי החיים עם מוגבלות לילדים ומבוגרים עם מגבלה רגשית או מגבלה פיזית. רק בשנה האחרונה, כולל בתקופת הקורונה, לקחו חלק בתוכנית יותר מ-500 ילדים ומבוגרים שמגיעים לגן מבתי ספר, מרכזים קהילתיים ודיור מוגן.
בנוסף, במסגרת הפרויקטים לשימור והצלה, גן החיות משקם בעלי חיים עם מוגבלות ודואג לרווחתם. והמסר: המבקרים שרואים את בעלי החיים מבינים כי מוגבלויות וחוסר שלמות הן חלק בלתי נפרד מעולמנו.
הכירו את אשור הנמרה הפרסית, הגיעה לפני כ-14 שנים מגן החיות בבודפשט לגן החיות התנ"כי בהיותה גורה בת שנה. אביה של אשור פצע אותה והווטרינרים נאלצו לכרות את רגלה. היא הגיעה עם שלוש רגליים ואומצה מיד על ידי חבריה בחצר הטורפים.
"אנחנו מקבלים פניות מגני חיות בארץ ובעולם לקלוט בעלי חיים עם מוגבלות ואנחנו תמיד שמחים לעשות זאת", אמרה ד"ר נילי אבני-מגן, הווטרינרית הראשית של הגן. עוד סיפרה כי "מלבד הנמרה אשור, חיה בגן גם מיכאלה, פילה אסייתית בת 32 שהגיעה מתאילנד. מאז הגעתה סבלה מיכאלה מדלקות כרוניות בעיניים ועם השנים הנזק המצטבר הוביל לאובדן חלקי של הראייה. זה לא מפריע לה בחיי היום והיא אוהבת לשהות בחצר הפילים לצד הפיל הזכר, שם היא מרגישה מוגנת. לצד אשור ומיכאלה, חיה בגן גם דורבנית אפריקאית שהגיעה לפני כשלוש שנים מגן החיות בצ'כיה. הדורבנית פיתחה במשך השנים עכירות קרנית בשתי עיניה ואיבדה את ראייתה, מוגבלות שלמדה לחיות איתה".
ההחלטה לשקם את בעלי החיים ולהילחם על חייהם ועל רווחתם, נועדה להעביר גם את המסר למבקרים כי בעלי החיים, בדיוק כמו בני האדם, אינם מושלמים ויכולים לחיות עם מוגבלויות בהצלחה רבה. חשיפת המבקרים לבעלי החיים עם מוגבלות ולא רק לבעלי חיים "מושלמים", מעודדת חמלה והבנה כי בעלי חיים הם שלמים גם אם הם סובלים מלקויות. מטרת התוכנית היא שהמבקרים בגן יחשפו למסר שחיים עם מוגבלות, אפשריים ללא הבדלים ויש לקבל את העולם בו אנו חיים על כל גווניו.
מי עוד חי בגן? הכירו את פיסטוק, שועלת פנק שהגיעה לאחרונה מהגן הזואולוגי בתל אביב. השועלה בת ה-6, הגיעה לגן עם שלוש רגליים, לאחר שעברה פציעה ונאלצו לכרות את רגלה. אל פיסטוק מתווסף יחמור מספר 10 שנולד בגן עם עיוות בטלף. היחמור שייך לגרעין הרבייה פרויקט משותף עם רשות הטבע והגנים שמטרתו להשיב את היחמורים לטבע. "הבנו שהיחמור לא ישרוד בטבע ולכן הוחלט להשאירו בגן על מנת לסייע לו והוא מסתדר מצוין", סיפר צוות הגן.
מנהלת התוכנית לטיפול באמצעו תבעלי חיים ויוי מרלין-קנופ אמרה כי "חשוב שילדים ומבוגרים עם מוגבלות יראו שגם בעלי חיים עם מוגבלות מסתדרים בסביבה בה הם חיים ושהם מקובלים ואוהבים אותם. בעלי החיים לא מתביישים בנכות שלהם. הילדים והמבוגרים רואים את עצמם בבעלי החיים ואנחנו נעזרים בהם להגיע לרגשות שלהם כחלק מהטיפול".
מרלין-קנופ מוסיפה: "אני זוכרת מקרה מרגש מאוד שהיה לנו. הגיעה לטיפול במסגרת התוכנית ילדה בכיתה ו' שחוותה אלימות קשה מצד אביה. כל גורם טיפולי שסייע לה לא הצליח לגרום לה לספר מה עבר עליה. במסגרת התוכנית לקחנו אותה לצפות בחצר של אשור הנמרה, שגם היא כמו הילדה סובלת מנכות כתוצאה מאלימות של אביה. סיפרנו לה את הסיפור של אשור וכל הרגשות של הילדה צפו והיא החלה לדבר ולספר מה עבר עליה. במקום שאף אחד לא הצליח לגעת, נגעה נמרה עם מוגבלות".
