אחרי 9 שנים: הדורס הנדיר נצפה בשמי רמת הגולן

פרס, עוף דורס מרשים במיוחד, חולף בישראל רק פעם בכמה שנים • בשבועות האחרונים דווח על תצפיות חוזרות של פרס צעיר - ועשרות צפרים הגיעו לאזור בתקווה לחזות בו

פרס בשמי רמת הגולן. תצפית נדירה. צילום: יותם בשן, החברה להגנת הטבע

פרס, עוף דורס גדול ומרשים במיוחד, נצפה בימים האחרונים ברמת הגולן. הפרס (Gypaetus barbatus) הוא מהדורסים הנדירים ביותר באזורנו, והפעם האחרונה שבה הוא תועד בישראל הייתה בנובמבר 2016.

אחד הדברים המעניינים הוא שהפרס ניזון בעיקר מעצמות, אותן הוא מרסק על ידי הפלתן מגובה רב. החומציות החזקה בקיבתו מאפשרת לו לעכל עצמות לחלוטין. 

פרס ברמת הגולן. חולף פעם בכמה שנים, צילום: יותם בשן, החברה להגנת הטבע

הוא נכחד כמקנן בישראל כבר בתחילת שנות ה-80 ומאז נצפים רק פרטים בודדים החולפים מעל הארץ, מעת לעת, פעם בכמה שנים. בשבועות האחרונים דווח על תצפיות חוזרות של פרס צעיר בצפון רמת הגולן, תחילה בבריכות ההשלגה בחרמון ולאחר מכן באזור נחל עורבים וציר הנפט.

בעקבות הדיווחים, הגיעו למקום עשרות צפרים, בתקווה לראות את העוף הנדיר. יותם בשן, צפר בכיר, בחברה להגנת הטבע אמר כי "גם אני הצטרפתי אליהם וישבתי במשך יומיים, מעל המפל בנחל עורבים, ממתין ומקווה להצצה קצרה בציפור יוצאת הדופן הזו - מין שכמעט ואיננו מופיע בישראל. עצם החיפוש אחריו, הידיעה שהוא בסביבה והאפשרות הנדירה לתעד אותו כאן, בארץ, אחרי שנכחד כמקנן - היו חוויה עוצמתית בפני עצמה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר