בוקר ופול. שווים הרבה כסף | צילום: AP

ליגת הכסף: על מכירת העתק של פיניקס סאנס ב-NBA

את ההישג שלה העונה בליגה הטובה בעולם הקבוצה מהמערב רשמה מחוץ לפרקט, כשנמכרה במחיר שיא של 4 מיליארד דולר • אריאל בולשטיין על הסיבות שהפכו את הקבוצות בליגה האמריקנית לעסק מצליח ורווחי

אין לדעת כיצד תיגמר העונה הנוכחית עבור פיניקס סאנס ב־NBA, אך ייתכן מאוד שאת ההישג הגדול שלה היא כבר רשמה, ולא על מגרש הכדורסל. עסקת המכירה של הקבוצה מאריזונה שברה את השיא של הליגה הטובה בעולם, כשהדביקה לה תג מחיר פנומנלי של 4 מיליארד דולר.

אמנם במהלך המכירה יחליפו ידיים בפועל "רק" כ־2 מיליארד דולר, שאותם יוציא מכיסיו העמוקים המיליארדר מאט אישביה, אך בתמורה הוא לא יקבל את כל המניות, אלא את השליטה בלבד - 50%, ועוד מניה אחת מהמועדון. משמעות הדבר היא שהמחיר המלא של הקבוצה עלה בן־רגע פי 1.5 מהערכת השווי שלה על ידי המגזין "פורבס".

כיצד השיא הכספי הזה נפל דווקא בחלקם של הסאנס? לפני כעשור, המועדונים היקרים של הליגה - אז היו אלה לוס אנג'לס לייקרס וניו יורק ניקס - הוערכו בקצת יותר ממיליארד דולר. לפני חמש שנים עלותם התיאורטית זינקה ל־4 מיליארד. היום מוערך השווי של הקבוצה היקרה ביותר ב־NBA ב־7 מיליארד דולר. ואם תהיתם, אגב, זוהי גולדן סטייט ווריורס.

אישביה. הכניס את היד עמוק לכיס, עמוק מאוד, צילום: AP

הביקוש גדול, ההיצע לא

לעלייה הגדולה הזאת יש הסבר פשוט, כלכלי לחלוטין: הביקוש למועדוני ה־NBA עולה בהרבה על ההיצע. הקבוצות מועמדות למכירה לעיתים רחוקות מאוד, וכשזה קורה - יש התנפלות אגרסיבית של רוכשים פוטנציאליים, שלא מהססים להעלות את סכומי ההצעה במטרה להפוך לבעלים.

במקרה של פיניקס, הבעלים רוברט סארבר נאלץ להעמיד את חלקו במועדון למכירה, אחרי שהושעה לשנה אחת מניהול הקבוצה על ידי הנהלת ה־NBA. בין ההאשמות שהועלו נגדו נכללו יחס לא הולם כלפי עובדי המועדון ושחקניו, וביטויים גזעניים ומיזוגיניים.

לצד זאת, לא היו לו הישגים ספורטיביים של ממש, לפחות עד הגמר של 2021: בעידן של סארבר, אוהדי פיניקס התרגלו שקבוצתם לרוב לא מגיעה אפילו לפלייאוף. אך אל תרחמו על חשבון הבנק של האיש. את חלקו במועדון הוא רכש תמורת 400 מיליון דולר, ועכשיו, אחרי שהספיק במהלך השנים למכור מניות מיעוט ברווח נאה, ייפטר מהיתרה תמורת 1.2 מיליארד - תשואה לא רעה בכל קנה מידה.

סארבר. עשה אקזיט על קבוצת כדורסל, צילום: AP

זה הזמן להזכיר שבתקופה האחרונה הבעלות על קבוצת NBA הפכה לעסק מצליח, ולא רק סמל סטטוס או צעצוע של מגה־עשירים. ההכנסה השנתית של פיניקס גבוהה מ־200 מיליון דולר, והרווח אחרי ניכוי ההוצאות התפעוליות מסתכם בכמעט 50 מיליון. בזכות שיטת חלוקת הכנסות הליגה, גם המועדונים הזוטרים מניבים הכנסה יפה, שעשויה רק לגדול בעקבות הסכם זכויות שידור חדש שייחתם בשנת 2025, ושכנראה ישבור עוד שיא.

עם זאת, קרוב לוודאי שלאישביה - הבעלים של UWM, אחת מחברות המשכנתאות הגדולות בארה"ב - היה גם שיקול שמקורו בעולם הרגשות. ראשית - הוא יהיה הבעלים השני ב־NBA אחרי מייקל ג'ורדן שבעצמו פיתח קריירה בכדורסל.

אישביה הסתפק בכדורסל מכללות, אך באמתחתו תואר אלוף NCAA. ושנית - המתחרה הראשית של UWM בתחום המשכנתאות היא Rocket Mortgage, והבעלים שלה - דן גילברט, המחזיק בקליבלנד קאבלירס - הוא האויב העסקי המר ביותר של אישביה, וכעת הם יוכלו להתמודד זה מול זה גם באולמות ספורט. אז מי אמר שה־NBA זה רק כסף?

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
אייטון. אחת הסיבות לנסיקה של פיניקס, צילום: AFP
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...