גמר המונדיאל לא היה הופעת פרידה, כי מסי וארגנטינה פשוט לא הופיעו

הפרעוש חתם קריירת מונדיאלים ענקית (או שלא?) והיה אמור לזכות בפרס שחקן הטורניר • אבל מי שחיכה לראות אותו עושה קסמים בפעם האחרונה, נשאר רק עם הדמעות • נבחרת ספרד היא אלופה שכנראה תישכח, אבל אם לה קוראים משעממת, מה נגיד על הסגנית שלה?

ליונל מסי. צילום: AP

קראו לנבחרת ספרד משעממת, ובמידה מסוימת גם צדקו. הרי רק לפני שנתיים ראינו אותה זוכה ביורו עם כדורגל מלהיב יותר. אמרו עליה שאין לה את ההילה שהייתה לספרד ההיא מהזכייה ב-2010. והם גם צדקו, כי גם השם הכי מוכר בספרד, לאמין ימאל, רשם טורניר חלש באופן אישי.

היכנסו למתחם המיוחד לקראת מונדיאל 2026 עם כל התקצירים >>

ספרד - ארגנטינה 0:1, כאן 11, מונדיאל 2026

אם אמיליאנו מרטינס היה נכנע לכדור החופשי של ימאל בסיום 90 הדקות, כנראה שהיינו מדברים אחרת. אבל לאור איך שהגמר התפתח, אלופת העולם החדשה תהיה כזו שתישכח בראי ההיסטוריה עבור מי שאינו ספרדי.

אבל כל אלו לא הופכים את ספרד לאלופה לא ראויה, להיפך. בהשוואה לארגנטינה וצרפת, ספרד עברה דרך הרבה יותר קשה לחצי הגמר, עם התמודדויות מול אוסטריה, פורטוגל ובלגיה. ומחצי הגמר והלאה, היא ביטלה לחלוטין את סגנית אלופת העולם מלפני ארבע שנים, ואז גם את האלופה המכהנת שהפכה לאלופה היוצאת.

ניקו וויליאמס ופראן טורס חוגגים, צילום: EPA

הסגל שהביא לספרד זכייה שנייה במונדיאל רחוק שנות אור מהסגל שהביא את הזכייה הראשונה ב-2010, אבל רק מבחינת הכישרון. כי מבחינת סגנון, זהות, ודרך, יש הרבה מאוד קווי דמיון. זה התחיל עוד עם לואיס אנריקה שהעמיד נבחרת רעננה וצעירה שהגיעה לחצי גמר היורו ב-2021, ואחרי הפאשלה בקטאר, לואיס דה לה פואנטה לקח את המושכות.

אצל לואיס אנריקה, רודרי נשלח אחורה לעמדת הבלם כי סרחיו בוסקטס עדיין היה בסביבה. אחרי קטאר בוסקטס פרש, רודרי התקדם למקומו הטבעי בקישור האחורי, והשאר היסטוריה - זכייה ביורו ובמונדיאל, זכייה בפרס שחקן הטורניר בשני המקרים, וכדור זהב אחד.

בין אם זה כי הוא משחק במנצ'סטר סיטי ולא במועדון אהוד כמו ברצלונה או ריאל מדריד, ובין אם הוא פשוט דמות שנחבאת אל הכלים - לרודרי אין יחסי ציבור מספיק טובים. בכל אלמנט, הגנתית והתקפית, הוא היה מעל המשחק, במשחק הכי חשוב שיש. ועם רזומה ויכולת כמו שלו, יכול להיות שבוסקטס הוא היחיד שמתעלה עליו במאבק על מיהו הקשר האחורי הטוב בעולם ב-20 השנים האחרונות. הגיע הזמן שהוא יתחיל לקבל את היחס הזה.

ואם יש אנשים שקראו לספרד משעממת, מה נגיד על ארגנטינה?

רודרי מנשק את גביע העולם, צילום: AP

ארגנטינה התקפלה בפני ספרד

לפני עשר שנים, באותו אצטדיון בניו ג'רזי, קריית הנבחרות של ליונל מסי הייתה בשפל. הוא החמיץ בדו קרב הפנדלים בגמר הקופה אמריקה שבו ארגנטינה הפסידה לצ'ילה - לה נכנעה באותו מעמד ובאותה הדרך שנה קודם לכן. מסי השבור הודיע על פרישה מהנבחרת, אבל למזלו, כעבור שנתיים ואחרי טורניר מאכזב נוסף במונדיאל 2018, הגיעה הגאולה.

ליונל סקאלוני, מגן עבר ממוצע בנבחרת ועוזר המאמן באותו מונדיאל, קיבל את המושכות והפך את ארגנטינה מלוזרית של עשרות שנים לווינרית (כמעט) בלתי ניתנת לעצירה. ה"סקאלונטה", כפי שמכונה הנבחרת בעידן סקאלוני, הותאמה למידותיו של מסי שהוביל אותה לתואר אחר תואר, ולהשלמה של מה שהיה חסר לו בחצי הראשון של הקריירה. 

ליונל סקאלוני, צילום: AFP

אמש מסי חזר לזירת הפשע, וזה פשוט לא היה זה. ארגנטינה, שהעפילה לגמר בדרך לא דרך אחרי מהפכים, מפגני אופי והחלטות שיפוט שעוררו מחלוקת, לא הייתה רלוונטית על כר הדשא עד אשר נקלעה לפיגור בדקה ה-106. ומסי? לא היה קיים באופן יוצא דופן. בין אם סקאלוני תיכנן להעביר את השליטה לצד הספרדי ולעקוץ, ובין אם זה מה שאלופת העולם החדשה כפתה עליו, זו הייתה אחת ההופעות האומללות שראינו בגמר מונדיאל.

ברוב 90 הדקות הראשונות בגמר בקטאר, צרפת סיפקה תצוגת נפל, אבל קיליאן אמבפה הוציא מים מן הסלע וסחב את הטריקולור לפנדלים מול ארגנטינה. ב-2018 קרואטיה אמנם חטפה ארבע סטירות מצרפת, אבל היא שיחקה את המשחק. ואתמול? ארגנטינה לא באה לשחק, כי היא הבינה שבכדורגל נטו, ספרד נמצאת ברמה אחרת ממנה.

ואחרי כל המחמאות שנתתי לרודרי מוקדם יותר, לרזומה של מסי היה אמור להתווסף תואר השחקן המצטיין של מונדיאל 2026, למרות ההופעה בגמר. אחד הדברים שהפכו את הטורניר הזה למוצלח כל כך הוא המאבק האדיר על מלכות השערים. וכיאה לכך, תואר שחקן הטורניר היה צריך ללכת למי שהגיע הכי רחוק מבין חמשת הסקוררים - אמבפה, מסי, ארלינג האלנד וצמד האנגלים ג'וד בלינגהאם והארי קיין. או בקיצור, למסי.

ליונל מסי בגמר מונדיאל 2026, צילום: רויטרס

הופעת פרידה, רק בלי ההופעה

מיליוני מעריצים צפו במסי בוכה על המסך בסיום הגמר, ונפרדו ממנו. ולמרות שבמונדיאל הבא הוא כבר יהיה בן 43, אני עדיין אומר "נבר סיי נבר". המשחקים הראשונים בטורניר ב-2030 ייערכו בדרום אמריקה, וזה יכול להיות הפינאלה המושלם עבורו, גם אם מעשית הוא קיבל את הפינאלה שרצה עוד בקטאר.

אוהד הכדורגל הממוצע לא מנהל את חייו לפי לוח הזמנים של ה-MLS ולא צופה במשחקים של אינטר מיאמי. עבור כל אלה, יכול להיות שגמר המונדיאל היה מבחינתם המשחק האחרון שבו הם צופים בפרעוש. קשה לי לקרוא לזה הופעת פרידה, כי בשביל שהיא תהיה כזו, צריך שתהיה גם הופעה. ובניגוד לחצי הגמר שבו הוא סחב את האלביסלסטה על הגב עם שני בישולים, בגמר עצמו מסי, כמו כל הנבחרת שלו, לא הופיע.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר