"אם יש לי הזדמנות לשנ"צ לפני שידור, אני מעדיף את זה על פני קריאת סטטיסטיקה"

יהונתן כהן משדר כבר 15 שנה כדורגל, והוא הפנים והקול של גביע המדינה • לקראת משחקי רבע הגמר שמתחילים היום, חיים אלמקיס תפס אותו לכמה שאלות צפופות: "האומנות של השידור, להישמע אמין, גם אם אתה לא עד הסוף בתוך זה"

יהונתן כהן. רק לא לטעות בשמות של שחקנים. צילום: אורן אהרוני

 גביע המדינה בכדורגל הגיע לשלב רבע הגמר, ומבטיח לנו את הדרמה הקבועה. ארבעת המשחקים ייפרשו על שלושה ימים ויתחילו הערב (שלישי), כשמאחוריי המצלמות יוביל את השידורים יהונתן כהן הוותיק - הפנים והקול של המפעל.

יהונתן, אתה הפנים של שידורי גביע המדינה. אתה לא מרגיש לפעמים כמו שוער משנה בליגה הספרדית שנותנים לו לשחק רק בגביע, ובליגה ובאירופה אתה על הספסל?

"(צוחק) אתה רוצה תשובה של כדורגלן? 'יש מאמן...'. אני מרגיש שותף ושייך באופן מלא גם ביום יום, בדגש על הגביע וזה כבוד בשבילי, זה מפעל אדיר עם סיפורים, היסטוריה ורגש, דרמות שאין בשום מקום אחר ולכן בשום צורה זו לא פחיתות כבוד, זו גאווה גדולה".

כהן במהלך שידור. לא מזייף התלהבות, צילום: אורן אהרוני

איך אתה מתכונן לשידור, יש סדר יום מיוחד?

"זה משתנה בין שדר לשדר, יש כל מיני צורות של טכניקות. אני על פי רוב, בטח כשזה כדורגל ישראלי, אני מאוד חי את הליגה והקבוצות. אני לא נדרש לתהליך של למידה, אבל אני עובר על כותרות, חדשות אחרונות, עובר שוב על הסגלים, משנן מספרים של שחקנים כדי שאדע בשלוף.

"לפעמים אני מריץ בראש כל מיני תסריטים בדמיון מודרך של משחק ולאן הוא יכול להגיע בסיטואציות כאלה ואחרות. בגדול, אני באופן אישי חסיד של להיות רענן על פני  ידע. אם יש לי הזדמנות לתת איזה שנ"צ של שעה לפני המשחק, אני מעדיף את זה על פני קריאת עוד מאמר או סטטיסטיקה, כי אני יודע שאם אני רענן וחד הסיכוי שלי לטעות או לפקשש הוא יותר קטן. וצריך לבוא על בטן מלאה".

אתה עושה סקאוטינג, אתה מדבר עם הפרשן לפני, עושים תיאומים?

"בוודאי. בטח אם המשחק במקום מרוחק, יש את זמן הנסיעה לדיונים. אני רואה לפני תקצירים ומשחקים של הקבוצות. אם יש שחקנים זרים שאני לא מכיר אז זה אומר לראות משחקים שלהם ביו טיוב ולדעת ללמוד לדייק בשמות שלהם, לדעת להגות נכון את השמות שלהם. בסוף התפקיד שלנו זה לספר סיפור יחד עם הפרשן וזה דורש תיאום".

כהן. חי את הכדורגל הישראלי, צילום: אורן אהרוני

יש פרשנים שאתה פחות מסתדר איתם?

"האמת שלא, לשמחתי בכל המקומות שעבדתי בהם אני מוקף באנשי מקצוע טובים, יסודיים ורציניים שבאים מוכנים ובעיקר עם תשוקה ואהבה למקצוע ולענף".

אתה מצוות הרבה פעמים עם שלמה שרף, ולפעמים יש לו יציאות שגורמות לך לשתוק איזה חצי דקה. אתה מרגיש לפעמים שאתה המבוגר האחראי איתו?

"אני חושב שאנחנו בעיקר צוות. וכשותף יש אחריות להיות שם לתמוך ולעזור. כשם שאני יודע שאם אני אטעה או אגיד משהו לא במקום הוא יהיה שם כדי להעמיד אותי במקום או לדייק אותי. זה חלק מעבודת צוות".

יוצא לך לפעמים לשדר באירופה קבוצה מאזרבייג'ן, איך אתה לומד את השמות שלהם? זה נראה לי מסובך

"שידורים בחו"ל זו סיטואציה מורכבת. לשמחתי היום אפשר למצוא הכל ביוטיוב או באתרים ייעודיים, לפעמים אתה מוצא אנשים ששיחקו במקומות האלה, צריך להתאמץ קצת, בעיני דיוק בשמות זה אחד הדברים החשובים במקצוע שלנו. לפעמים אני מפקשש.

"למדתי לאורך השנים כל מיני חוקים של דקדוק והגייה בכל מיני שפות שלא העליתי על דעתי שאני אדע. אני יודע להגות שמות טורקיים ואזרים, יש אותיות שהן שותקות בשפות כמו צרפתית והולנדית".

שלמה שרף. פרטנר לגביע שכהן סומך עליו, צילום: קובי קלמנוביץ'

אם במשחק שאתה משדר פתאום עולה דקה 80 איזה שחקן בן 17 שלא היית מוכן אליו אתה נלחץ?

"זה לא קורה כמעט, אבל למזלנו בדור הנוכחי הכל קיים ברשת. אני יושב עם מחשב, יש לי אתרים ותוכנות שאני משתמש בהם על בסיס קבוע כך שגם אם יש איזו סיטואציה כזו על פי רוב אפשר להסתדר עם זה".

זה מבאס לשדר איזה משחק זניח, נניח מהליגה הסקוטית, אברדין נגד דנדי? אתה מתכונן, לומד שמות, ואף אחד לא צופה בזה בסוף...

"כל מי שמשדר כדורגל רוצה לשדר את גמר המונדיאל, כמו שכל מי שעובד בהיי טק חולם לעשות אקזיט, אבל בסוף יש את הלחם וחמאה, השידורים האמיתיים, וכן יש ימים שהם אפורים יותר או פחות מלהיבים, אבל ברגעים האלה אתה בא ואומר לעצמך, 'רגע, מה הדבר הכי אפור שאני עושה היום? לשדר ליגה סקוטית? זה הקושי שלי? זה האתגר שלי?'. באותו רגע אני מודה לאלוהים וניגש בהכי רעב ואטרף לשידור. אני מודע לזכות הגדולה שנפלה בחלקי וההזדמנות שנותנים לי כל יום. באמת, באמת".

כהן. מגיע רעב לכל שידור, גם בליגה הסקוטית, צילום: אורן אהרוני

אתה מזייף לפעמים התלהבות בשידור?

"זה מעניין שאתה קורא לזה זיוף, כי כשאתה צריך להכריז משהו אתה משחק עם מיתרי הקול, זה בהכרח אומר שמעורב רגש בדבר הזה. האם בכל אירוע שאני משדר אני ב-100 אחוז התרגשות? זה ענין טכני שלפעמים אני מתחבר אליו יותר ולפעמים פחות, אבל זאת האומנות של השידור, להישמע אמין, גם אם אתה לא עד הסוף בתוך זה".

לפעמים דקה 80, קבוצה מובילה 0:2, ויוצא לך משפטים כמו  "שער אחד קטן וכל המשחק נפתח מחדש". זה כדי שהצופים לא יברחו?

"אני עם יותר מ-20 שנה של קריירה, יותר מ-15 שנים של שידורים, למדתי שהכל יכול להיות תמיד. ראינו מהפכים וגולים הזויים. על פי רוב זה באמת להשאיר את הצופים, אבל אחד לאלף יקרה איזה מהפך מטורף שאתה לא רוצה שהצופה יפספס.

"זה מחזיר אותי לנבחרת הנוער של אופיר חיים במונדיאליטו בארגנטינה, שהיו בפיגור 1:0 בעשרה שחקנים, וצריכים להבקיע פעמיים, פתאום היתה התערבות אלוהית והכל התחבר".

אם כבר הזכרת את זה, אתה היית חלק מהקמפיינים ההיסטוריים של הנבחרות הצעירות, כמה אחוזים יש לך בהצלחת הנבחרות?

"(צוחק) מה לי ולהצלחה? אני תיווכתי, אני שידרתי את המשחקים, היתה לי הזכות להיחקק בפסקול של הדבר הזה, זה בפסגות הקריירה שלי, וגאווה גדולה, אבל אין לי חלק, זה אופיר חיים ושחקניו. אני בקושי יודע לתת פס".

הנבחרת הצעירה של ישראל בכדורגל. "אני רק תיווכתי", צילום: EPA

אחרי הכישלון של הקמפיין באולימפיאדה לא חשבת להתפטר?

"(צוחק) אני לוקח אחריות מלאה, מבטיח להסיק מסקנות, להתייעץ עם מקורביי ולבוא טוב יותר להמשך".

בזכות הקמפיין עם הצעירות יצא לך לככב בשיר "חוץ מכדורגל" של חנן בן ארי. זה אחלה שיר. יש עוד זמרים שאתה מתכנן לשתף איתם פעולה?

"(צוחק) זו זכות אדירה וכבוד עצום איכשהו למצוא את עצמי משתלב, משתחל לתוך שיר אדיר של זמר גדול, אבל אין לי שאיפות להיכנס למצעד הפזמונים. היתה לי הזכות לשמוע איכשהו במקרה את הגירסא הראשונית שלו במונדיאל

"בקטאר, היינו שם באחד הערבים עם אלון יוסיפוביץ', הוא ניגן שם סקיצה של השיר, והוא סיפר שבאותו לילה במונדיאליטו, השאגה שלי התחברה לו לאיזו התרגשות מאוד גדולה, והוא חיבר את זה לשיר. אני נתתי את ברכת הדרך, וזה באמת כבוד גדול. ותודה לענאן חלאילי ולילדים של אופיר חיים שהביאו אותנו לרגע הזה".

יורם ארבל שר את "אני אצבע את השלכת הירוק", חשבת לעשות איתו איזה דואט?

"(צוחק) יורם זה סופר מגה טאלנט, גם היה זמר ענק, אני לא מתקרב לקרסוליים".

היה איזה שדר שהערצת כילד?

"גדלנו פה על שלושה טנורים. ברמה האישית אני חושב שמאיר איינשטיין היה הגדול מכולם, שידע לשלב גם שידור כדורגל אדיר וגם כישורים עיתונאיים יוצאים מן הכלל. ברמה העולמית יש שדר אחד שהוא בעיני לא פחות ממסי של שידורי הספורט, הוא באמת הגדול מכולם, הוא משורר, הוא מלהטט במילים שלו וביכולת שלו לתאר.

"קוראים לו פיטר דרורי, שדר של סקיי, השדר הבכיר של הפרמייר ליג באנגליה. הוא מקור השראה בשבילי. בשתיקות, איך הוא נכנס, איך הוא צועק, בית ספר לשידור ספורט".

מאיר איינשטיין. נערץ, צילום: פיני סילוק

אתה ידוע כאוהד של הפועל ירושלים. יצא לך לשדר משחקים שלהם?

"כן. עשיתי את זה כמה פעמים. במשחקים די זניחים כאתגר מקצועי לראות איך אני מתמודד עם סיטואציות רגשיות, אני חושב שזה היה מוצלח. אני אוהד כדורגל, אני לא מתבייש בזה, זה חלק מהזהות הספורטיבית שלי. אבל אני לא חושב שאשדר דרבי או אם בעזרת השם נגיע לגמר גביע".

חלמת להיות כדורגלן?

"לא. חלמתי להיות שדר כדורגל ומבקר מסעדות".

אם היית כדורגלן, איזה תפקיד היית במגרש?

"אני חושב שאני חלוץ, יודע להתמצא מול השער. פעולה אחרונה לא רעה, מריח שערים. אבל זה בתיאוריה, בפועל מוטב לכל קבוצה שאהיה על קצה הספסל".

 

 

 

 

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר