"העונה השנייה בטיבה בתולדות המועדון"

מנכ"ל מכבי ראשל"צ, גלעד זיו, מחזיק מעמד כבר 14 עונות במקום שפיטר 12 מאמנים ב־13 עונות • "פתחנו בסערה, ואז באה נפילה גדולה והיינו צריכים לעשות שינויים", הוא מסביר בראיון ומצהיר: "אנחנו יודעים להגיע בצורה טובה למאני טיים

צילום: אלן שיבר // גלעד זיו (משמאל) עם יצחק פרי. "הקיץ האחרון היה מאתגר מאוד עבורנו"

גלעד זיו בעצמו לא זוכר מתי היה הראיון האחרון שלו. במהלך 14 העונות שבהן הוא משמש מנכ"ל מכבי ראשל"צ, לקחו הכתומים אליפות, הגיעו לרבע גמר היורופקאפ (שהיה אז מפעל איכותי יותר מהיום) והשתתפו לא מעט פעמים במעמדים החשובים ביותר של הכדורסל הישראלי, אבל הוא מיעט לדבר.

כעת, לאחר "העונה השנייה בטיבה בתולדות המועדון", זיו (48) מנקה את השולחן בראיון מיוחד ל"ישראל היום" - הביקורות על החלפת המאמנים בשנים האחרונות, הקושי במציאת בעלים פרטי, סוגיית הקהל והאולם הביתי.

"הקיץ האחרון היה מאתגר מאוד עבורנו, מקצועית ופיננסית", הוא פותח, "הגענו אליו עם תחושות שליוו אותנו מהעונה הקודמת, שהיתה רעה מאוד, והבנו שצריך לעשות שינוי מהבסיס שהוביל אותנו בשנים האחרונות, ובנינו קבוצה חדשה שמבוססת על ישראלים צעירים ובכירים ובלי מתאזרחים".

עברתם עונה מאוד הפכפכה, איך אתה מסכם אותה?

"פתחנו בסערה, ואז באה נפילה גדולה והיינו צריכים לעשות את השינויים הנדרשים. היו לנו הרבה עליות ומורדות, ובליגה דשדשנו ולא ייצרנו יציבות, אבל בשורה התחתונה היינו בכל האירועים הגדולים והגענו לשלושה גמרים, דבר שלא קורה בדרך כלל לקבוצות בישראל. אם מנתחים לאחור, זו עונה יוצאת דופן. אנחנו מועדון שיודע להגיע בצורה טובה למאני טיים".

השינוי המרכזי עליו מדבר זיו הוא המינוי של גיא גודס למאמן במקומו של צביקה שרף אחרי פתיחת העונה הרעה בליגה. "התחלתי את התפקיד שלי במועדון בעונת 2005/6. זו גם הייתה העונה הראשונה המלאה של גיא כמאמן ראשי. הייתה לנו עונה מדהימה והגענו לפיינל פור (הפסד בחצי הגמר להפועל ירושלים בנקודה, י"מ).

"כבר אז הרגשנו שיש לו חיבור טוב למועדון וניסיתי כמה פעמים במהלך השנים להחזיר אותו וזה לא הצליח, אבל ידענו שזה יקרה. יש לו כימיה מצוינת עם האנשים פה. דברים טובים קורים לנו יחד ואני מקווה שנמשיך ביחד עוד הרבה שנים".

"קל לבקר את העסקנים"

ב־13 העונות שבהן יצחק פרי משמש יו"ר המועדון, ראשל"צ החליפה 12 מאמנים וחטפה ביקורות רבות. 

"יש יותר מדי הסתכלות עלינו כאילו רק אנחנו מחליפים מאמן", מסביר זיו, "יכול להיות שגם אנחנו טועים, ולפעמים בספורט החלפת מאמן זה צעד מתבקש שקיים בכל ענף ובכל ליגה.

גלעד זיו עם פרי. "בעלות בכדורסל זה פילנתרופיה, אין רווח כלכלי" // צילום: אלן שיבר

"ברור שזה לא צריך להיעשות בשליפה, אבל בסופו של יום אי אפשר להתווכח עם תוצאות. במבחן הזה הגענו להישגים הכי גבוהים בכדורסל הישראלי בשנים האחרונות ביחס לתקציב. קל לבקר את העסקנים, אבל צריך להבין שמה שרואים מכאן - לא רואים משם. שום דבר שנעשה במכבי ראשל"צ לא נעשה תוך סימון מטרה על מישהו".

לא חששת שזה יפגע במוניטין שלכם כמועדון וכהנהלה?

"אני יכול להגיד בגאווה, ומצד שני עם כל הצניעות, שכולם - שחקנים ומאמנים - רוצים להגיע לפה. ראשל"צ אחד המועדונים הטובים בארץ, ומעולם לא נתקלתי במישהו שלא רוצה להגיע. יש לנו את אחת המערכות היותר טובות בכדורסל הישראלי".

לקבוצה כזאת לא מגיע בעלים פרטי, שיכניס תקציב גבוה יותר?

"בעלות בכדורסל זה פילנתרופיה, אין רווח כלכלי. יתרה מזאת, כדי להגיע למצב שמישהו ירצה להשקיע, צריך מתקן גדול וראוי. אדם פרטי לא יבוא סתם וישפוך כסף. עדיין לא פגשתי את מי שיוציא מכיסו כל שנה מיליוני שקלים בלי שיראה פוטנציאל שהעסק לפחות יחזיק את עצמו. יחד עם זה, חשוב להזכיר שהגענו בשנים האחרונות לרמות תקציביות יפות מאוד".

גלעד זיו ביציע. "בשורה התחתונה היינו בכל האירועים הגדולים והגענו לשלושה גמרים" // צילום: אלן שיבר

הזכרת את עניין המתקן. מתי ראשל"צ תיהנה מאולם חדש?

"הכדורסל הישראלי צריך לעבור את השינוי שהכדורגל עבר, וככל שיהיו יותר מתקנים איכותיים - נוכל לחבר יותר קהלים, גם כאלה שעד עכשיו לא היו רגילים להגיע לאולמות. יש תהליך שהתחיל, וצריך שהוא יימשך. באולמות קטנים לא פשוט לייצר חוויית צפייה.

"אין לי ספק שאם היה לנו מתקן איכותי, שמספק חוויית צפייה שמתאימה לשנת 2019, היינו מביאים הרבה יותר קהל. יש לנו ראש עיר מצוין שרואה את המציאות בעדשה רחבה יותר מאיתנו. הנושא הזה עומד לפתחו, ואני בטוח שכאשר זה יהיה אפשרי, אין לי ספק שהוא ילך עם זה. אנחנו מבינים שמדובר בדברים מורכבים".

מחלקת הנוער בראשון לציון היא אחת המובילות בכדורסל הישראלי. למרות זאת, אפילו בעונה הנוכחית בה ניתן דגש מיוחד על שילוב ישראלים, אף בוגר מחלקת הנוער לא קיבל דקות משמעותיות בקבוצה הבוגרת. איגור קולשוב אומנם עשה את צעדיו הראשונים בענף במדים הכתומים, אבל מאז הספיק לעבור באקדמיה של איגוד הכדורסל ולהעביר שבע שנים בארצות הברית.

"אין ספק שהמטרה היא להביא כמה שיותר שחקנים מהנוער לקבוצה הבוגרת וככה גם לקהל יהיה יותר קל להזדהות, אבל למדנו עם השנים שאי אפשר לעלות מהנוער 3-4 שחקנים בבת אחת ולהצליח", מסביר זיו, "יש גם עניין של מחזורים, יש מחזורים עם שחקנים מקצוענים ברמה טובה ויש מחזורים שאין שם יותר מדי שחקנים שמסוגלים ללכת הלאה. 

"נועם דוברת הוא שחקן שמסומן אצלנו כבר כמה שנים והשנה שילבנו אותו בקבוצה הבוגרת ואם הכל ילך כשורה הוא יהיה בורג מרכזי בקבוצה שלנו כבר בעונה הקרובה. אנחנו עושים מאמצים אדירים לגדל כמה שיותר שחקנים מקצוענים והרבה שחקנים שמשחקים היום בשתי הליגות הבכירות גדלו אצלנו, אין הרבה קבוצות שעשו את זה כמונו. צריך לזכור שגם יש מקרים של שחקנים שגדלו אצלנו כמו שון דוסון והם מתקדמים למקומות אחרות, ואנחנו מרוצים בשבילם". 

לסיום, בתור מנכ"ל, איפה היית רוצה לראות את המועדון בעוד שלוש שנים?

"למועדון הזה יש פוטנציאל אדיר בעיר גדולה. ההישגים שלנו על המגרש הם מצוינים, אבל מנוע הצמיחה האמיתי שלנו יהיה כשיהיה לנו אולם חדש ומודרני ונוכל להצליח ביציעים שתהיה מתורגמת בספונסרים נוספים ועוד. ההצלחה שלנו תהיה כשנצליח עם התשתית. בעידן המודרני אי אפשר להצליח בלי תשתיות טובות".

 

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר