אחרי עודד קטש: מי יהיה הישראלי הבא שיאמן את מכבי תל אביב?

גיא פניני "יוכל לאמן את הקבוצה בעתיד", אבל חסר לו ניסיון על הקווים • יותם הלפרין חולם על היורוליג וכבר צבר ניסיון חשוב בהפועל ירושלים • אם עודד קטש יעזוב בקרוב, הוא כנראה יוחלף במאמן זר - אבל לצהובים יש אופציות לטווח הארוך

גיא פניני ויותם הלפרין. צילום: אלן שיבר

הקונצנזוס הכמעט יחיד במכבי ת"א הנוכחית הוא עודד קטש. לא רק מאמן מצליח שאין עוררין על היכולות המקצועיות שלו, אלא גם שחקן עבר במעמד של אגדה במועדון ודמות שאהובה כמעט על כולם. אפילו עונה של 23 הפסדים ביורוליג ומקום 16 בטבלה לא הרעידו את הכיסא שלו, אך נדמה שגם אם בפתיחת העונה הרעה של 2025/26 לרוב האוהדים ברור כי הוא הבעיה האחרונה של המועדון, מעמדו השתנה.

קטש בן ה־51 הוא למעשה המאמן הישראלי היחיד של מכבי ת"א ששרד בתפקיד יותר מעונה אחת מאז העזיבה של דיוויד בלאט ב־2014. הוא אפילו מכהן בתפקיד יותר זמן מיאניס ספרופולוס, שהיה היחיד שהצליח לייצר יציבות במועדון בעידן שאחרי הזכייה ביורוליג.

פניני או הלפרין, מי מתאים יותר? הצביעו בסקר בעמוד הוואטסאפ של "ספורט היום" >>

ועדיין, לכולם ברור שבמכבי צריכים להתכונן ליום שאחרי. קטש יסיים את החוזה שלו בקיץ הקרוב, וייתכן שמערכת היחסים בינו לבין הצהובים מגיעה למיצוי. סביר שלמאמן יהיו הצעות מקבוצות יורוליג אחרות, והמועדון צריך להתחיל לחשוב קדימה על חלופות. אך בניגוד לתחומים אחרים, נראה שדווקא במישור הזה יש כמה אופציות ישראליות לא רעות בקנה.

עודד קטש, צילום: אלן שיבר

"בשביל לאמן את מכבי צריך ניסיון"

המועמד הראשון והטבעי הוא גיא פניני (42). כמו קטש, גם הוא שחקן עם עבר מפואר במועדון (כולל זכייה באליפות אירופה כקפטן), דמות מאוד מוערכת בקבוצה, וגם אחד העוזרים של קטש על הקווים. פניני כבר הצהיר לא פעם שהמטרה שלו היא להפוך למאמן ראשי - ועל פניו נדמה שהוא הפרופיל המושלם. גיא גודס, שירש את בלאט אחרי הזכייה ופוטר אחרי עונה וקצת, יודע כמה קשה זה לשרוד על הקווים ביד אליהו.

"בשביל לאמן את מכבי צריך ניסיון", הוא מסמן את החיסרון של פניני בשיחה עם "ישראל היום". "כדי לדעת לעמוד בלחצים האלו אני חושב שאתה צריך לאמן כמה שנים בליגה. צריך לצבור ניסיון כדי לרכוב על סוס הפרא הזה בלי לעוף ממנו.

גיא פניני ועודד קטש, צילום: ברני ארדוב

"גיא בתחילת דרכו, ועדיין לא אימן אף קבוצה. עד שאתה לא עומד על הקווים, אי אפשר לדעת מה תקבל. השם לא אומר שום דבר. הוא כמו שחקן בקט־סל שעוד רחוק מהבוגרים. קח את עודד, קח אותי. אנחנו עברנו הרבה דברים לפני שהגענו להיות מאמני מכבי. אני הייתי עוזר שש שנים. כדי להגיע לתפקיד הכי מוכן אתה צריך להיות משופשף. זה נכון לשני הצדדים".

שחקן העבר של המועדון ליאור אליהו בטוח שפניני בנוי לתפקיד, אבל גם הוא לא בטוח לגבי העיתוי. "פניני יוכל לאמן את מכבי בעתיד, השאלה היא מתי. קח למשל את הקדנציה הראשונה של עודד - גם הוא הודה שהוא לא היה מוכן. מצד שני, יש מקרים הפוכים ביורוליג של היום: טיאגו ספליטר אימן לראשונה את פריז בהצלחה גדולה, והיום הוא מאמן ראשי ב־NBA. היו תקדימים שהצליחו, אבל אני מאמין שנדרש ניסיון לפני שאתה נכנס לאחת המערכות הכי לחוצות שיש".

על הכישורים של פניני אומר אליהו: "שיחקתי איתו ונגדו, והיה ברור לפי האופי וההתנהלות שהוא יהיה מאמן. היתרון שלו הוא בכך שהוא שיחק הרבה שנים ברמות הכי גבוהות. הוא הרבה שנים במכבי ויודע איך המערכת עובדת. הוא גם מזוהה עם המועדון, וזה דבר שיכול להוסיף הרבה".

עודד קטש, גיא פניני ועמית לוי, צילום: אלן שיבר

"עניין של זמן"

ואם מהדברים של גודס ואליהו עולה כי אין לפניני מספיק ניסיון - למועדון יש אופציה אחרת שזו לא הבעיה שלה. מדובר ביותם הלפרין (41), שמאמן את קבוצת הנוער של המועדון. הלפרין, שערך בכורה במכבי ת"א כבר בגיל 17, מכיר את הלחץ לא רק כשחקן, אלא גם כמאמן. הוא סגר במדי הפועל ירושלים עשור שבו היה כמעט בכל תפקיד - תחילה שחקן, אחר כך מנהל מקצועי ואפילו עמד על הקווים בעונת 2021/22.

הלפרין הוא הקצה השני של פניני. הרבה פחות אמוציונלי, הרבה יותר שקול, וגם בקריירת האימון שלו עד כה ההחלטות לא היו טריוויאליות. הוא ויתר על הצעות להיות מאמן ראשי בליגת העל אחרי שעזב את ירושלים, והעדיף לאמן נוער.

יותם הלפרין, צילום: מרקו

בראיון ל"ישראל היום" אחרי הקאמבק לצהוב הוא סיפר: "כל מי שעוסק באימון שם לעצמו את המטרות להגיע לרמות הכי גבוהות, וגם אני ככה. אני מת על היורוליג. לאמן את מכבי? אין לדעת מה יילד יום, זה עניין של סיטואציה".

אליהו בטוח שזה "עניין של זמן" עד שהלפרין יחזור לאמן ברמות הגבוהות. הוא מסביר: "יותם כבר נזרק למים בהפועל ירושלים, ועשה את זה טוב מאוד לטעמי. הוא יגדל ויהיה מאמן טוב. הוא בהחלט יהיה מועמד טוב לצוות המקצועי של מכבי בעתיד. כדי להצליח, מאמנים צריכים לקבל את ההזדמנות. הדוגמה הכי טובה היא יונתן אלון, שעושה עבודה מצוינת בירושלים".

וכאן נשאלת השאלה החשובה: האם מכבי ת"א תחפש עוד מאמן ישראלי אחרי קטש, או שמא תנסה שוב ללכת על מאמן זר? למעט ספרופולוס ונבן ספאחיה, הניסוי הזה לא ממש עבד. ז'אן טבק ואיינרס בגאצקיס הם שתי דוגמאות שלא הותירו חותם במועדון, ואפילו כבר נשכחו על ידי רבים. אליהו בטוח: "מכבי חווה שנים קשות. למנות מאמן ישראלי זה מהלך שיהיה נכון - בעיקר מישהו שהאוהדים יתחברו אליו".

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
הלפרין, צילום: מרקו
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר