עודד קטש 2.0: המהפכה השקטה ששוטפת את ליגת העל בכדורסל

משהו טוב עובר על הכדורסל הישראלי - ולא רק ברמת הכישרון על הפרקט • יהוא אורלנד (בני הרצליה) וגיא קפלן (הפועל חולון), שייאבקו הערב במשחק מספר 5 על הכרטיס לחצי גמר הפלייאוף, הם שניים מדור חדש של מאמנים שצומח כאן ואמור להוביל את הענף על הקווים • אבי סגל מצביע על המגמה, ובטוח שהעתיד של ענף הכדור הכתום בידיים טובות

יהוא אורלנד וגיא קפלן. צילום: אלן שיבר

מי שמביט ברשימת המאמנים של ליגת העל לפני כמה שנים ומשווה להיום, יבחין בשינוי גדול – אפשר אפילו לומר שמדובר במהפכה. צומח כאן דור חדש של מאמנים, ששינה את המפה של העומדים על הקווים בליגה הבכירה. הדבר בלט במיוחד העונה: לא פחות מארבעה מאמנים עשו את עונת הבכורה שלהם בליגת העל. בעונה הבאה צפוי להצטרף מאמן חמישי – שי סגלוביץ׳, שיעלה עם מכבי רעננה לליגה הראשונה.

הערב, בחולון, יתמודדו שניים ממי שנחשבים למאמני העתיד על הזכות להעפיל לחצי גמר הפלייאוף. יהוא אורלנד מבני הרצליה וגיא קפלן מהפועל חולון ייפגשו למשחק החמישי והמכריע בסדרת רבע הגמר. לקראת המשחק – לפניכם רשימת המאמנים המבטיחים של הכדורסל הישראלי, אלה שבשנים הקרובות עשויים להוביל אותו – והייחודיות של כל אחד מהם.

הנוכחות של יהוא אורלנד (בני הרצליה)

שלוש פעמים העונה, פסקי זמן שלו במאני טיים הניבו ניצחונות – עדות ליכולת לזהות מצבים קריטיים ולשדר מסר ברור לשחקנים שמבצעים בדיוק את ההוראות. אם ינצח הערב, אורלנד ישלים עונת בכורה חלומית. גם אם יפסיד, המאמן בן ה-43 רשם עונה מרשימה והכניס את שמו חזק לרשימת המאמנים בליגת העל – בעונתו הראשונה, אחרי שבא מהליגה השנייה, ללא רקע כעוזר מאמן בליגת העל.

שלושה דברים בולטים אצלו: נוכחות משמעותית על הקווים, כדורסל מהיר ואטרקטיבי, ויכולת גבוהה בניהול שחקנים עם אגו. העתיד שלו בהחלט מבטיח, והוא עשוי להגיע לצמרת המאמנים בישראל.

יהוא אורלנד, צילום: אודי ציטיאט

הניסיון של גיא קפלן (הפועל חולון)

היריב של אורלנד הערב היה מסומן כבר מזמן, והיה אמור להיות היום במקום גבוה יותר. קפלן בן 38, אך מנוסה מאוד – בליגת העל הוא כבר עשור, ברוב הזמן כעוזר מאמן. עם זאת, כשקיבל את תפקיד המאמן הראשי בהפועל גלבוע/גליל, זה לא הצליח והוא לא סיים את העונה על הקווים. גם שנתיים לאחר מכן, בליגה הלאומית, הדברים לא עבדו באותו מקום. רצף הכישלונות בלם את הקריירה של מאמן מוכשר, שמוערך מאוד בתחום ושותף גם בצוות המקצועי של נבחרת ישראל.

העונה, עם עזיבתו של גיא גודס, הוקפץ לעמדת המאמן הראשי בחולון – התמודד עם לא מעט אתגרים וביצע עבודה לא רעה בכלל. המשחק הערב עשוי לקבוע רבות לגבי עתידו: האם ימשיך להוביל מהקווים – או יחזור לעמדת עוזר המאמן.

גיא גודס וגיא קפלן, צילום: אלן שיבר

יכולות הניהול של יונתן אלון (הפועל ירושלים)

למי ששכח או לא שם לב – זו הייתה העונה הראשונה שבה יונתן אלון פתח כמאמן ראשי. בעבר הוקפץ לתפקיד במהלך העונה, אך הפעם התחיל בראש הצוות. אלון הוא אולי המאמן בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להגיע לצמרת – פשוט כי התחיל ממנה.

חוסר הניסיון היחסי שלו לא הורגש, כשנכנס ישר למים העמוקים בקבוצה עם פרופיל גבוה. עונה שכללה הגעה לרבע גמר היורוקאפ והתמודדות עם מכת פציעות משמעותית נתנה לו קילומטראז' גבוה. מעבר לכך, שימש שנים כעוזר מאמן במועדון, היה מנהל מקצועי בגליל עליון ובירושלים. אלון, בן ה-43, הפגין יכולת ניהול במערכת תובענית ולחוצה כמו הפועל ירושלים, ובמהלך רוב העונה הקבוצה נראתה טוב. עדיין לא ברור אם ימשיך בירושלים בעונה הבאה – אך נראה שהעתיד שלו בליגת העל מובטח.

יונתן אלון, צילום: מאור אלקסלסי

ההתלהבות של גוני יזרעאלי (הפועל גליל עליון)

כבר כשחקן, יזרעאלי נחשב למאמן על המגרש – פסקי הזמן שהעביר כשחקן בגליל זכורים היטב. את האנרגיה, המחויבות והנשמה הביא עמו גם לעמדת המאמן. הוא מצליח להוציא משחקניו אותה התלהבות שאפיינה אותו כשחקן. לצד אלה, מצטיין גם ביכולות טקטיות ובמהירות תגובה גבוהה במהלך משחקים.

זו הייתה עונתו הראשונה כמאמן ראשי, אך יזרעאלי בן ה-40 כבר צבר ניסיון כעוזר מאמן – כולל בתחנות כמו הפועל חולון והפועל ירושלים. עונת הבכורה שלו הייתה מוצלחת: הוביל את גליל עליון לפלייאין, והציפייה היא שבשנים הקרובות יעלה מדרגה משמעותית.

גוני יזרעאלי, צילום: אלן שיבר

העומק והידע של עמית שרף (עירוני נס ציונה)

כבר כששומעים את הניתוחים המקצועיים שלו אחרי משחקים, ברור כמה עומק וידע יש לו. שרף, בן 37, בונה את עצמו בהדרגה כמאמן משמעותי. בשנתיים האחרונות, מאז מונה למאמן ראשי, הספיק להשאיר חותם. קודם לכן שימש כעוזר מאמן, בעיקר בהפועל חולון – שם היה חלק מהצוות שזכה באליפות. בעונה שעברה הוביל את הקבוצה לעונה טובה, אך סיום לא מוצלח הביא לפרידה.

העונה בנס ציונה הוא ידע לשפר את הקבוצה תוך כדי תנועה והחזיר אותה לפלייאוף. במקביל, הוא ממשיך לעבוד גם בנבחרות הצעירות של ישראל. מה שעדיין חסר לו היא סמכותיות ברורה יותר – אך עם צבירת הניסיון, העתיד נראה ורוד.

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות
עמית שרף, צילום: אורן אהרוני
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר