הרעיון למכונית הממש קטנה הזו היה של ניקולאס האייק, האיש שעשה את שעוני סווטש. הרעיון המבריק לא תורגם להצלחה מסחרית מסחררת, אבל מרצדס החליטה בכל זאת להמשיך עם המותג וכעת מציגה לעולם את הדור השלישי. הפעם בחרו בסמארט לצמצם עלויות באמצעות שיתוף פעולה עם רנו. הרצפה החדשה של הרנו טווינגו, וכן מנוע אחורי והנעה אחורית נראו הדבר הנכון והם הבסיס לפורטו החדשה.
רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
סמארט פורטו החדשה נראית פחות עדינה מהדור היוצא, בוודאי פחות אלגנטית - אבל היא נראית ספורטיבית וחטובה יותר, כאילו ביקרה בחדר כושר וניפחה שרירים. בחזית מככבת תאורת לד נאה, כמיטב הטרנד העכשווי. ואם נגענו באבזור - לסמארט הקטנה שפע אביזרי בטיחות, כולל מערכות לניטור שטחים מתים ושמירה על הנתיב.
יש מקום?
תא הנוסעים משופר משמעותית ביחס לזה שבדגם הפורש. לעומת מערכת מיזוג פשוטה, בדגם החדש מורכבת בקרת אקלים דיגיטלית ועיצובה נאה עם ניחוחות רטרו. אם בדור הקודם לחישוק ההגה היה ציפוי עור סינתטי, כאן יש עור אמיתי - והתחושה בהתאם. ויש עוד ועוד. יצוין רק כי בדגם החדש יש צג גדול וצבעוני, נשלט מגע, הנמצא במרכז הקונסולה המרכזית. לוח המחוונים מצופה בד והתוצאה הכוללת משלבת איכות משופרת, אבזור עשיר ועיצוב מוצלח מאוד.
תנוחת הנהיגה לא מושלמת, כתוצאה מחישוק הגה שמתכוונן רק לגובה, ומדרס רגל שמאל שנמצא גבוה מדי. מרחב הפנים טוב, ומסיעי הילדים ישמחו לדעת שיש עיגוני איזופיקס במושב הנוסע. תא הנוסעים הרחב בהשוואה לזה שבדגם הקודם, מקנה תחושה של מכונית גדולה ומרווחת, וגודלה הזעיר של הפורטו לא מורגש - עד שמסובבים את הראש אחורה.
על הכביש
נוחות הנסיעה הבינונית היתה נקודת התורפה של הדורות הקודמים של הסמארט - והדור השלישי לא מביא עימו בשורה. אולי יש גבול למה שאפשר להוציא מבסיס גלגלים קצרצר, למרות הכיול החדש שעברו המתלים. לסמארט קוטר פנייה קטן מאוד - הקטן בעולם לטענת היצרן - וזה עומד על 6.95 מטרים. סמארט ציידה את פורטו בהגה בעל 3.5 סיבובים מצד לצד, וחבל. הגה מהיר יותר מתאים יותר לדעתי לשימוש עירוני.
נסיעה בכביש הבינעירוני עם הפורטו מבהירה שגבולות הגיזרה שלה הם בעיר. בסיס הגלגלים הקצר אינו מאפשר לסמארט להישאר רגועה בשיוט תלת־ספרתי, והתחושה היא תזזיתית מדי.
שני מנועי בנזין שלושה צילינדרים הגיעו להשקה. האחד, בנפח 1.0 ליטר, מפיק 71 כ"ס ומשודך לתיבה אוטומטית־רובוטית דו־מצמדית; לאחר, שמקורו ברנו, נפח 0.9 ליטר, והוא מוגדש טורבו, מפיק 90 כ"ס ומשולב לתיבה ידנית.
המנוע החלש יאיץ את המכונית ל־100 קמ"ש בתוך 14.4 שניות, וזה קורה רק לאחר שמדביקים את דוושת התאוצה לרצפה; לא ממש מלהיב. המנוע המוגדש יעשה זאת בזמן קצר משמעותית: 10.4 שניות בלבד. אך דווקא המנוע החלש הרשים יותר בזכות עידון עדיף בהרבה; כניסת מגדש הטורבו בגירסה החזקה אינה נעימה, ובשתי הגרסאות שאון המנוע מורגש בתא.
עירונית
הסמארט החדשה טובה מקודמתה, בייחוד באיכות תא הנוסעים ובאבזור, וייתכן כי שיפורים אלה יעניקו לה סיכוי ממשי להצליח גם בארץ. אבל כידוע, הכל תלוי במחיר וזה נכון במיוחד בקטגוריות של המכוניות הקטנות. לפי סמארט ישראל, מחיר המטרה יהיה 100,000 שקלים לפורטו - מחיר נמוך מזה של הדגם הקודם, אך עדיין גבוה בהרבה מדגמי המיני הגדולים והמרווחים ממנו. באותה נשימה צריך לזכור שלפורטו אין מתחרים ישירים והוא נמצא בקטגוריה משלו. הוא אמנם מציע המון שיק ויכולת עירונית חסרת תחרות, אך תג המחיר שלו אינו מיועד לכל כיס.
• • •
סמארט פורטו | תעודת זהות

דגם: סמארט פורטו 0.9 ל'
מנוע: 3 ציל', 898 סמ"ק, טורבו
הספק: 89 כ"ס
מומנט: 13.8 קג"מ
בסיס גלגלים: 187 ס"מ
מהירות מירבית: לא נמסר
תאוצה: מ־100-0: 10.4
מחיר (משוער): 100,000 שקלים
יתרון: עירונית קטנה ואופנתית
חיסרון: עירונית קטנה ואופנתית
• • •
הצלחה ישראלית
אחרי שרשמו מספר ניצחונות בראלי הבלקן בשנים האחרונות, מוסיפים רז הימן והלל סגל עוד גביע לרשימה. השניים יצאו להתחרות בראלי "24 השעות של יוון" וחזרו עם עוד ניצחון בראלי בכיסם. השניים מסרו כי המירוץ היה מפרך ומרבית המתחרים פרשו לאחר שלא עמדו בתנאי הדרך הקשים ובאורכו של המירוץ כ־1018 ק"מ. לדבריו, ההכנה של הרכב היתה אופטימלית השנה ולא נרשמה אף תקלה אחת ברכב במהלך המירוץ.

מנצחים סדרתיים. הימן וסגל // צילום: יח"צ
ג'יפ לכל פועל?
מיצובישי ישראל מודיעה כי האאוטלנדר יימכר בגירסה הידנית ב־130,000 שקלים לעומת 145,000 עד כה, תג מחיר שמכניס אותו לטריטוריה של כלי פנאי קטנים כגון שברולט טראקס וניסאן ג'וק. יהיה מעניין לראות איך יבחרו הצרכנים כשתוצג לפניהם הבחירה בין רכב גדול, מרווח וחזק (לאאוטלנדר מנוע 2.0 ל' עם 150 כ"ס) אבל ידני, לרכב קטן וחלש יותר, אבל אוטומטי. כך או כך, מדובר בהחלט בעיסקה מעניינת, ונותר לראות אם גם בתחום רכבי הפנאי הגדולים ניתן לייצר מכירות משמעותיות לרכב ידני.
על שלושה גלגלים
הדור החדש של הקטנוע בעל שלושת הגלגלים של פיאג'ו מגיע לישראל. ה־MP3 מגיע כעת לישראל כשהוא מצויד במערכת ABS למניעת נעילת גלגלים בבלימה ומערכת בקרת אחיזה (ASR). ה־MP3 ישווק בישראל בשתי רמות נפח 300 (46,668 שקלים) ו־500 סמ"ק (57,516 שקלים).

בקרת אחיזה בקטנוע. פיאג'ו MP3 // צילום: יח"צ
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
