"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

היום
שיתוף כתבה
היום שבו העם הפלסטיני בחר חמאס
מרואן ברגותי הכלוא בישראל הצהיר שחמאס הוא שותף לגיטימי בממשלה הפלסטינית, ושיש להמשיך במאבק המזוין עד להשגת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים • חבל שנתניהו לא יישם את תפיסתו מ-2006, כשבהנהגתו התאפשר לחמאס לבנות צבא טרור על גבולה הדרומי של מדינת היהודים
משפחות אסירים ביטחוניים בהפגנה מול כלא קישון שבו כלוא מרואן ברגותי | צילום: מישל דוט קום

היום שבו העם הפלסטיני בחר חמאס

מרואן ברגותי הכלוא בישראל הצהיר שחמאס הוא שותף לגיטימי בממשלה הפלסטינית, ושיש להמשיך במאבק המזוין עד להשגת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים • חבל שנתניהו לא יישם את תפיסתו מ-2006, כשבהנהגתו התאפשר לחמאס לבנות צבא טרור על גבולה הדרומי של מדינת היהודים

ד"ר אורי ורטמן
, עודכן
0

Your browser doesn’t support HTML5 audio

לפני 20 שנה, ב-25 בינואר 2006, זכה חמאס לניצחון גדול בבחירות למועצה המחוקקת הפלסטינית. הבחירות היו בשיטה משולבת, כאשר חצי מבין 132 חברי הפרלמנט נבחרו בשיטה יחסית שבה הצביעו כלל המצביעים לרשימה כפי שקורה בבחירות בישראל, והחצי הנותרים נבחרו בשיטה אזורית כאשר הבוחרים בכל אזור בחירה בחרו את נציגיהם לפרלמנט.

לכל היה ברור שחמאס עומד להשיג תוצאה משמעותית בבחירות 2006, אך הסקרים חזו שפת"ח צפוי לנצח בבחירות ולהרכיב את הממשלה הבאה. סקר שערך פרופ' חליל שקאקי הראה שפת"ח צפוי לזכות ב-42% מהקולות (נתון השקול ל-28 חברי פרלמנט), לעומת 35% (23) לחמאס, וכי בשיטה האזורית מובטחים לפת"ח 18 חברי פרלמנט לעומת 17 לחמאס, בעוד הקרב בין השניים צמוד מאוד על כ-30 המושבים הנותרים.

בסיכומו של דבר העריך שקאקי כי סביר ביותר שפת"ח ירכיב את הממשלה, והסביר שהסיבות להצלחת חמאס הן המיאוס מפת"ח, השחיתות הרווחת ברשות הפלסטינית והעובדה שההתנתקות הישראלית מרצועת עזה נתפסת בקרב הציבור הפלסטיני כניצחון דרך ההתנגדות של חמאס על פני דרך תהליך השלום הכושל של הפת"ח.

חמאס אף זכה לסוג של לגיטימציה מהאדם הפופולרי ביותר בשעתו ברחוב הפלסטיני, איש פת"ח מרואן ברגותי הכלוא בישראל, שהצהיר כי חמאס הוא שותף לגיטימי בממשלה הפלסטינית, וכי יש להמשיך במאבק המזוין עד להשגת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה ירושלים.

בדומה לשקאקי, גם במערכת הביטחון הישראלית, שעקבה היטב אחרי הבחירות הפלסטיניות, העריכו בסבירות גבוהה שפת"ח תנצח ברוב קטן. באמ"ן אף נתנו סיכוי נמוך לתרחיש שבו חמאס מנצח בגדול ומרכיב את הממשלה הפלסטינית החדשה, תרחיש שבו הרשות הפלסטינית הופכת דה-פקטו לחמאסטן. אולם תחזיות לחוד ומציאות לחוד.

בתום ספירת הקולות, כאשר שיעור ההצבעה עמד על 77%, התברר שחמאס זכה ב-74 מושבים בפרלמנט לעומת 45 בלבד לפת"ח. בעוד בשיטה היחסית הקרב היה די צמוד וחמאס זכה ב-44%, לעומת 41% לפת"ח (תוצאה שהקנתה לחמאס 29 מושבים לעומת 28 לפת"ח), בשיטה האזורית זכה חמאס לניצחון כביר של 45 מושבים לעומת 17 בלבד לפת"ח.

אף שסקר שנערך מייד לאחר ניצחון חמאס הראה שרוב הציבור הישראלי (48% מול 43%) תמך בלדבר עימו אם יוביל את הרשות הפלסטינית, החליטה ממשלת ישראל שלא לקיים שום משא ומתן איתה כל עוד חמאס יהיה חלק ממנה, ומ"מ ראש הממשלה אהוד אולמרט הצהיר שרשות פלסטינית שיש בה חמאס אינה פרטנר.

אולם התגובה שיותר מכל העניקה אז והיום משנה תוקף להשלכות של ניצחון חמאס היתה זו של יו"ר הליכוד דאז בנימין נתניהו, שכאמור התנגד לנסיגה חד-צדדית מרצועת עזה ומציר פילדלפי שלא במסגרת הסכם עם הפלסטינים.

בעקבות ניצחון חמאס אמר נתניהו כי זהו היום שבו הוקמה מדינת חמאסטן, מדינת אסלאם קיצונית החורטת על דגלה את השמדת ישראל. נתניהו אף הזהיר מפני אלו שאומרים כי תנועת חמאס תשתנה ותהפוך למתונה יותר: "זה גם מה שאמרו על האייתוללות כשתפסו את השלטון באיראן ועל הטליבאן כשהשתלטו על אפגניסטן. זה לא קרה שם ולא יקרה כאן".

לסיכום, חבל שבהמשך הדרך כראש ממשלה בחר נתניהו שלא ליישם את תפיסתו מינואר 2006, כאשר בהנהגתו התאפשר לחמאס לבנות צבא טרור על גבולה הדרומי של מדינת היהודים. בעוד במערכת הביטחון העריכו שפניו של חמאס לרגיעה, היה על נתניהו להיזכר בדברים שאמר לאחר ניצחון חמאס בבחירות, דבר שבוודאי היה מסייע לסכל ואולי אף למנוע את טבח 7 באוקטובר. נקווה שהלקח לעתיד נלמד היטב.


ד"ר אורי ורטמן הוא מרצה ועמית מחקר באוניברסיטת דרום וויילס בבריטניה ועמית מחקר במרכז לאסטרטגיה רבתי לישראל (ICGS). מחבר הספר "התרסקות: מפלגת העבודה 2024-1992"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

ד"ר אורי ורטמן

ד"ר אורי ורטמן הוא מרצה ועמית מחקר באוניברסיטת דרום ווילס בבריטניה. מחבר הספר "התרסקות: מפלגת העבודה 2024-1992".

Load more...